اوضاع بحرانی ایران در سال ۱۲۹۰
در اوج مرافعات مشروطهخواهان و مخالفان حکومت پارلمانی و قهر و آشتی ناصرالملک (نایبالسلطنه وقت) با مجلس و لشکرکشی سالارالدوله، پسر مظفرالدین شاه و مدعی سلطنت به کرمانشاه، روسها رقیب استعماری سرسخت انگلیسیها از خرابی اوضاع سوءاستفاده کردند و از ۲۲ دسامبر سال ۱۹۱۱ (یکم دی ماه ۱۲۹۰) در بسیاری از شهرهای منطقه تحت نفوذشان به قلع و قمع مخالفان خود و هواداران انگلستان دست زدند؛ در تبریز عدهای را به دار کشیدند و چند تن دیگر را به تنور افکندند؛ بهگونهای که معاون والی ایالت (معاون استاندار) و فرمانده پادگان تبریز از ترس جان به کنسولگری انگلستان پناهنده شدند.
در اوج مرافعات مشروطهخواهان و مخالفان حکومت پارلمانی و قهر و آشتی ناصرالملک (نایبالسلطنه وقت) با مجلس و لشکرکشی سالارالدوله، پسر مظفرالدین شاه و مدعی سلطنت به کرمانشاه، روسها رقیب استعماری سرسخت انگلیسیها از خرابی اوضاع سوءاستفاده کردند و از 22 دسامبر سال 1911 (یکم دی ماه 1290) در بسیاری از شهرهای منطقه تحت نفوذشان به قلع و قمع مخالفان خود و هواداران انگلستان دست زدند؛
در تبریز عدهای را به دار کشیدند و چند تن دیگر را به تنور افکندند؛ بهگونهای که معاون والی ایالت (معاون استاندار) و فرمانده پادگان تبریز از ترس جان به کنسولگری انگلستان پناهنده شدند. در مشهد و رشت هم روسها زمام امور را خود به دست گرفتند. در این گیر و دار، در تهران نیز ناصرالملک مجلس را منحل کرد و چون نمایندگان حاضر به خروج از ساختمان بهارستان نبودند، به نظمیه (پلیس تهران) متوسل شد و رییس پلیس پس از اخراج نمایندگان از ساختمان، بر در ورودی مجلس (در میدان بهارستان) یک قفل بزرگ زد و... .
ارسال نظر