درایت امیرکبیر در معاهده ارز روم

زهرا علیزاده بیرجندی*

در این بخش از مطلب حاضر نویسنده به درایت میرزا تقی‌خان وزیر نظام (امیرکبیر) در معاهده ارز روم و گفتارها و رفتارهای مدبرانه وی و همچنین بی‌درایتی و ناشایستگی جانشینان او را به اختصار بیان می‌کند. افزون بر وضعیت نامساعد ایران در هنگام انعقاد قرارداد، نقاط ضعف دیگری نیز وجود داشت که بیشتر به دولتمردان ایران و عملکرد آنان مربوط می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شد. آن نقاط ضعف عبارتند از: ۱ـ تزلزل و نااستواری در خط‌مشی (مواضع سیاسی)؛ ۲ـ بی‏کفایتی حاج‌میرزا آقاسی در اجرای مسوولیت‌های سیاسی؛ ۳ـ سهل‌انگاری در عدم افشای تصمیمات حکومت: حاج‌میرزا آقاسی تحت نفوذ روس و انگلیس دستورهای ضد و نقیض به ارزروم می‌‌‌‌‌‌فرستاد و بدتر اینکه نمایندگان بیگانه را از ماهیت دستورهای خود آگاه می‌‌کرد.

جهانگیر میرزا نیز به سهل‏انگاری‏های حاج‌میرزا آقاسی خرده می‌گیرد: «اکثر نوشته‌های ایشان (وزیر نظام) را در میان نوشتجات حاج‌میرزا آقاسی بعد از وفات شاه مرحوم و رفتن حاجی به کربلای معلی همچنان سر به مهر، نگشوده یافتند. درستی این گفته‏ها به یقین بر ما روشن نگشت، اما مسلم است که کار ملک را به تباهی رسانیده بود.» در برابر ضعف‏های حاکمیت، رفتار سنجیده و مدبرانه میرزاتقی‌خان وزیر نظام (نماینده ایران) در مراحل مختلف کنفرانس ارزروم نقطه قوتـی برای ایران بود. صورت‌جلسه‏‏ها و گزارش‌های نماینده انگلیس نشان‌دهنده سنجیده‏گویی، موقع‏شناسی، درایت و کاردانی اوست. امیرنظام در محیط کنفرانس و در خارج از آن به گونه‏ای رفتار می‌کرد که احترام دوست و دشمن را به خود جلب کرده بود. در اینجا چند مورد از تدابیر و اقدامات دیپلماتیک وی را ذکر می‌کنیم که سبب اعتبار و موفقیت ایران در بعضی از مراحل انعقاد قرارداد شد. مورد اول مربوط به شیوه احتجاج امیرکبیر در مورد اثبات حق حاکمیت ایران بر محمره است. این عمل وزیر نظام مهم‌ترین کامیابی ایران در کنفرانس ارزروم محسوب می‏شود. در این جلسه وزیر نظام در برابر ادعای انور افندی (نماینده عثمانی) نسبت به محمره، سند رسمی و بسیار معتبری را ارائه کرد که دولت عثمانی چند سال پیش صادر کرده بود. این سند، فرمان سلطان محمود ثانی خطاب به علیرضا پاشا، حاکم بغداد، در تاریخ محرم ۱۲۵۴.ق است. در این فرمان چنین آمده است: «بنابراین همین‌ که فرمان مقدس ما به شما می‌رسد، لازم است در کار تحقیقات مامور ما مساعدت کنید و هر آینه تعرض به خاک ایران وجود دارد.

چون رفتار ما بر خلاف عهدنامه‏ها و شرایط میان دو مملکت می‌باشد، فورا محمره را به آن دولت بازگردانید و سند آزادی آن را خدمت وزرای ما تقدیم بدارید و از این پس دقت و مراقبت کنید که چنین اموری که مخالف عهدنامه و شرایط موجود است، اتفاق نیفتد.»

ارائه سند مذکور و استدلال قاطع امیرکبیر موجب شد نمایندگان کنفرانس، حاکمیت مستمر ایران را بر محمره تایید کنند.مورد دیگر، تدبیر و کاردانی وزیر نظام، در ماجرای حمله عده‏ای اوباش به محل استقرار هیات نمایندگی ایران در ارزروم نمودار شد. این حمله به تحریک اولیای دولت عثمانی انجام گرفت و به قتل دو نفر از همراهان امیر و مجروح شدن وی منجر شد. امیر با مشاهده این وضع به نمایندگان روس و انگلیس اعلام کرد که قصد مراجعت به ایران را دارد. این نمایندگان هم، برای جلوگیری از به‌هم‌خوردن مذاکرات، دولت عثمانی را به عذرخواهی و جبران خسارت وادار کردند. به این ترتیب متانت و سیاست امیر در برابر کارشکنی‌های متعدد دولت عثمانی موجب شد مذاکرات تداوم یابد و در نهایت قرارداد ارزروم تدوین شد.تدبیر و دوراندیشی و ملاحظات سیاسی وزیر نظام راه را بر هرگونه سوء استفاده، تبانی و بازی‌های دول استعماری می‏بست. این تدبیر در درازمدت نیز همواره کارآیی خود را در انعقاد قراردادهای بعدی نشان داد، اما عملکرد خفت‌بار و اقدام خودسرانه میرزاعلی‌خان شیرازی، نماینده ایران که مامور مبادله اسناد قرارداد ارزروم بود، زمینه را برای پذیرش یادداشت توضیحی بر قرارداد ارزروم که نتیجه تبانی عثمانی و دو دولت روس و انگلیس بود، باز گذاشت. البته دولت ایران فقط قرارداد اصلی را پذیرفت و میرزاتقی‌خان وزیر نظام که اینک با لقب امیرکبیر مقام صدارت ایران را به‌عهده گرفته بود، میرزاجعفرخان مشیرالدوله را به نمایندگی دولت ایران در کمیسیون تحدید حدود برگزید.

در ارزیابی عملکرد وزیر نظام می‌توان دیدگاه صاحب‌نظران سیاست خارجی را ملاک قرار داد: دیپلماسی را فقط هنگامی می‏توان موفق شمرد که یک طرف بتواند به وسیله آن طرف دیگر را متقاعد سازد یا هریک از دو طرف، قسمتی از وضعیت طرف دیگر را بشناسد و به این ترتیب به توافقی دست یابند که هر دو طرف را راضی می‌سازد. با توجه به این تعریف، اقدامات دیپلماتیک وزیر نظام، قرین موفقیت بود. از این توضیحات می‌توان نتیجه گرفت که دولتمردان و نمایندگان سیاسی نیز در روابط خارجی و موفقیت دیپلماسی کشورهای متبوع خویش نقش تعیین‌کننده‌ای دارند و حتی در مواردی می‌توانند از میزان دخالت‌های دول استعماری ــ که همواره یک عامل مهم و تاثیرگذار در روابط خارجی ایران با سایر کشورها بوده است ــ بکاهند و اقدامات آنها را بی‌اثر سازند.

* عضو هیات علمی دانشگاه بیرجند