رایزنی نماینده سلطان عمان در باغ ملی؛
از مذاکرات تا هدفگذاری تجارت ۵ میلیارد دلاری
به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد، بازگشت ترامپ به کاخ سفید در اول بهمن ماه یعنی ۲۰ روز دیگر باعث شده تا مسقط که نامش با وساطت میان ایران و پایتختهای غربی گره خورده، مجددا تمایل خود را به فعال کردن کانالهای مذاکراتی بروز دهد. تهران نیز متقابلا که گفت وگوها با اروپا با محوریت برجام را از نهم آذر در ژنو آغاز کرده و بارها تمایل به مذاکره با آمریکا در چارچوب به روز رسانی برجام و توافق متوازن و مبتنی بر احترام متقابل را مخابره کرده، نیز نسبت به ایفای چنین نقشی از سوی کشور دوست و همسایه راغب است.
پیشتر رسانه عراقی بغداد الیوم خبر داده بود که ترامپ اخیراً پیامی را به ایران از طریق عمان برای مذاکره ارسال کرده است. بغداد الیوم به نقل از منبع خود اعلام کرد که پیام دونالد ترامپ به مسئولان ایرانی شامل آمادگی او برای مذاکره با تهران و امکان رسیدن به توافق هستهای جدید غیر از توافقی است که در سال ۲۰۱۵ حاصل شد و ترامپ در سال ۲۰۱۸ از آن کنارهگیری کرد.
بنا به گفته این منبع خبری، ترامپ در این پیام، آمادگی خود را برای مذاکره درباره پروندههای مختلف از جمله پرونده هستهای اعلام؛ اما تاکید کرده است که بیشتر از چند ماه برای دریافت پاسخ مسئولان ایران درباره آمادگیشان برای مذاکره منتظر نخواهد ماند.
علیرغم این زمینه مهم در روابط ایران و عمان که سید عباس عراقچی در نشست خبری نیز به آن اشاره کرد و گفت که نقش عمان در مذاکرات هستهای مشخص است؛ اما در حال حاضر در این خصوص رایزنی نکردیم، موضوعات دوجانبه از جمله افزایش حجم تجارت بین دو کشور و برگزاری کمیسیون مشترک در ماه آینده بعد دیگری از سفر بدر البوسعیدی به تهران را در بر میگیرد.
حجم تجارت بین دو کشور در طول چند سال گذشته روند افزایشی داشته و دو طرف به دنبال هدف گذاری تجارت ۵ میلیارد دلاری هستند.
فراتر از این دو موضوع مهم که روابط جمهوری اسلامی ایران و سلطاننشین عمان را به یک رابطه پایدار همسایگی تبدیل کرده، موضوعات منطقه ای بویژه سوریه نیز سومین محور این سفر را تشکیل می دهد. اگرچه عمان به دلیل سیاست خارجی متوازن، نقش بی طرفانه در مناقشات منطقه ای و بین المللی دارد و مسئله سوریه پسااسد را از این زاویه می بیند و تحلیل می کند، اما هرگونه بی ثباتی سیاسی در آینده شام می تواند موجبات نگرانی این بازیگر جنوب خلیج فارس را به دنبال داشته باشد.
از این زاویه است که مسقط در تلاش است تا در مقطع کنونی با رویکرد ایران پس از خروج بشار اسد از قدرت همسو شود و در قالب یک رویکرد فراگیر منطقه ای و بین المللی مبتنی بر قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت مورخ ۱۸ دسامبر ۲۰۱۵ زمینه را برای گفت وگوهای سوری-سوری و تشکیل دولت فراگیر فراهم کند. مبارزه با تروریسم، ممانعت از خیزش دوباره داعش و ممانعت از قبضه قدرت توسط اسلام گرایان سلفی زمینه های دیگری از این نگاه همسو به آینده سوریه است.
نزدیکی ایران با دولت های عرب شورای همکاری پس از دهه ها کشمکش و فراز و فرود، بیش از هر زمان دیگری آماده رقم خوردن صفحه جدیدی در روابط همسایگی و در ساحل آب های گرم خلیج فارس است.