مجلس اول
اعتراض به کسر حقوق
گروه تاریخ اقتصاد- خلاصهای از مذاکرات نمایندگان مجلس شورای ملی در روز شنبه ۲۳ آبان ۱۲۸۶ شمسی را میخوانید: آقا سیدحسین: رفتم خدمت جناب ناصرالملک یک عده بودند که خیلی اوقات را برایشان تلخ کرده بودند و چنین اظهار میداشتند که جناب وزیر مالیه در کمیسیون بودند و مخصوصا اسامی را یادداشت کرده که کسر نمایند، بعضی هم اعتراض بر بعضی از وکلا که در کمیسیون بودهاند از قبیل جناب وثوقالدوله داشتند و حال آنکه نفع این ترتیب را جمع به عموم ملت است و تمام ملت که در مقام ترقی و تمدن هستند از این ترتیب رضایت دارد، چنانچه امروز انجمن محترم حسینی و جمعی در مسجد جامع بودند و از هر انجمنی هم چند نفر بودند، خیلی هم اظهار رضایتمندی میکردند، این اشخاص که این اعتراضها را میکنند اکثر هیچ حقوق ندارند گویا محرک داشته باشند، این اشخاص هرچه خواستند فتنه در این مملکت برپا کنند، نتوانستند حالا میخواهند موجبات رنجش خاطر رییسالوزرا و اعضای کمیسیون مالیه را فراهم نمایند رجال آنکه خدمتی که رییسالوزرا کردهاند، هیچکس نکرده و حال توهین به ایشان مینمایند.
گروه تاریخ اقتصاد- خلاصهای از مذاکرات نمایندگان مجلس شورای ملی در روز شنبه 23 آبان 1286 شمسی را میخوانید:
آقا سیدحسین: رفتم خدمت جناب ناصرالملک یک عده بودند که خیلی اوقات را برایشان تلخ کرده بودند و چنین اظهار میداشتند که جناب وزیر مالیه در کمیسیون بودند و مخصوصا اسامی را یادداشت کرده که کسر نمایند، بعضی هم اعتراض بر بعضی از وکلا که در کمیسیون بودهاند از قبیل جناب وثوقالدوله داشتند و حال آنکه نفع این ترتیب را جمع به عموم ملت است و تمام ملت که در مقام ترقی و تمدن هستند از این ترتیب رضایت دارد، چنانچه امروز انجمن محترم حسینی و جمعی در مسجد جامع بودند و از هر انجمنی هم چند نفر بودند، خیلی هم اظهار رضایتمندی میکردند، این اشخاص که این اعتراضها را میکنند اکثر هیچ حقوق ندارند گویا محرک داشته باشند، این اشخاص هرچه خواستند فتنه در این مملکت برپا کنند، نتوانستند حالا میخواهند موجبات رنجش خاطر رییسالوزرا و اعضای کمیسیون مالیه را فراهم نمایند رجال آنکه خدمتی که رییسالوزرا کردهاند، هیچکس نکرده و حال توهین به ایشان مینمایند.
رییس: نشنیدهام که جسارتی کرده باشند.
آقا سیدحسن: خیر خیلی سختگیری کردهاند و از اینگونه اشخاص باید جلوگیری شود، و الا اگر اینطور باشد، هیچ کاری پیشرفت نمیکند.
رییس: یک کاغذی به من رسید که اشخاصیکه صاحب آنها به خرج بیوتات آمده است به آنها گفتهاند که مواجب شما قطع شده است و خواستند بیایند مجلس شکایت کنند، مجلس کی مواجب اینها را قطع کرده است؟! چیزیکه هست به جمع مخارج دولتی آمده است این یک کرور تومان و پنج هزار خروار غله به طور قاطعه به شخص سلطان داده شده است، منتهی پیش هشتصد هزار تومان کسری بود، چون حالا ملت چیزی ندارد، گفتند: این سیصد هزار تومان کسری را که مخارج بیمحل بوده نشود، والا مواجب فراشخانه و آبدارخانه و غیره را کسی قطع نکرده است، چرا نباید این القائات بشود!
آقا سیدحسین: بلی اینها غرض دارند و القای شبهه شده است و میگویند که این کارها از روی فرض شخصی شده است و حال آنکه کمیسیون مالیه نماینده مجلس است و این مساله هم ربطی به وزیر مالیه ندارد، باید از این اشخاص جلوگیری شود.
رییس: این اشخاص که این کارها را میکنند اگر مقصودشان این است که یک براتی رشته شده و تمبر چسبیده شود و غرضشان پول شد ما هم حرفی نداریم، اگر مقصود پول گرفتن است همین است که معین شده است، اگر در جایی خیلی سراغ دارند معین نمایند، و الا از نیست چه میخواهند.
وکیلالرعایا: مالیه ملت باید به مصرف امنیت برسد؛ اشخاصی که خدمت به مملکت میکنند، ذیحقند که حقوق ببرند، و الا این اشخاص که میگویند حقوقشان بریده شده، بگویید تمام را من قطع کردهام، منتها آنها دستهبندی مینمایند و دشمن را قوت میدهند؛ خوب است بودجه طبع شده منتشر شود تا بدانند این مالیات را چه اشخاصی میدهند و چه اشخاصی میبرند و ما چطور اصلاح کردیم، حالا اگر صلاح میدانید تمام طبع شود، و الا این فقراتی که کم و کسر شده طبع شود، تا مردم بدانند چه اشخاصی میبردند و حالا غرض آنها چیست؟
رییس: من هیچ کار به این جزئیات ندارم، فقط میگویم نیست! اگر فقط به اسم قانع هستند هر قدر میخواهند، بنویسند و اگر پول میخواهند، همین است که معین شده است.
آقا میرزا ابوالحسنخان: این کاری که مجلس کرده به تصویب دولت و ملت بوده و ما فقط محض رضای خدا و آبادی مملکت این کار را کردیم. آیا خوب است، همانطور مثل سابق در سال هفت کرور کسر محل داشته باشند و از خارجه قرض کنند، حال اگر وزیر مالیه صلاح نمیدانند، اظهار کنند.
آقا سیدحسن تقیزاده: مکرر گفتهام باز هم میگویم که در مجلس کنفرانس و نطقهای بلیغ مهیج خیلی از برای بیداری ملت خوب است، اما مجلس بایست که مسوول وضع قوانین باشد، اگر در آذربایجان انقلابی عارض شود پس از مذاکرات زیاد ما میگوییم، ما وزیر داخله داریم و محل اعتماد ما است، باید تمام هم خود را مصروف بدارد که مملکت را منظم نماید و حال اینکه انقلابات این شهر هنوز رفع نشده است که وکلا آسوده مشغول کار خود باشند و اگر از وزیر بد گفته شود در مجلس شکایت میکنند، نمیدانیم باید چه جواب بگوییم! گمان من این است باید وزرا یک اندازه راضی شوند که بعضی از ملت از آنها رنجش حاصل نمایند و قوانین را جاری نمایند و اگر اینطور باشد که کسی رنجش حاصل نکند باید که ما نه عدلیه داشته باشیم و نه هیچ وزارتخانه چرا؟ به علت اینکه در هر مطلبی که میانه دو نفر یا زیادتر گفتوگو باشد، لابد یکی از طرفین خواهد رنجید، حالا اینهایی که میگویند حقوقات کسر شده اگر این شورش را عملی و نمایند، حق است که ما جواب بدهیم، اما اگر قشون این شورش را بکنند با یک طبقه از نوکر بابها شورش را بکنند، ما باید از چشم
رییس آنها ببینیم، پس این گفتوگوی بیوتات با اعلیحضرت است که قدغن فرمایند این گفتوگوها نشود، اگر میگویند خبر خواهیم گفت که سالی سی هزار تومان برای مخارج شخص سلطنت معین شده مابقی آنها را خودمان میدهیم و علاوه آنطوری که آقا میرزا ابوالحسنخان گفتند، این چرخ و تعدیل به تصویب دولت و مجلس و ملت شده و قانونیت دارد، باید مجری شود، هرکس هرچه میخواهد، باید از شاه بخواهد.
ارسال نظر