سد سیاحت و تجارت شکسته شد
گروه تاریخ اقتصاد- تا نیمه دوم قرن پانزدهم میلادی اقیانوس اطلس سدی در مقابل سیاحان بود؛ اما در این زمان، معبری برای سفرهای جدید شد. در قرن پانزدهم با ساخت کشتیهای پیشرفته و قطبنما امکان دریانوردی فراهم شد. پرتغالیها اولین ملتی بودند که از این تحولات جدید استفاده کردند. از این رو، اکتشافکنندگان پرتغالی با عبور از دماغه امیدنیک به اقیانوس هند و خلیجفارس رسیدند. مهمترین هدف آنان تسلط بر تجارت شرق و مسیرهای بازرگانی (راه ادویه) و بهدست آوردن محصولات شرق و برقراری روابط تجاری مستقیم (قبلا از طریق دولت شهرهای ایتالیا کالاهای شرق را به دست میآوردند) با آن بود.
گروه تاریخ اقتصاد- تا نیمه دوم قرن پانزدهم میلادی اقیانوس اطلس سدی در مقابل سیاحان بود؛ اما در این زمان، معبری برای سفرهای جدید شد. در قرن پانزدهم با ساخت کشتیهای پیشرفته و قطبنما امکان دریانوردی فراهم شد.
پرتغالیها اولین ملتی بودند که از این تحولات جدید استفاده کردند. از این رو، اکتشافکنندگان پرتغالی با عبور از دماغه امیدنیک به اقیانوس هند و خلیجفارس رسیدند. مهمترین هدف آنان تسلط بر تجارت شرق و مسیرهای بازرگانی (راه ادویه) و بهدست آوردن محصولات شرق و برقراری روابط تجاری مستقیم (قبلا از طریق دولت شهرهای ایتالیا کالاهای شرق را به دست میآوردند) با آن بود.
اینگونه بود که سواحل اقیانوس اطلس اهمیت فراوانی یافت و مرکز ورود کالاهای شرق، بهویژه ادویه از هند شرقی شد. در واقع با گشایش راه اقیانوس اطلس، عصر اکتشافات جغرافیایی آغاز شد و توسعه روابط غرب و شرق و افزایش آمد و شد در این دوران، موجب مسافرتهای گوناگون به شرق و ایران شد.بخشهای گوناگونی در اروپا از اکتشافات حمایت کردند و تشویقکننده حرکت بودند، بنابراین اکتشافکنندگان و سیاحان از طبقات مختلف بودند: بازرگانان برای دستیابی به شهرها و بازارهای جدید پیشقدم شدند؛ کلیسای پروتستان و حتی کاتولیک حمایت
کردند و درصدد فرستادن مبلغ به سرزمینهای دستنخورده غرب و شرق بودند؛ جاهطلبیهای دولتهای جدید اروپا (تلاش برای بهدست آوردن مستعمره)؛ تشویق طبقه متوسط برای رسیدن به ثروت و مکنت طبقه اشراف؛ کنجکاوی اروپاییان درباره خاورزمین، بهویژه مطالب تحریکآمیز مارکوپولو درباره خاور دور و علاقه به کسب اطلاعات درباره مناطق و اقوام گوناگون بعد از رنسانس. از این رو، از همه این طبقات گوناگون در میان سیاحان عصر صفوی میبینیم.
منابع:
پالمر، ر، ر، تاریخ جهان نو، ترجمه ابوالقاسم طاهری، تهران، امیرکبیر، ۱۳۵۷.
بررسی سفرنامههای دوران صفویه، حمید حاجیانپور، استادیار گروه تاریخ دانشگاه شیراز.
ارسال نظر