امـروز در تـاریـخ - ۱۳ دی ۸۹
سال ۱۰۱۷- شاه عباس دوم سوم ژانویه سال ۱۶۴۹ هندیان را از قندهار بیرون راند. این نخستین اخراج نظامیان هندی از قندهار در دوران شاه عباس دوم بود که شخصا اقدام کرد.
شاه عباس دوم
سال ۱۰۱۷- شاه عباس دوم سوم ژانویه سال ۱۶۴۹ هندیان را از قندهار بیرون راند. این نخستین اخراج نظامیان هندی از قندهار در دوران شاه عباس دوم بود که شخصا اقدام کرد. دومین اخراج هندیان از قندهار در دسامبر ۱۶۵۰ صورت گرفت. در سالهای ۱۶۵۲ و ۱۶۵۳ نیز ارتش ایران دو بار دیگر به تجاوز هندیان به آن شهر پایان داد. در بیرون راندن دوم، سوم و چهارم هندیان از شهر قندهار تنها از واحدهای نظامی مستقر در پادگانهای هرات و کرمان و نیروهای ضربتی مستقر در ارگ بم استفاده شده بود، زیرا هندیان آن چنان توانمند نبودند که لازم باشد سپاه مرکزی مستقر در اصفهان فرستاده شود. پس از لشکر کشی سال ۱۶۴۹ که شاه عباس دوم سپاه اصفهان را با خود برده بود، دو واحد توپخانه از این سپاه من باب احتیاط در هرات و ارگ بم باقیمانده بودند. پادگان هرات محل استقرار سپاه خراسان بود.
سال ۱۲۹۳- قوای عثمانی پیشروی خود را به سمت شمال ایران آغاز کرد.
سال ۱۲۹۶- صدراعظم آلمان رسما به نماینده ایران در برلن ابلاغ نمود که قشون روسیه و عثمانی موظف شدند خاک ایران را ترک نمایند.
سال۱۳۰۰- رضاخان سردار سپه۱۳ دی ماه سال ۱۳۰۰ خورشیدی (۳ژانویه ۱۹۲۱) سازمان ارتش ایران را که خود تنظیم کرده بود به این شرح اعلام داشت و تاکید کرد که از روز بعد به اجرا در خواهد آمد:
لشکر مرکز (تهران)، لشکر آذربایجان (تبریز)، لشکر غرب (همدان)، لشگرجنوب (شیراز) و لشکر شرق (مشهد). ضمنا قرار شده بود که برای آموزش افسر برای این لشکرها یک مدرسه عالی نظام (دانشکده افسری) در تهران تاسیس شود.
رضاخان فرماندهی لشکر مرکز را خود بر عهده گرفت و فرماندهان لشکرهای دیگر را از میان دوستانش، افسران سابق قزاق که آموزش روسی داشتند برگزید.این نخستین سازماندهی ارتش ایران پس از لغو مناطق نفوذ و خروج نیروهای خارجی از کشور بود. بعدا این واحدها افزایش یافته و ده لشکر شدند که انضباطی سخت بر آنها حاکم بود. با وجود این، در شهریور ۱۳۲۰ چند خیانتکار به این نظامیان فرصت ندادند که توان و از جان گذشتگی خود را در میهن به منصه ظهور بگذارند تا ملت مباهی و مفتخر شود و از حالت خمود طولانی به در آید.
سال ۱۳۱۳- دولت عراق علیه ایران عرض حالی به شورای جامعه ملل داد. در این عرض حال دولت عراق در مورد شطالعرب و حدود و ثغور کشور خود از ایران شکایت کرد.
سال ۱۳۱۸- وزارت جنگ بریتانیا به ارتش هند دستور داد که لشگری را جهت اعزام و استقرار احتمالی در تاسیسات شرکت نفت انگلیس و ایران در خلیجفارس آماده سازد.
سال ۱۳۲۱- به دنبال استقلال دانشگاه تهران روسای دانشکدهها در نشست امروز دکترعلیاکبر سیاسی، رییس دانشکده ادبیات تهران را به اتفاق آرا به ریاست دانشگاه تهران برگزیدند.
سال ۱۳۳۲- دکترمحمد مصدق، سرهنگ بزرگمهر و سرتیپ ریاحی، سرهنگ شاهقلی را به وکالت تسخیری خود در دادگاه تجدیدنظر برگزیدند.
سال ۱۳۳۴- دکتربقایی، نریمان، زهری، کرباسچیان مدیر روزنامه نبرد ملت، ابوالسباع مدیر روزنامه حمله و چند نفر از تجار در رابطه با فعالیت فدائیان اسلام بازداشت شدند.
سال ۱۳۳۸- دولت طی یک اعلامیه رسمی درباره بحران ایران و عراق توضیحاتی داد و عراق را متهم به نقض قرارداد ۱۳۱۶ دانست.
سال ۱۳۴۳- رییس ساواک قم و عده زیادی از مامورین امنیتی قم به خانه حاج آقا مصطفی خمینی هجوم برده ایشان را دستگیر کرده به تهران فرستاده و سپس به ترکیه تبعید کردند.
سال ۱۳۴۴- سرباز وظیفه محمد بارانی متهم به قتل سه سرهنگ تیرباران شد.
سال ۱۳۴۶- اعتصاب کارگران کارخانجات نساجی اصفهان پایان یافت.
سال ۱۳۴۹- ایران از هند تعدادی هواپیما خریداری کرد.
سال ۱۳۵۰- ایران به چین ۵۰۰ میلیون ریال پنبه فروخت.
سال۱۳۵۰- عربستان سعودی و ایران یک موافقتنامه اقتصادی امضا کردند.
سال۱۳۵۷-کنفرانس گوادلوپ با شرکت روسای جمهور آمریکا، فرانسه و نخست وزیران آلمان و انگلیس در جزیره مزبور برای رسیدگی به بحران ایران تشکیل شد.
سال ۱۳۵۷- به دنبال کنفرانس گوادلوپ به فرانسویان مقیم ایران اخطار شد به کشور خود بازگردند.
ارسال نظر