واکاوی - ۲۵ آذر ۹۲
گروه تاریخ اقتصاد- به سمنان رفته بودم. در دهی یک خانه نئوکلاسیک اروپایی نشانم دادند. واضح بود که این خانه به ارباب ده تعلق داشت، چرا که تنها در آن دوره ارباب ده بود که میتوانست از معماری شهر اثر بگیرد و با آن مراوده داشته باشد. جایی هست که کسی جرات میکند در دهش خانهای بسازد که شبیه خانههای شهری باشد. قبل از آن چنین اجازهای نداشتند. چرا در این نقطه از تاریخ چنین اجازهای وجود دارد؟ چون اتوریته شاه به خاطر مشروطه و فشار اجتماعی شکسته شده است. خواست اجتماعی و مطالبات اجتماعی این اتوریته را شکست.
گروه تاریخ اقتصاد- به سمنان رفته بودم. در دهی یک خانه نئوکلاسیک اروپایی نشانم دادند. واضح بود که این خانه به ارباب ده تعلق داشت، چرا که تنها در آن دوره ارباب ده بود که میتوانست از معماری شهر اثر بگیرد و با آن مراوده داشته باشد.
جایی هست که کسی جرات میکند در دهش خانهای بسازد که شبیه خانههای شهری باشد. قبل از آن چنین اجازهای نداشتند. چرا در این نقطه از تاریخ چنین اجازهای وجود دارد؟ چون اتوریته شاه به خاطر مشروطه و فشار اجتماعی شکسته شده است. خواست اجتماعی و مطالبات اجتماعی این اتوریته را شکست. اگر جامعهای رعیت نباشد و اخلاق رعیتی نداشته باشد ارباب نمیتواند فرمانروایی کند. بنابراین از جایی به بعد خوانین و متمولان معماری نئوکلاسیک را به خانههایشان میبرند، مثلا در کوههای بختیاری، از ایذه تا مناطق بالایی، سران بختیاری از شیوه نئوکلاسیک استفاده کردهاند. شاید بهترین نمونهها در همین منطقه بختیاری دیده شوند. قبلا جرات این کار نبود. کسی حق نداشت خانهای شبیه خانه ظلالسلطان بسازد. قبل از مشروطه اصلا چنین اجازهای وجود نداشت.
- به نقل از گفت و گوی اسکندر مختاری طالقانی، معمار و پژوهشگر ، تاریخ ایرانی.
ارسال نظر