دنیای اقتصاد: خالد بن محمد العطیه، وزیر خارجه قطر با بیان اینکه ایران همسایه و شریک قطر در میدان گازی شمال این کشور است، گفت که ایران با گشودن حریم هوایی خود به روی پروازهای قطر نخستین راه تنفس را به روی دوحه پس از محاصره این کشور ازسوی برخی کشورهای عربی باز کرد. در واقع تهران اولین راه تنفس برای قطر درمیان تحریم‌ها و محاصره این کشور بود و تهران همچنین برخی از نیازهای قطر به موادغذایی را تامین کرد.

آیا پاداش احسان جز احسان است؟ به گزارش شبکه خبری روسیا الیوم، وی درگفت‌وگو با این شبکه خبری درمورد آمادگی قطر برای ائتلاف با ایران گفت: «به لحاظ آمار و ارقام ما بیشتر از کشورهای محاصره‌کننده قطر با ایران همکاری نداریم اما ایران همسایه و شریک ما در میدان گازی شمال است که ما را ملزم به همکاری می‌کند و حسن همجواری بین ایران و قطر همیشه برقرار بوده است.» وزیردفاع قطر تاکید کرد: «درصورتی که محاصره‌کنندگان قطر -عربستان، مصر، امارات و بحرین- به محاصره این کشور خاتمه ندهند، دوحه به راهکارهای قانونی بین‌المللی روی خواهد آورد.» او همچنین افزود: «کشورهای محاصره‌کننده فراموش کرده‌اند که پیام‌های توییتری دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا موضع رسمی و دائمی وی نیست.» العطیه گفت که عربستان و متحدانش با تحریم و محاصره قطر از پشت به قطر خنجر زدند، درحالی که در کنفرانس ریاض با حضور دونالد ترامپ از او دعوت و استقبال کردند.

تشدید اختلافات تیلرسون و ترامپ بر سر برجام و قطر

همزمان منابع خبری از افزایش ناامیدی در میان مقام‌های مسوول سیاست خارجی در دولت «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهوری آمریکا به دلیل نداشتن استقلال در تصمیم‌گیری خبر می‌دهند. منابع آگاه به پایگاه «میدل‌ایست‌آی» گفته‌اند «رکس تیلرسون»، وزیر خارجه آمریکا با «دونالد ترامپ» در پرونده مربوط به توافق هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ (برجام) و بحران دیپلماتیک قطر هم‌نظر نیست. مطابق این گزارش، محور صف‌بندی‌ها و اختلافات در دولت را طرفداری از حضور آمریکا در صحنه بین‌المللی و ایفای نقش سنتی رهبری دنیا در جهان یا طرفداری از رویکرد «آمریکا در اولویت» تشکیل می‌دهد. تیلرسون به نزدیکانش گفته در صورتی که بتواند تا یک سال در این سمت دوام بیاورد، خوش‌شانس بوده است. دو مقام هم می‌گویند ژنرال «رابرت مک‌مستر»، مشاور امنیت ملی کاخ سفید از ‌آشفتگی و بی‌سامانی در مسائل کلیدی سیاست‌گذاری در داخل کاخ سفید ناراضی است.

یک منبع آگاه به این موضوع به خبرگزاری رویترز گفت که تیلرسون از نداشتن اختیار، استقلال و کنترل بر وزارتخانه تحت امر خودش و مختار نبودن برای اداره آن به شکل مرسوم، ناراحت است. منبع مورد استناد رویترز گفت که چیزی درباره احتمال خروج تیلرسون از دولت ترامپ نشنیده اما «به نظر می‌رسد اوضاع در دولت نه تنها بهتر نمی‌شود، بلکه دارند به سمت بدتر شدن حرکت می‌کند.» بخشی از اختلافات میان دستگاه وزارت‌خارجه آمریکا با مجموعه کاخ سفید به پرونده توافق هسته‌ای ایران برمی‌گردد. تیلرسون هفته گذشته پایبندی ایران به توافق هسته‌ای با گروه ۱+۵ را تایید کرد. این موضوع، مطابق آنچه پیش‌تر گزارش شده به جدال‌های پرتنشی میان تیلرسون با ترامپ و استراتژیست ارشد کاخ سفید، «استیو بانن» منجر شد. یک منبع گفت: «تیلرسون معتقد است کارکنان کاخ سفید نباید در موقعیتی باشند که اقدام به بررسی دوباره سیاست‌های مقام‌های کابینه، با رویکردی خصمانه کنند.»