گاهشمار
کبریت ارزان میشود
همچنین در این روزنامه خبر دیگری در باره تجارت و بازرگانی به این مضمون درج شده است: «موافق اطلاعی که واصل شده است به اداره گمرکات سرحدی دستور داده شده که اجناس انحصاری مورد احتیاج تهران را در سرحدات به تجار نفروشند که موجب ترقی قیمت آن گردد.
این دو روزه ۱۲ واگن قند کلوخه وارد بندر پهلوی شده و در حد ۱۴ واگن هم به بندر جز رسیده است. قند کلوخه به واسطه اینکه در تهران زمینه اش کم شده بود، رو به ترقی گذاشته و روز پنجشنبه یک من به ۵/۴۰ ریال رسیده بود. با این خبر به ۵/۳۹ ریال مظنه داده شد. قند ریزه روسی نیز یک من ۷۵/۳۶ ریال بود.
اسباب لابراتوار از اروپا رسید
در شهریورماه سال 1311 خرید اسباب آزمایشگاهی از اروپا تازه باب شده بود. در خبری که به همین منظور در روزنامه اطلاعات منتشر شده، آمده است: «به طوری که چندی قبل اطلاع داده بودیم 12 صندوق اسبابهای لابراتوار صحی که از اروپا خریداری و حمل شده بود، وارد تهران شد و در محل مدرسه دارالمعلمین عالی تسلیم شد. نظر به اینکه صندوق های فوق بیمه شده بود، قرار است روز پنجشنبه آینده نماینده وزارت معارف و نماینده کمپانی بیمه و یک نفر از معلمین دارالمعلمین عالی صندوقها را باز نموده و مطابق مقررات رفتار نمایند.»
زادروز هگل، فیلسوف ایده آلیست
گئورگ ویلهم فریدریش هگل، مهم ترین فیلسوف ایده آلیستی است که تاریخ را وارد فلسفه میکند و با نگاه پدیدارشناختی و تاریخی نسبت به فلسفه و تاریخ فلسفه و با به اندیشه درآوردن واقعیت های زمان خود چون انقلاب فرانسه، رمانتیسم آلمانی و روشنگری تاثیر شگرفی بر جریان فلسفی بعد از خود میگذارد به نحوی که موریس مرلوپونتی معتقد است هگل در مبدا و منشأ تمام اتفاقات قرن اخیر قرار دارد. هگل ۲۷ اوت ۱۷۷۰ در شهر اشتوتگارت به دنیا آمد در سال ۱۷۸۸ این شهر را به منظور تحصیل در «بنیاد یزدان شناسی پروتستان» دانشگاه توبینگن ترک کرد و همان جا با شلینگ و هولدرلین دوست شد آنها با هم نوشتههای ژان ژاک روسو را میخواندند. او به اخبار انقلاب کبیر فرانسه توجه نشان داد به اتفاق شلینگ برای تجلیل از انقلاب فرانسه درختی به اسم آزادی در حیاط دانشگاه توبینگن کاشتند. در سی و یک سالگی و در ۱۸۰۱ در دانشگاه یناجنا به تدریس و سخنرانی مشغول شد. شروع قرن نوزدهم در زندگانی هگل اهمیت خاصی دارد زیرا در چند سال اول این قرن کوشش کرد موضع خاص فلسفی خود را مشخص کند و اختلافاتش با فیخته و شلینگ را روشن سازد. اهمیت دورهای که هگل در ینا بود از این لحاظ است که در
آنجا موفق به نگارش کتاب «پدیدارشناسی روح» شد، که بسیاری آن را مهم ترین اثر هگل میدانند. پدیدارشناسی روح یک جستوجوی بسیار وسیع و همه جانبه است که شامل تمام تجارب انسانی از تجربه حسی گرفته تا عقلی، نقلی، دینی و... میشود.
فتح اصفهان و قتل عام مردم
در ۲۷ اوت ۱۳۸۷ میلادی، تیمور لنگ اصفهان را فتح کرد، ولی به سبب آنکه عدهای از مردم اصفهان بر ضد او شورش کردند و مامورین وصول باج را کشتند، دستور قتل عام مردم را صادر کرد. مورخین نوشتهاند که هفتاد هزار نفر از مردم کشته شدند و از سرهای آنها مناره های زیادی ساخت. تیمور تا نوامبر ۱۳۸۷ میلادی به مدت سه ماه در اصفهان باقی ماند و سپس در دسامبر ۱۳۸۷ به سمت شیراز رهسپار شد تا سلسله آل مظفر را از میان بردارد.
«تیمور» را ایرانیان به سبب لنگی پای چپش، تیمورلنگ میخوانند اروپائیان به او «تامرلان» میگویند. تیمور فرزند «ترغای» از قوم تاتار بود که آن قوم نیز شاخهای از مغولان آسیای مرکزی بودند. تیمور به زبان مردم آسیای مرکزی به معنی «آهن» است. او در 8 آوریل 1335 میلادی در شهر «کش» شهر سبز کنونی در جنوب سمرقند بر سر راه این شهر و بلخ به دنیا آمد. طایفهای که تیمور متعلق به آن بود «برلاس» نام داشت.
ابن عربشاه مورخ معروف در کتاب «عجایب المقدور» مینویسد: تیمور در نوجوانی وقتی که مشغول دزدیدن گوسفندی بود، پایش مجروح شد و چون به خوبی نمیتوانست راه برود به تیمورلنگ معروف شد. تیمور در جوانی به حکومت «کش» نائل شد و به تدریج بر همه ماوراءالنهر چیره شد و شهر سمرقند را پایتخت خود قرار داد. تیمور وقتی بر ماوراءالنهر غلبه کرد متوجه ایران شد. او از ۱۳۸۱ میلادی ۷۸۳ ه ق حمله به شهرهای خراسان را آغاز کرد تا ۱۸ فوریه ۱۴۰۵ که در شهر اترار در محل فاراب قدیم به سرماخوردگی شدید و افراط در شرب خمر، جان به جان آفرین تسلیم کرد. بخش عظیمی از جهان که مدت ۲۵ سال در اضطراب و ترس بود نجات یافت. مورخان جهان از تولد تا مرگ او برایش افسانههایی نیز ساختهاند.
ارسال نظر