اتحادیه گمرکی آلمان در سال ۱۸۳۴ یکی از اتحادیه‌های دول در مورد همکاری‌های اقتصادی با خصیصه سازمان اقتصادی بین‌الدولی بوده است.تاسیس «اتحادیه گمرکی کوچک آلمان» در زمان خود اقدامی در جهت به وجود آوردن اتحادیه بین ایالات مستقل در آلمان در زمینه‌های اقتصادی و سیاسی تلقی می‌شود. مبنای سیاست گمرکی و تجاری «پروس»، قانون گمرکی و تجاری مورخ ۲۶ مه ۱۸۱۸ بود. بر این اساس «عوارض گمرکی داخلی» در مناطق مختلف «پروس» حذف شده و فقط عوارض گمرکی، صادراتی، وارداتی و ترانزیتی در مواقع عبور کالاها از مرزها اخذ می‌گردید، در آن زمان در آلمان دو اتحادیه گمرکی وجود داشت که عبارت بودند از اتحادیه گمرکی «بایرن - ورتمبرگ» (۱۸ ژانویه ۱۸۲۸) و اتحادیه گمرکی پروس - هسن (۱۴ فوریه ۱۸۲۹).

دو اتحادیه گمرکی مذکور در تاریخ ۲۲ مارس ۱۸۳۳ در هم ادغام شده و «اتحادیه گمرکی آلمان» را به وجود آوردند.

ابتدا مدت زمان اعتبار اتحادیه مذکور ۸ سال پیش‌بینی شده بود که سپس در دوره‌هایی به مدت ۱۲ سال تمدید گردید. ارگان اصلی اتحادیه گمرکی، کنفرانس عمومی بود که هر سال توسط نمایندگان تام‌الاختیار ایالت‌های ذی‌ربط تشکیل می‌شد. هر نماینده در کنفرانس یک رای داشته است، ولی وجود متنوع بودن چگونگی عضویت، مانع از تساوی رای‌ نمایندگان می‌گردید.

اصل عمل متقابل نیز یکی از اصول مرسوم در اتحادیه بود.

کنفرانس عمومی ضمن ارائه مشورت‌هایی به ایالات مستقل عضو، می‌توانست در مورد تغییرات قوانین گمرکی آنها بررسی و اظهارنظر نماید. ضمنا سعی می‌شد که تشکیلات اداری - گمرکی ایالات عضو نیز هماهنگ و یکسان گردد.

برخی اتحادیه گمرکی آلمان را که سی و هفت سال عمر داشت، مبنایی برای ایجاد اتحادیه‌های بعدی در اروپا می‌پندارند.