دو ضابطه در دوران صفویه و قاجاریه:
اولویت ایالتها و مالیات گوسفند و بز
طبق ضابطهای که تاریخ تنظیم آن پس از تطبیق تقویمها ۱۷ دسامبر سال ۱۶۵۴ میلادی (بعضی سالها مصادف با ۱۶ دسامبر)، زمان حکومت صفویه است و در یک دفتر دیوانی (دولتی) آن زمان ثبت شده است؛ در مکاتبات اداری تقدم استانهای ایران را برحسب جمعیت و تولیدات و اهمیت تاریخیشان در نظر نمیگرفتند، بلکه اولویت بر پایه نسبت و روابط والی آن با شاه و شخصیت سیاسی وی بود! بنابراین، با جابهجایی والی اهمیت ایالت هم تغییر مییافت! شاهان صفویه والیان خراسان، فارس، گرجستان، «کرمان ــ مکران» و «لرستان ــ بختیاری» را از نزدیکان خود انتخاب میکردند.
طبق ضابطهای که تاریخ تنظیم آن پس از تطبیق تقویمها 17 دسامبر سال 1654 میلادی (بعضی سالها مصادف با 16 دسامبر)، زمان حکومت صفویه است و در یک دفتر دیوانی (دولتی) آن زمان ثبت شده است؛ در مکاتبات اداری تقدم استانهای ایران را برحسب جمعیت و تولیدات و اهمیت تاریخیشان در نظر نمیگرفتند، بلکه اولویت بر پایه نسبت و روابط والی آن با شاه و شخصیت سیاسی وی بود! بنابراین، با جابهجایی والی اهمیت ایالت هم تغییر مییافت! شاهان صفویه والیان خراسان، فارس، گرجستان، «کرمان ــ مکران» و «لرستان ــ بختیاری» را از نزدیکان خود انتخاب میکردند.
• در یک بخشنامه (متحد المآل) چاپ سنگی که تاریخ صدور آن (پس از تبدیل تقویم قمری به میلادی ) 17 دسامبر سال 1887 است، تصریح شده است که مالیات هر یکصد گوسفند و بز 25 قران و معادل 2 و نیم درصد بهای کل آن خواهد بود که باید از مالدارها (عمدتا عشایر ) وصول شود. به مالدارها تفهیم شود دولت که نگهبان کشور است و از جان و مال ایشان حراست و حفاظت میکند، مخارج متعدد دارد و مخارج آن طبق ضوابط ازجمله این ضابطه از ملت وصول خواهد شد. از مفاد این بخشنامه چنین برمیآید که مالیات گوسفندهایی که در روستا و شهر نگهداری میشدند قاعده دیگری داشت.
منبع: روزنامک
ارسال نظر