تولد وزارت بازرگانی، پیشه و هنر

محمدعلی فروغی

سازمان و تشکیلات مرتبط با فعالیت‌های صنعتی که به طور مشخص برای این بخش از فعالیت‌ها سیاست‌گذاری کند تا سال ۱۳۲۴ که احمد قوام کابینه هفتادم پس از مشروطه را تشکیل داد،‌ تاسیس نشده بود. در مقابل بخش بازرگانی آرام آرام سازمان و تشکیلات دولتی خود را پیدا می‌کرد و وزارت بازرگانی و پیشه و هنر در سال ۱۳۲۰ متولد شد. کابینه ۵۵

علی منصور که در کابینه‌های قبلی وزیر پیشه و هنر و صناعت بود در ۵ مرداد ۱۳۱۹ کابینه پنجاه و ششم را تشکیل داد که تا ۵ شهریور ۱۳۲۰ بر سر کار بود. در این کابینه، منصور خود عهده‌دار وزارت وزیر پیشه و هنر نیز بود.

فروغی پیر آمد

محمدعلی فروغی صدراعظم کهنه‌کار، بار دیگر صدراعظم شد و کابینه پنجاه و هفتم را معرفی کرد. در کابینه فروغی اما کسی نبود که وزارت پیشه و هنر را به او بسپارند و این وزارتخانه بی‌وزیر ماند.

کابینه ۵۸

محمدعلی فروغی در شهریور ۱۳۲۰ کابینه سه ماهه‌ای تشکیل داد. کابینه پنجاه و هشتم در ۱۲ آذر ۱۳۲۰ به کار خود پایان داد. وزارت پیشه و هنر صاحب جدیدی پیدا کرد. او کسی نبود جز علی اصغر حکمت که به عنوان وزیر پیشه و هنر در کابینه حضور داشت.

پیشه و هنر حذف شد

محمدعلی فروغی باز هم صدراعظم بود. او در ۱۳ آذر کابینه پنجاه‌ونهم را تشکیل داد. در کابینه جدید وزارت پیشه و هنر حذف شد. عباسقلی گلشائیان اما وزارت اقتصاد و بازرگانی را مدیریت کرد.

ادغام

کابینه شصتم ۱۸ اسفند ۱۳۲۰ معرفی شد و تا ۸ مرداد ۱۳۲۱ فعالیت می‌کرد. در کابینه شصتم که علی سهیلی صدراعظم آن بود، این‌بار وزارت بازرگانی، پیشه و هنر ادغام شدند و عبدالحسین هژیر وزیر آن بود.

کابینه ۶۱

کابینه شصت و یکم را احمد قوام در ۱۸ مرداد ۱۳۲۱ تشکیل داد که تا ۲۴ بهمن همان سال فعالیت می‌کرد. در این کابینه، عبدالحسین هژیر همچنان وزارت بازرگانی و پیشه و هنر را در چنگ داشت.

محمود بدر

علی سهیلی صدراعظم شد وکابینه‌اش را در ۲۸ بهمن معرفی کرد. این کابینه تا ۲۲ آذرماه ۱۳۲۲ فعالیت کرد. محمود بدر از سوی سهیلی وزیر بازرگانی و پیشه و هنر شد.

سرلشگر

علی سهیلی باز هم کابینه شصت‌وسوم از ۲۳ آذر ۱۳۲۲ تا ۲۵ اسفند همان سال فعالیت کرد. سرلشگر شفایی وزیر بازرگانی و پیشه و هنر بود که فقط تا ۲ اسفند ۱۳۲۵ وزیر باقی ماند.

کابینه ۶۴

محمد ساعد مراغه‌ای جانشین سهیلی شد. رییس الوزرای جدید از ۶ فروردین ۱۳۲۳ کارش را آغاز کرد و تا ۲ شهریور ۱۳۲۳ بر سر کار بود. امان‌الله خان اردلان در کابینه ساعد مراغه‌ای به عنوان وزیر بازرگانی و پیشه و هنر کار کرد.

محمد نخعی

محمد ساعد بار دیگر کابینه تشکیل داد. کابینه شصت و پنج کمتر از ۲ ماه بر سر کار بود. محمد نخعی در این کابینه وزیر بازرگانی و پیشه و هنر بود.

کابینه ۶۶

مرتضی قلی بیات، نخست وزیر بعدی بود. او در ۱۱ شهریور ۱۳۲۳ کابینه شصت و ششم پس از مشروطیت را با ۱۳ وزیر معرفی کرد. کابینه او نیز کمتر از ۳ ماه دوام آورد. کمال هدایت در این کابینه وزیر بازرگانی، پیشه و هنر بود.

ابوالقاسم نجم

کابینه شصت و هفتم توسط حکیمی در ۲۷ اردیبهشت ۱۳۲۴ معرفی شد و در ۱۳ خرداد همان سال کارش پایان یافت. دراین کابینه ابوالقاسم نجم وزیر بازرگانی و پیشه و هنر بود.

باز هم گلشائیان

محسن صدر نخست‌وزیر تازه‌ای بود که مامور تشکیل کابینه شصت و هشتم شد. او در ۲۲ خرداد کابینه‌اش را معرفی کرد و تا ۲۹ مهرماه نخست‌وزیر بود. عباسقلی گلشائیان که پیش از این وزیر صناعت بود، به وزارت بازرگانی و پیشه و هنر رسید.

کابینه ۶۹

ابراهیم حکیمی در ۹ آبان ۱۳۲۴ تا ۳۰ دی ماه ۱۳۲۴ نخست‌وزیر کابینه شصت و نهم بود. او که ابتدا وزارت بازرگانی و پیشه و هنر را برای خود نگه‌داشته بود در ۲۹ آذرماه هاشم صهبا را وزیر کرد.

احمد قوام

احمد قوام بار دیگر نخست‌وزیر شد. او کابینه‌اش را در ۲۵ بهمن ۱۳۲۴ معرفی کرد و تا ۹ مرداد ۱۳۲۵ فعالیت کرد. احمد علی سپهر در کابینه هفتاد وزیر بازرگانی و پیشه و هنر بود.