این روزها با مشخص شدن رتبه‌ها و صدور کارنامه‌ها، موج دوم اضطراب کنکور، داوطلبان و خانواده‌های افراد مجاز به انتخاب رشته را در بر گرفته است، انتخابی که به گفته بسیاری مرحله تعیین مسیر زندگی یک جوان است.

اگرچه در انتخاب رشته کنکور شانس انتخاب یکصد رشته و مرکز برای هر داوطلب وجود دارد، اما حال و هوای کنکور و اضطراب‌های خاص آن تشویش و تردیدهای زیادی را در انتخاب اولویت‌ها برای داوطلبان ایجاد می‌کند، به نحوی که به امید قبولی در رشته‌ای مناسب، راهی موسسات انتخاب رشته‌ای‌ می‌شوند که یک شبه ایجاد شده‌اند.

این موسسات با شعارها و تبلیغاتی همچون «قبولی تضمینی در هر جا و هر رشته»، «کلید نهایی در دست ماست» و «این آخرین فرصت زندگی است» و ... به سراغ داوطلبان آمده‌اند تا امسال نیز در قبال دریافت مبلغ و بدون داشتن شناختی از علایق، توانمندی‌ها و روحیات داوطلب انتخاب رشته ‌کنند.

برخی دیگر از این سودجویان هم انتخاب رشته اینترنتی را بهانه‌ قرار داده‌اند و کارت‌های اینترنتی خود را با تبلیغاتی چون کارت اعتباری پرسرعت برای انتخاب رشته، به فروش می‌رسانند و برخی موسسات نیز برای داوطلبان با رتبه‌های زیر ۱۰۰ و ۱۰۰۰ جوایز ویژه‌ای همچون کارت اعتباری تلفن همراه اول و ... تعیین کرده‌اند.

در این بین سازمان سنجش به عنوان متولی کنکور امسال علاوه بر صدور اطلاعیه‌های هشداری نسبت به فعالیت گمراه ‌کننده این موسسات، تسهیلاتی را جهت انجام انتخاب رشته مطمئن برای داوطلبان فراهم کرده است، انتخاب رشته آزمایشی با عنوان «نرم‌افزار انتخاب رشته مجازی» یکی از این تسهیلات است؛ نرم‌افزاری که براساس اطلاعات انتخاب رشته کنکور۸۶، احتمال قبولی داوطلبان را در کنکور ۸۷ پیش‌بینی می‌کند.

انتخاب‌های این نرم‌افزار به گفته مسوولان سازمان سنجش، به هیچ عنوان صد درصدی نیست و نمی‌تواند قبولی داوطلب در رشته‌ای را تضمین کند، اما می‌تواند راهنمای خوبی برای داوطلبان باشد تا دیگر نیازمند مراجعه به موسسات انتخاب رشته نباشند.

به گزارش ایسنا، فرهنگسراهای شهرداری هم با همکاری دانشگاه‌ها به سراغ کنکوری‌ها آمده است؛ فرهنگسرای دانشجو نمایشگاهی با عنوان «طرحی از فردا» برای آشنایی کنکوری‌ها با رشته‌های تحصیلی مختلف و مشاوره انتخاب رشته در دانشگاه تهران برگزار کرده است که در آن حدود ۷۰ رشته دانشگاهی توسط دانشجویان این رشته‌ها به داوطلبان معرفی می‌شوند و نرم‌افزار انتخاب رشته مجازی و اطلاعات مرتبط با فضای رشته‌ها، آینده شغلی، کتاب‌ها و واحدهای درسی رشته‌ها نیز به داوطلبان ارائه می‌شود.

یکی از داوطلبان رشته علوم انسانی که رتبه او در کنکور سراسری ۶۰۰ شده است، در رابطه با نرم افزار انتخاب رشته مجازی سازمان سنجش، می‌گوید: متاسفانه نرم‌افزار مجازی انتخاب رشته برای من رشته‌های هتلداری و جهانگردی را با احتمال قبولی بالا انتخاب کرده است، در حالی‌که من با این رتبه مطابق قبولی‌های سال ۸۶ می‌توانم در رشته‌های حقوق و روانشناسی قبول شوم.

وی با انتقاد از اینترنتی شدن انتخاب رشته کنکور، ادامه می‌دهد: شاید برای ما تهرانی‌ها این مساله مشکل خاصی ایجاد نکند ولی در استان‌های محروم دسترسی به اینترنت و کافی‌نت و مشاور خوب خیلی مشکل است.

وی با اشاره به اشتباهات فاحش موسسات غیرمجاز انتخاب رشته و تاثیر مخرب آنها در آینده تحصیلی و شغلی داوطلبان می‌گوید: به یکی از موسسات انتخاب رشته مراجعه کردم که متاسفانه به‌رغم اینکه گزینش نهایی من باید بر اساس زیر گروه ۴ انجام شود، ولی از یک زیر گروه دیگر برای من انتخاب رشته کرده است.

این داوطلب علوم انسانی ادامه می‌دهد: متاسفانه مراجعه به این موسسه به جای کمک و رفع ابهامات بیشتر باعث گیجی داوطلب می‌شود.

داوطلب دیگری نیز به حذف کنکور اشاره می‌کند و می‌گوید: نباید شرایط برای داوطلبان ورود به دانشگاه‌ها سخت‌تر شود و کاری کنند که بچه‌ها از سال اول دبیرستان کنکوری شوند و اضطراب‌ها به جای یک سال به چهار سال دوره دبیرستان منتقل شود.

داوطلبی دیگر از گروه آزمایشی ریاضی با بیان اینکه برای مشاوره انتخاب رشته به این مرکز مراجعه کرده‌ام، تصریح کرد: تقریبا بر اساس علایق خودم، تصمیم گرفته‌ام، ولی دوست دارم اطلاعات بیشتری به‌دست آورم.

وی ادامه می‌دهد: سازمان سنجش با توجه به بانک اطلاعاتی قوی‌ای که از داوطلبان سال‌های گذشته در دست دارد، می‌توانست خدمات مشاوره مبسوط و کاربردی تری ارائه دهد، ولی متاسفانه نرم‌افزار مجازی تا حدودی باعث گیج شدن داوطلبان شده است.

وی با بیان اینکه قبل از دیدن نرم‌افزار روی آن حساب زیادی باز کرده بودیم، می‌گوید: من با رتبه پنج‌‌هزار ریاضی از این نرم‌افزار استفاده کردم که بر اساس آن احتمال قبولی من در برق شریف متوسط و در معماری دانشگاه هنر پایین تخمین زده شده است.

وی ادامه می‌دهد: این نرم‌افزار در رشته‌هایی که مطمئنیم قبول نمی‌شویم از احتمال قبولی حرف می‌زند.

وی با بیان اینکه نرم افزار بر اساس اعداد تصادفی انتخاب رشته می‌کند، اظهار می‌کند: از سازمان سنجش با توجه به جایگاه خاصی که دارد، انتظار می‌رود تا اطلاعات درست‌تری را به داوطلبان ارائه کند.

داوطلب دیگری رشته سخن را در دست می‌گیرد و می‌گوید: سازمان سنجش با توجه به حجم اطلاعاتی که در دست دارد، می‌تواند بیشترین کمک را به داوطلبان ارائه دهد، اطلاعات ضد و نقیض ما را به سمت موسسات انتخاب رشته‌ای هدایت می‌کند که اطلاعات جامعی ندارند.

وی ادامه می‌دهد: مثلا یکی از موسسات مطرح و شناخته شده کنکور که در بخش انتخاب رشته نیز فعالیت می‌کند، در زمان انتخاب رشته مشخص می‌کند که داوطلب در چه رشته‌هایی قبول و در چه رشته‌هایی قبول نمی‌شوند و در این میان تنها معیار، اطلاعات مراجعان سال‌های گذشته است نه چیز دیگری.

وی با ابراز رضایت از خدمات ارائه شده در این طرح، می‌گوید: ارائه مشاوره رایگان و اطلاعات درخصوص رشته‌ها، مساله‌ای منحصربه فرد در این عرصه محسوب می‌شود.

داوطلب دیگری که با مادر نگران خود همراهی می‌شود، عنوان می‌کند: قبل از اینجا از مشاوره آموزش و پرورش در مدرسه نیز استفاده کردم، ولی متاسفانه مشاور آموزش و پرورش داوطلب را خیلی دست کم می‌گیرد.

وی ادامه می‌دهد: حتی معلمان مدرسه‌ به ما پیشنهاد کرده‌اند که برای استفاده از این مشاوره رتبه‌هایمان را ۵۰۰ تا کمتر بگوییم تا اطلاعات واقعی‌تری ارائه شود.

به گفته وی، مشاوره مجازی انتخاب رشته سازمان سنجش هم که تقریبا نقطه مقابل مشاوره آموزش و پرورش است و ظاهرا داوطلبان را دست بالا می‌گیرد و رشته‌های پیشنهادی آن به رتبه‌های ما نمی‌خورد.

این داوطلب ادامه می‌دهد: ظاهرا داوطلبان باید مشاوره‌های این دو نهاد محوری را با هم ترکیب کنند و حد وسط این دو را در نظر بگیرند تا به یک انتخاب رشته واقعی دست یابند.

وی انتخاب رشته مجازی سازمان سنجش را غیر واقعی توصیف می‌کند و ادامه می‌دهد: برخی اطلاعات ضد و نقیض ارائه شده، باعث سلب اعتماد داوطلبان از این نرم‌افزار می‌شود، چرا که ۱۰ تا ۲۰ انتخاب اول را خیلی عجیب و غریب ارائه می‌دهد. وی با اشاره به بحث حذف کنکور، می‌گوید: بهتر است این مساله شرایط داوطلبان را سخت تر نکند تا طی آن مجبور نشوند در چندین آزمون از دانشگاه‌های مختلف شرکت کنند. وی ادامه می‌دهد: ای کاش شرایط بعد از حذف کنکور را از هم اکنون به روشنی توصیف می‌کردند. این داوطلب درباره انتخاب رشته خود می‌گوید: چرا فهرست جامعی از رتبه‌هایی که در سال‌های گذشته در رشته‌های مختلف قبول شده‌اند، به دانشجویان ارائه نمی‌شود؟

وی می‌افزاید: انتخاب رشته مجازی فقط ۱۰۰ انتخاب را معرفی می‌کند که بعضا غیر واقعی هم هستند، اما در صورت داشتن این فهرست داوطلبان خودشان اختیاری رشته‌های مورد علاقه‌شان را بر اساس رتبه و ترازشان انتخاب می‌کنند.

به گفته وی دانشگاه آزاد فهرستی بر حسب ترازها و قبولی‌ها در سه سال گذشته را اعلام کرده است که ای کاش سازمان سنجش هم این کار را می‌کرد.