گاهشمار
بحران اقتصادی بینالمللی دهه ۱۹۳۰
در بخشهایی از این مطلب آمده است: «تجارت مایه حیات ملل است و اگر کندی در جریان معاملات جنسی و نقدی بینالمللی ظاهر شود، هر یک از ممالک شروع به انحطاط تدریجی میکنند و همین عمل امروزه در عالم جریان یافته است! آنهایی که در هر مورد و پیش آمد، همکاری ملل دنیا و تحدید تسلیحات را در نفع عمومی موعظه میکنند اغلب در ردیف خوشبینهایی هستند که هیچ رابطهای با حقایق زندگی ندارند. در پایتخت آلمان از هر دو نفر یک نفر بی شغل است. عملا معاملات اسعار خارجی ممنوع است، مواجب، مزدها و مستمریها بالاستمرار کسر میشوند، مالیاتها را دو برابر کردهاند و کمک خرج بیکاران را تا حد امکان پایین آوردهاند. اتریش قادر به تادیه قروض و تعهدات خود نیست و قوه تولیدی صنعتی آن از کار افتاده است. در فرانسه که اقتصاد مستقلتر از سایر ممالک است کسر صادرات و واردات دو ساله اخیر 51 درصد بوده است. صنعت زرعی که تمام اعتبارات و تمول شمال فرانسه بر روی آن استوار است صادراتش 6 میلیارد فرانک است؛ در صورتی که سه سال پیش حدود 6/12 میلیارد فرانک بود.» نگارنده در ادامه عنوان کرده است: «هیچ وقت دنیای متجدد ما یک چنین درس عبرت مخوفی راجع به برطرف کردن
سختیهای اقتصادی دنیاگیر را به واسطه اقدامات انفرادی به خود ندیده بود و یگانه نتیجه این اقدامات تنزل فاحش تجارت بینالمللی است.»
توسعه اعتصاب در انگلیس
در سال ۱۹۳۲ اعتصاب نساجان منطقه «لانکشیر» در انگلیس به تنش میان پلیس و اعتصاب کنندگان منجر شد. در نتیجه این حادثه عده زیادی مجروح و جمعی از اعتصاب کنندگان بازداشت شدند.
اضافه حقوق معلمها
در حالی که کشورهای غربی دهه 1930 میلادی بحران اقتصادی را تجربه میکردند، در کشور شوروی حقوق معلمان 26 درصد افزایش یافت. در همین زمان حقوق معلمها در انگلیس 9 درصد و در آلمان 15 درصد و در چک اسلواکی 24 درصد کاهش داشت.
کشف گندم وحشی در کوههای آذربایجان
تلگرافهای خارجی واصله به روزنامه اطلاعات شهریور سال ۱۳۱۱ حاکی از کشف گندم وحشی در آذربایجان است. در این روزنامه آمده است: «هیات اعزامی انستیتوی نباتات اخیرا در کوههای آذربایجان مقدار زیادی گندم وحشی که در دنیا فوقالعاده کمیاب است، کشف کرده و این قضیه از لحاظ استفاده از گندم مزبور برای انتخاب بذر مفید است. گندم مزبور از لحاظ دوام در مقابل گرما و سرما حائز اهمیت است.»
قرارداد تجارتی فرانسه و ژاپن
در روزنامه اطلاعات شهریور 1311 همچنین آمده است: در ژورنال «اوفیسیل» حکمی اشاعه یافته دایر بر اینکه قرارداد راجع به تجارت ژاپن با هند و چین موقتا قبل از تصویب پارلمان به موقع اجرا گذاشته میشود. روزنامه «پراودا» در ضمن تایید خبر فوق اظهار میدارد که قرارداد جدیدی که بین فرانسه و ژاپن امضا شده و با این عجله قبل از تصویب پارلمان به موقع اجرا گذاشته میشود، یکی از حلقههای سلسلهای است که مملکتین را با هم مربوط کرده است.
سالروز مرگ مشروطهخواه کودتاچی
سید ضیاءالدین طباطبایی در تابستان 1268 هـ.ش در شیراز به دنیا آمد. پدرش، «سیدعلی آقا یزدی» در جریان جنبش مشروطه به صف هواداران مشروطه پیوست و در زمان محمدعلی شاه قاجار و استبداد صغیر، به شهر ساری تبعید شد. خود سیدضیاء، بسیار تندروتر از پدر بود و در پیگیری اهداف مشروطهخواهان، با جدیت تمام عمل میکرد. سیدضیاء در دوران مشروطیت با انتشار مقالههای پرسرو صدا علیه شاه، مورد حمایت مشروطهخواهان قرار گرفت. زمانی که مشروطهخواهان دست به اسلحه بردند تا محمدعلی شاه را وادار به پذیرش خواستههای خود کنند، سیدضیاء 20 ساله، در نبرد پنج روزه تهران شرکت کرد و فرماندهی بخشی از مجاهدین مسلح را برعهده داشت. نویسندگی و روزنامه نگاری تخصص سیدضیاء بود. انتشار روزنامههای متعدد کاری بود که سیدضیاء به خوبی آن را فرا گرفت. وی به نمایندگی از مطبوعات ایران، در جشن تاجگذاری پادشاه انگلیس (جرج پنجم) شرکت کرد و پس از بازگشت به ایران، معروفترین روزنامه خود یعنی روزنامه رعد را منتشر کرد. پس از عدم تصویب قرارداد 1919 سیدضیا با همراهی سردار سپه کودتا را تدارک دید. پس از کودتا، سیدضیاء دستخط نخست وزیری خود را از شاه دریافت کرد و کابینه
تشکیل داد. این کابینه در همان زمان به کابینه سیاه مشهور شد. حمایت آشکار انگلیس از دولت کودتا،به جز کمکهای مالی و اطلاعاتی، کسب اجازه از لرد کرزن بود تا سیدضیاء بتواند با سر و صدا لغو قرارداد دفن شده 1919 را اعلام دارد و به این ترتیب برای خود وجاهتی دست و پا کند. سیدضیاء که در دوره قبل، برای امضای این قرارداد، گریبان دریده بود، اکنون برای کسب آبرو، قرارداد را لغو کرد. قراردادی که عملا غیرقابل اجرا بود. با این حال ادامه کار کابینه سیاه غیر ممکن شده بود. سیدضیاءالدین طباطبایی، پس از 93 روز زمامداری و چند مرتبه کشمکش با رضاخان سردار سپه، روز 4 خرداد 1300 ش سقوط کرد و با دریافت 25 هزار تومان، تحتالحفظ به سمت قزوین حرکت داده شد و از آنجا به خارج از ایران تبعید شد. اودر شهریور 1348 در سن 80 سالگی درگذشت.
ارسال نظر