هیات امنای دانشگاه‌ها و مطالبات سرگردان پرستاران

مریم خباز

کسری بودجه ۲۰۰میلیاردی وزارت بهداشت و روند ورشکستگی بیمارستان‌های دولتی آنقدر آرام و بی‌صدا است که شاید آنانی که از ورطه اخبار دورند به هیچ وجه آن را لمس نکنند. اما این روند چه قابل حس باشد و چه نباشد واقعیتی است که معلوم نیست به چه دلایلی همچون کسری بودجه وزارت آموزش و پرورش و ضعف‌های ساختاری آن هرگز بزرگنمایی نمی‌شود؛ مشکلاتی که بی‌شک در کالبد تشکیلات بهداشت و درمان رسوخ می‌کند و پرسنل و مردم را نخستین قربانیان خود قرار می‌دهد. اعظم دیوری، مدیر دفتر امور پرستاری وزارت بهداشت در دسترس‌ترین مسوول مرتبط با جامعه پرستاری است که البته موضعی منفعل درباره کسری بودجه وزارت متبوعش گرفت. اما شاید او این موضع منفعل را از روی آگاهی گرفته تا شیرینی جشن‌های روز پرستار را در کام سفیدپوشان عرصه سلامت تلخ نکند.

خبر کسری بودجه ۲۰۰میلیارد تومانی وزارت بهداشت این شائبه را در ذهن‌ها ایجاد کرده که پرستاران به طور حتم از تبعات منفی این کسری بی‌نصیب نمی‌مانند. این کسری تاکنون چه تاثیری بر جامعه پرستاری داشته است؟

وقتی بودجه در سطح یک وزارتخانه کاهش پیدا می‌کند این وضعیت بر تمام ابعاد تاثیر می‌گذارد که مسلما این امر بر تیم سلامت هم بی‌تاثیر نخواهد بود. این در شرایطی است که کسری بودجه بر روی گزینش نیروی انسانی، مطالبات آنان و امکانات پرستاران نیز تاثیر می‌گذارد.

شما جواب شفافی به پرسش من ندادید.

دانشگاه‌ها به صورت هیات امنایی اداره می‌شوند حال اگر این هیات امنا پول داشته باشد مطالبات پرستاران را مرتفع می‌کند.مثلا وقتی ما موضوع افزایش ۳۵درصدی سختی کار را مطرح کردیم و طرح مسیر ارتقای شغلی را از ۶۰ به ۱۰۰درصد رساندیم،هیات امناهایی که پول داشتند این دستورالعمل‌ها را نیز اجرا کردند و برعکس.

کدام دانشگاه‌ها چنین هیات امنایی داشته‌اند؟

نزدیک به ۱۴۱ دانشگاه چنین وضعی دارند ولی نامشان یادم نیست.

دفتر امور پرستاری در مورد نارضایتی پرستاران از ساعت کاری یکسان افراد با سابقه و کم‌سابقه چه تمهیداتی اندیشیده‌ است؟

پرستاران گلایه‌ای دارند که حرف درستی هم هست. آنان می‌گویند همان طوری که در آموزش و پرورش براساس سنوات افراد ساعت کاری‌شان نیز کاهش پیدا می‌کند در سیستم پرستاری هم باید این اتفاق بیفتد.پرستاری حرفه‌ای سخت و تهدیدآمیز است که شاغلان در این حرفه بعد از ۱۰ سال عوارض روحی شغل بر جسم‌شان اثر می‌گذارد.پس با توجه به این دو مساله لایحه‌ای در دفتر پرستاری در مورد کاهش ساعت کاری تنظیم شده ولی در وزارتخانه گفته می‌شود که این ساعت کاری مترتب بر همه کادر بهداشتی و درمانی است.