پژوهشکده ابوریحان بیرونی وابسته به دایره‌المعارف بزرگ اسلامی‌نخستین و تنها دانشنامه ایلات و عشایر را تدوین می‌کند. به گزارش خبرگزاری میراث فرهنگی پژوهشکده ابوریحان بیرونی وابسته به دایره‌المعارف بزرگ اسلامی‌تنها دانشنامه ایلات و عشایر را تدوین می‌کند.کشور ایران دارای ایل‌ها و اقوام مختلفی بوده که تاکنون بیش از ۱۰۰ ایل و ۴۵۴ طایفه مستقل شناسایی شده است، اما مطالعات در این حوزه تنها به اقوام خاصی محدود شده و این دانشنامه به تمام اقوام ساکن در ایران، تاریخ، پیشینه و تمام موارد مرتبط با آن خواهد پرداخت.«کیانوش کیانی هفت لنگ»، رییس پژوهشکده ابوریحان گفت: «ماهنوز یک دانشنامه ایلات و عشایر یا منبع اطلاعاتی جامعی که تمام موارد مرتبط به عشایر را در بر گیرد، در اختیار نداریم. البته اطلاعات پراکنده‌ای وجود دارد که توسط نویسندگان ایرانی و خارجی در قالب کتاب نگاشته شده است.»

به گفته کیانی، کارهایی که در این حوزه انجام شده بیشتر روی ایل بختیاری، قشقایی و شاهسون متمرکز بوده است، در حالی که بیش از ۱۰۰ ایل و ۴۵۴ طایفه مستقل مختلف در کشور وجود دارد که کار مطالعاتی چندانی درباره آنها صورت نگرفته است. به همین دلیل پژوهشگران ما نمی‌دانند اطلاعات مورد نیازشان را از چه منبعی می‌توانند تامین کنند و خلاء این دانشنامه بسیار احساس می‌شود.رییس پژوهشکده ابوریحان از آغاز تدوین دانشنامه آبادی‌های ایران خبر داد و گفت: «همزمان با تدوین دانشنامه خلیج‌فارس کار دانشنامه آبادی‌های ایران را هم شروع کردیم و آبادی‌های استان فارس به عنوان منطقه پایلوت انتخاب شده است.»

وی در ادامه گفت: «پرسشنامه‌هایی در آبادی‌های این استان توزیع شده و دانشگاه‌ها و نهادهای دولتی تا حدودی درگیر کار شده‌اند. برای انجام مطالعات اولیه بخش اطلاعات میدانی گردآوری شده است، اما برای اینکه بتوانیم نتایج کار را تعمیم دهیم و بتوانیم عمل پذیری این پروژه را تخمین بزنیم، باید ابتدا نتایج این مطالعه را با مطالعات موردی که قبلا در این زمینه انجام شده مقایسه کنیم.»وی ادامه داد: «ما کارهای انجام نشده بسیاری داریم که قابلیت تبدیل آنها به دانشنامه وجود دارد. در مرکز دایره‌المعارف اسلامی‌نیز با وجود متخصصان مختلف پتانسیل‌های بالایی وجود دارد. اما ما برای انجام این پروژه‌ها نیازمند کمک همه‌جانبه هستیم؛ کمک علمی، پژوهشی و حتی مادی که از دستگاه‌های دولتی و ایرانیان داخل و خارج کشور دریافت می‌کنیم، می‌تواند بسیار سودمند باشد.»