سفر دو منظوره ظریف به نروژ

گروه دیپلماسی: محمد‌جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در دومین دور سفر اروپایی خود و برای شرکت در نشست «اسلو فروم» در سفری دو روزه به همراه سیدعباس عراقچی، مجید تخت‌روانچی و حسین جابری‌انصاری یکشنبه شب وارد نروژ شد. پیش از این سفر، خبرهایی مبنی بر دیدار احتمالی وزرای خارجه ایران و آمریکا در حاشیه این اجلاس منتشر شده بود.

وزیر امور خارجه ایران نیز در بدو ورود به اسلو درباره برنامه‌های سفر اروپایی خود گفت: «روز چهارشنبه در ادامه ملاقات‌ها در حاشیه اجلاس، گفت‌وگویی با جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا درباره پیگیری تعهدات آمریکا در برجام خواهم داشت.» کری و ظریف بعد از اجرایی شدن برجام تاکنون چند دیدار انجام داده‌اند که آخرین آنها در نیویورک و در حاشیه امضای موافقت‌نامه تغییرات آب و هوایی پاریس انجام گرفت. دیداری که بیشتر به مساله اطمینان دادن وزیر خارجه آمریکا به بانک‌های اروپایی برای تعامل با ایران مربوط می‌شد. در آن زمان وزیر خارجه ایران ابراز امیدواری کرده بود که اظهارات جان کری راهگشای حل نگرانی‌های بانک‌ها از رویکرد آمریکا شود. پس از دو دیدار وزرای خارجه ایران و آمریکا در نیویورک که اوایل اردیبهشت ماه صورت گرفت، کری ضمن اطمینان دادن به بانک‌های اروپایی و با اشاره به صحبت‌های باراک اوباما و جک لو، وزیر خزانه‌داری آمریکا گفت: «ایالات متحده مانعی در مسیر تجارت ایجاد نکرده است که از زمان اجرایی شدن برنامه جامع اقدام مشترک، اجازه آن به ایران داده شده است و در ادامه نیز مانع ایجاد نخواهد کرد.» کری با تاکید بر این موضوع که آمریکا تحریم‌های مرتبط با موضوع هسته‌ای را لغو کرده، ادامه داد: «امروز فرصت‌هایی برای بانک‌های خارجی وجود دارد تا با ایران به تجارت بپردازند. متاسفانه به نظر می‌رسد که نوعی سردرگمی در برخی از بانک‌های خارجی وجود دارد و ما می‌خواهیم تا آنجا که می‌توانیم این مساله را شفاف کنیم.» در دیدار پیش روی دو وزیر خارجه نیز قرار است دو طرف راجع به پیگیری تعهدات برجام رایزنی کنند.

دیدار با همتای نروژی

همچنین وزیر امور خارجه ایران روز دوشنبه در اولین مرحله از برنامه سفرش با «بورگه برنده» همتای نروژی خود درخصوص روابط دوجانبه و همکاری‌های سیاسی، اقتصادی و بانکی دو کشور گفت‌وگو و رایزنی کرد. به گزارش «ایسنا» دو طرف در این ملاقات همچنین درباره بحران سوریه و راه‌های پایان آن و وضعیت عراق و افغانستان تبادل نظر کردند. این دیدار در محل وزارت خارجه نروژ، ساختمانی متعلق به دوران جنگ جهانی دوم که در آن زمان مقر گشتاپو بوده و بعد از جنگ مورد بازسازی قرار گرفته است، برگزار شد.ظریف پس از آن با «اولمیک تومسن» رئیس پارلمان این کشور دیدار کرد. همچنین قرار بود او با خانم «آنیک هویتفلدت» رئیس کمیسیون سیاست خارجی و دفاعی و دیگر اعضای این کمیسیون دیدار کند.

طرح 4ماده‌ای ایران برای سوریه

در ادامه محمد‌جواد ظریف در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با همتای نروژی خود در رابطه با دورنمای همکاری‌های اقتصادی با طرف نروژی گفت: «نروژ امکانات و پیشرفت‌های زیادی در زمینه شیلات، نفت و گاز دارد که می‌توانیم از این دستاوردها بهره ببریم. همین‌طور می‌توانیم در همکاری‌های منطقه‌ای با یکدیگر تعامل داشته باشیم.» ظریف با اشاره به این موضوع که حل بحران سوریه یک بعد نظامی خواهد داشت تاکید کرد ولی حل آن از راه نظامی نخواهد بود بلکه از طریق سیاسی خواهد بود. او همچنین طرح چهار ماده‌ای ایران را برای حل بحران سوریه
راه‌گشا دانست.

تقدیر از نقش اسلو در مذاکرات

در عین حال وزیر امور خارجه ایران با اشاره به نقش نروژ در موضوع هسته‌ای و کمک‌های این کشور برای همکاری ایران و قزاقستان در مبادله اورانیوم طبیعی با غنی‌شده از نقش اسلو در به ثمر رسیدن مذاکرات هسته‌ای تشکر کرد. همچنین دو طرف در این کنفرانس خبری به تشریح گفت‌وگوهای دوجانبه خود که در چارچوب روابط دو‌جانبه و همکاری‌ها در حوزه انرژی بود، پرداختند.

توییت وزیر خارجه نروژ

همچنین به گزارش «ایلنا» «بورگه برنده» وزیر امور خارجه نروژ در توییتر خود مذاکرات با محمد‌جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران را مثبت ارزیابی کرد و نوشت: «مذاکرات خوبی با وزیر امور خارجه محمدجواد ظریف در ارتباط با مسائل سوریه، عراق و معضلات دوجانبه و منطقه‌ای داشتیم.»

دیدار با نخست‌وزیران پیشین نروژ

از سوی دیگر وزیر امور خارجه ایران در ادامه دیدارهای خود در اسلو با «بوندویک» و «کوره ویلوک» نخست‌وزیران پیشین نروژ در محل اقامت خود دیدار و درخصوص روابط خارجی ایران در مرحله پسابرجام و همکاری‌های دو کشور گفت‌وگو و رایزنی کرد. به گزارش خبرگزاری فارس، نخست‌وزیران پیشین نروژ در این دیدار با ابراز خشنودی از تحولات مثبت در روابط خارجی ایران پس از توافق برجام، از گسترش همکاری‌های دو کشور در این مرحله حمایت کردند. ظریف نیز با اشاره به سابقه همکاری مقامات سابق دو کشور در زمینه پیگیری طرح‌های ارائه شده از سوی روسای جمهوری اسلامی ایران در زمینه «گفت‌وگوی تمدن‌ها» و «جهان عاری از خشونت» ابراز امیدواری کرد روابط و همکاری‌های دو کشور در زمینه‌های دوجانبه و بین‌المللی در مرحله فعلی گسترش یابد.

برنامه‌های ظریف در اسلو

ظریف که در بدو ورود به اسلو به ارائه برنامه‌های این سفر دو روزه پرداخت، یادآور شد که روز سه‌شنبه در نشست «اسلو فروم» درخصوص سوریه و عراق و وضیعت منطقه سخنرانی می‌کند. او ادامه داد: «روز سه‌شنبه اجلاس اسلو فروم با صحبت بنده، وزیر خارجه نروژ و خانم موگرینی آغاز می‌شود و در سخنرانی‌ام ضرورت تغییر در حل و فصل منازعات منطقه‌ای را مطرح می‌کنم و در کنار آن با شرکت‌کنندگان گفت‌وگو می‌کنم.» ظریف در مدت اقامت خود در نروژ ضمن سخنرانی در اجلاس «اسلو فروم» با تعدادی از همتایان شرکت‌کننده خود در این اجلاس دیدار و گفت‌و‌گو می‌کند. در همین چارچوب همان‌طور که اشاره شد قرار است ظریف با جان کری، وزیر خارجه آمریکا و فدریکا موگرینی، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و دیگر وزیران خارجه 1+5 جداگانه دیدار کند. همچنین قرار است نشست خبری سه‌جانبه‌‌ای با حضور وزیر امور خارجه ایران، موگرینی و وزیر امور خارجه نروژ برگزار شود.

رئیس دستگاه دیپلماسی ایران، پس از شرکت در اجلاس اسلو فروم در سفری چند ساعته به برلین رفته و با فرانک والتر اشتاین‌مایر، همتای آلمانی خود در چارچوب روابط دو جانبه و مسائل منطقه بحث و گفت‌وگو خواهد کرد. به گزارش «ایسنا» اجلاس اسلو امروز به‌عنوان اجتماع اصلی میانجیگران جنگ، تصمیم‌سازان رده بالا، تحلیلگران و کارشناسان شناخته می‌شود و همه گفت‌وگوها در آن محرمانه هستند و تحت قانون چتم هاوس برگزار می‌شود. همچنین وزیر امورخارجه ایران در دور اول سفر اروپایی خود در سال 95 به چهار کشور سوئد، فنلاند، لتونی و لهستان سفر کرده بود.