زیرساخت‌های لازم برای توسعه گردشگری بین‌المللی وجود ندارد

خبرگزاری موج - اهمیت گردشگری در ایجاد آثار مثبت اقتصادی در جهان به طور روز افزون افزایش یافته و در تمامی کشورها این فعالیت به عنوان یکی از عوامل اصلی ایجاد اشتغال، کاهش نرخ بیکاری، افزایش درآمد ارزی و بهبود ‌تراز پرداخت‌ها مورد توجه است. حتی در برخی کشورها به ویژه کشورهای اروپایی، جهانگردی به عنوان یکی از مهم‌ترین راهبردهای توسعه محسوب می‌شود. پیش‌بینی نرخ رشد گردشگری در جهان معادل ۱/۴‌درصد طی سال‌های آتی نشان‌دهنده اهمیت این فعالیت در اقتصاد جهانی است. گردشگری و جهانگردی علاوه بر ویژگی‌ یک فعالیت اقتصادی با ایجاد پیوندهای فرهنگی و اجتماعی بین کشورها بر روابط بین آنها تاثیرگذار است. بنابراین فعالیت‌های گردشگری در پدیده رو به رشد جهانی شدن به ویژه طی دو دهه اخیر از اهمیت خاصی برخوردار است.

در بند ۴۴ سیاست‌های کلی برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی کشور بخش گردشگری برای گسترش فعالیت‌های اقتصادی در کنار سایر بخش‌های اقتصادی قرار گرفته که این امر نشان‌دهنده اهمیت این بخش در توسعه اقتصادی طی برنامه چهارم توسعه است. در نتیجه عملکرد موفق بخش گردشگری کشور نیازمند هماهنگی و همکاری سایر دستگاه‌های مرتبط و گسترش مناسبات بین‌المللی است تا این بخش بتواند جایگاه مناسب را در ارتقای شاخص‌های کلان اقتصادی و توسعه اقتصادی کشور به دست آورد. این درحالی است که به فعالیت گردشگری کشور به رغم وجود پتانسیل‌ فراوان در این خصوص توجه چندانی نشده است که ضروری است برنامه‌ریزی‌های لازم در این زمینه صورت پذیرد.

مصطفی شریفی صحی، مدیرعامل اتحادیه سراسری ایرانگردی و جهانگردی درخصوص نحوه تعامل این اتحادیه با سازمان میراث فرهنگی گفت: بهترین روش برای معرفی مسیرهای جدید گردشگری از طریق دفترخدمات مسافرتی است و پخش CD یا چاپ کتاب با هزینه بالا روش مناسبی برای این مساله نیست، زیرا سفرهای ارزان قیمت باید ازطریق دفاتر خدمات مسافرتی، اتحادیه‌های انجمن صنفی واتحادیه تعاونی‌های گردشگری‌ترویج شود، ولی تاکنون از سوی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هیچ گونه همکاری و هماهنگی با این نهادها صورت نگرفته است.

او با بیان اینکه «معرفی کردن مسیرهای جدید گردشگری به تنهایی به افزایش سفر نمی‌انجامد»، افزود: این مسیرها توسط دفاترخدمات مسافرتی تعریف شده و باید امکانات لازم در اختیار این دفاتر قرار گیرد تا بتوانند مسیرهای جدید گردشگری را به صورت اجرایی به مردم نشان داده و مردم را با این مسیرها آشنا کنند. اگرچه برای کاهش هزینه‌های سفر، سازمان میراث فرهنگی قول مساعد برای ارائه تسهیلات ارزان قیمت با نرخ سود ۸‌درصد جهت خرید خودرو به دفاتر خدمات مسافرتی داده بود که این امر تاکنون محقق نشده است. همچنین با توجه به این که مسوولان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری مسوولان اجرایی نبوده و در امور ستادی دخیل هستند، بنابراین با فاکتورهای ارزان سازی سفرآشنا نیستند و براساس ارزیابی‌های ما هم‌اکنون دفاتری که سفرهای ارزان‌قیمت داشته باشند، وجود ندارند و قراربوده طبق مطالعات و بررسی‌های کارشناسی که دفاتر خدمات مسافرتی و انجمن صنفی انجام داده بودند این امرمحقق شود. شریفی پیرامون فاکتورهای موردنیاز برای ارزان‌سازی سفر گفت: اولین فاکتورموثر در کاهش هزینه‌های سفر، کم کردن هزینه‌های حمل‌ونقل است که در حال حاضرشرکت‌های هواپیمایی، شرکت قطارهای مسافربری رجا و اتوبوسرانی به مسافران یک ریال هم تخفیف نمی‌دهند و به‌رغم اظهارات معاون امور گردشگری سازمان میراث فرهنگی هیچ تخفیفی از سوی شرکت‌های حمل‌ونقل به مسافران و دفاتر خدمات مسافرتی داده نمی‌شود.

دفاتر، اتحادیه و انجمن‌های صنفی خدمات مسافرتی برنامه‌ریزی کرده بودند تا پیش از شروع فصل تابستان امکانات حمل‌ونقل نظیر مینی‌بوس، اتوبوس و خودروهای ون را با تسهیلات ارزان‌قیمتی که قرار بوده سازمان میراث فرهنگی در اختیار آنها قراردهد، خریداری کنند که این امر به دلیل عدم‌همکاری سازمان محقق نشد. همچنین هتل‌ها در ایام پیک مسافرهیچ تخفیفی نمی‌دهند و حتی نرخ هتل‌ها در این ایام افزایش می‌یابد و به گفته خود هتلداران هیچ گونه قراردادی مبنی‌بر ارائه تخفیف با سازمان میراث فرهنگی منعقد نشده است. ضمن این که ظرفیت هتل‌ها از ۱۲۰‌هزار تخت در گذشته هم اکنون به ۱۵۰‌هزار تخت رسیده که افزایش این ظرفیت به ۲۲۰‌هزار تخت جوابگوی مسافرت‌های چند میلیونی مردم نخواهد بود. او زیرساخت‌های لازم برای گردشگری بین‌المللی را نامناسب خواند و گفت: هم‌اکنون زیرساخت‌های لازم برای گردشگری بین‌المللی مناسب نیست و زمانی می‌توانیم در این زمینه موفق باشیم که تمهیدات لازم اندیشده شده باشد. به طور مثال همه نواحی تاریخی و گردشگری کشور به فرودگاه و هتل مناسب مجهز نیستند و در بسیاری از مسیرهای گردشگری کشور سرویس بهداشتی و ابتدایی‌ترین امکانات وجود ندارد و در حالی که سرویش‌های بهداشتی را ۸۰ تا ۵۵۰‌متر تعریف کرده‌اند، محورهای انتخاب شده کاملا اشتباه بوده و در اولویت اول گردشگری کشور نیستند. همچنین هنوز گردشگری داخلی معضل دارد.