چرا آموزش و پرورش کسری بودجه میآورد
گروه جامعه- وقتی وزارتخانهای در قامت آموزش و پرورش در ۵۰ تا ۶۰درصد بودجهاش دچار کسری میشود، بسیاری را به واکنش وا میدارد. همان طور که حمیدرضا حاجبابایی، رییس فراکسیون فرهنگیان مجلس میگوید کسی باور نمیکرد که آموزش و پرورش پنجهزار میلیارد تومان کسری بودجه داشته باشد.
او که در اجلاس روسای آموزش و پرورش سخن میگفت اذعان کرد گاهی اوقات باید به حال وزیر آموزش و پرورش گریست.
او گفت: با این روند باید حدود شش میلیارد دلار به آموزش و پرورش داده شود تا بتواند کسریهای خود را پرداخت کند که یا باید از حساب ذخیره ارزی برداشته شود یا اینکه در اعتبارات بودجه جابهجایی انجام گیرد.
رییس فراکسیون فرهنگیان با بیان اینکه باید بدهی آموزش و پروش به معلمان حل شود، گفت: معلمان باید حقوق کافی دریافت کنند.اما علی عباسپور تهرانیفرد، رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس نیز درخصوص کسری بودجه آموزش و پرورش گفت: «دولت قبول دارد که این وزارتخانه با کسری روبهرو است، اما میگوید نمایندگان مجلس برای رفع این کسری، طرحی را به تصویب برسانند تا کسری ۵هزار میلیارد تومانی برطرف شود، اما نمایندگان معتقدند دولت خود برای جبران این کسری باید لایحهای را تنظیم کرده و به مجلس بدهد، چرا که در غیر این صورت با ایراد شورای نگهبان مواجه خواهیم شد.»
او در پاسخ به این پرسش که چرا این وزارتخانه با رفع مقطعی کسریهایش هر سال دچار این کمبود میشود، گفت: در سال ۸۵ بودجه آموزش و پرورش از طریق بودجه استانی تامین شد، به این معنی که بودجه این وزارتخانه در بودجه استانها دیده شد؛ در آن مقطع استانها نیز به میزان کافی بودجهای به این بخش اختصاص ندادند و این بیتوجهی، کسری عظیمی را در سال ۸۵ به این مجموعه تحمیل کرد. سپس این کسری به سال ۸۶ نیز منتقل شد و در سال ۸۶ برای کارکنان این وزارتخانه افزایش حقوق درنظر گرفته شد. در حالی که این افزایش حقوق پس از تصویب بودجه سال ۸۶ وزارت آموزش و پرورش لحاظ شد. همین امر در کنار افزایش تورم به این کسری بزرگ دامن زد؛ به طوری که این میزان کسری انباشتی از کسریهای سالهای ۸۵، ۸۶ و ۸۷ است که با تصویب بودجه ۸هزار میلیارد تومانی برای سال ۸۷ این وزارتخانه، بیش از ۶۰درصد این اعتبار دچار کسری میشود.او گفت این چالش عظیم، حتی استخدام ۱۰هزار نفر نیروی حقالتدریس را نیز به حالت تعلیق درآورده است.
اما «قوامی» از اعضای فراکسیون فرهنگیان یکی از دلایل بروز چنین مشکلات بزرگی را در سیستم آموزشوپرورش، در ناکارآیی مدیران دانست.او در ادامه گفت: ما هنوز نتوانستهایم در وزارتخانهها، بهای خدمات را براساس قیمت واقعی آنها تعیین کنیم و همین امر سببساز چنین مشکلاتی میشود.
البته موسی الرضا ثروتی، عضو کمیسیون اجتماعی نیز در این باره میگوید در زمان رفع کسری بودجه ۲هزار میلیاردی آموزشوپرورش، نماینده دولت در کمیسیون تلفیق مدعی شد، دولت با صرفهجویی،این کسری بودجه را جبران میکند، ولی نه تنها صرفهجویی در این بخش صورت نگرفت که به میزان آن نیز افزوده شد.
او درباره استخدام نیروهای حقالتدریسی گفت: دولت میگوید به دلیل کسری بودجه نمیتوانیم این افراد را استخدام کنیم، اما مدتی است که یک طرح دو فوریتی تهیه کردهام و امضای سایر نمایندگان را نیز گرفتهام تا وضعیت نیروهایی که ۷ سال بلاتکلیف ماندهاند، روشن شود.
این در حالی است که طبق قانون خدمات کشوری،وزارت آموزش و پرورش میتواند به ازای یک سوم نیروهای بازنشسته خود، نیروی جدید استخدام کند،در حالی که در این مدت ۱۲۰هزار نفر از نیروهای این وزارتخانه بازنشسته شدهاند میبایست ۳۰ تا ۴۰هزار نفر استخدام میشدند.
اما محدودیت مالی مانع از اجرای این قانون شده است. او گفت: دولت باید به گونهای کسری بودجه خود را جبران کند، در سالهای گذشته نیز با جابهجایی در بودجه عمرانی کسری خود را مرتفع کرد،به نظر میرسد در شرایط کنونی نیز باید از این راهکار بهره بجوید.
ارسال نظر