مخالفت دکتر مصدق با دادن هرگونه امتیاز به بیگانه
از اواسط اکتبرسال 1944 بیش از همیشه نغمه دادن امتیاز نفت شمال به شوروی به بهانه ایجاد موازنه میان این دولت و انگلستان به گوش می‌رسید که مصدق در نطق هفتم آبان خود در مجلس مخالفتش را با دادن هر گونه امتیاز مخصوصا امتیازهایی از آن دست به بیگانه ابراز کرد.

مصدق که نماینده تهران در مجلس شورای ملی بود صریحا گفته بود: دادن هر امتیاز به بیگانه مشکلات کشور مخصوصا در زمینه حاکمیت ملی را در سال‌های بعد از آن چندین برابر خواهد کرد و نسل آتی آن را یک خیانت نسل حاضر به وطن تلقی خواهد کرد. وی اضافه کرده بود: مقامات امروز حق ندارند برای نسل آتی دشواری و مساله به ارث بگذارند.همین مخالفت سر آغاز مبارزه‌ای طولانی برای ملی شدن نفت ایران شد که از آغاز کار در انحصار انگلیسی‌ها قرار گرفته بود.
قحط الرجال در ایران
«قحط الرجال» واژه‌ای بود که به نوشته مطبوعات تهران، در چنین روزهایی در سال ۱۲۹۷ خورشیدی (اواخر اکتبر ۱۹۱۸ میلادی) ورد زبان تهرانی‌ها شده بود. این واژه از اواخر مهرماه پس از آن که وثوق‌الدوله رییس‌الوزرای وقت یک بلژیکی را برای حل مساله نان پایتخت ایران! به ریاست اداره نان منصوب کرده بود رایج شده بود. یکی از روزنامه‌ها پس از این انتصاب نوشته بود: قحط الرجال در ایران، جل الخالق!. این روزنامه به این وسیله خواسته بود غیرمستقیم بپرسدکه مگر در ایران کمبود مدیر است که یک بلژیکی را به‌عنوان مدیر اداره نان که یک موضوع بسیار محلی است منصوب کرده‌اند. اتفاقا این بلژیکی بدون داشتن آگاهی از سابقه مساله نان توانست آن را حل کند که رییس الوزرای قبلی موفق نشده بود و بر سر«نان» پست خود را از دست داده بود.

روز جهانی کوروش


۷ آبان روز جهانی کوروش نامگذاری شده است که از دیرباز پارسیان و دوستداران حقوق بشر آن را گرامی می‌دارند.این روز به مناسبت تکمیل تصرف امپراتوری بابل به دست ارتش پارسیان (۲۹ اکتبر سال ۵۳۹ پیش از میلاد) و پایان دوران ستمگری در دنیای باستان برقرار شده است. دو هزار و ۵۵۰ سال پیش در همین ماه اعلامیه تاریخی کوروش بزرگ در تعریف حقوق افراد و ملل و چگونگی تامین آن انتشار یافت که پایه و نخستین سنگ بنای یک دولت مشترک‌المنافع جهانی و هر سازمان بین‌المللی به‌شمار می‌آید. حقوق انسان از دیدگاه کوروش که همان زمان مکتوب شده است موجود است و «استوانه کوروش» نامیده می‌شود. مطالب این استوانه متفاوت از تعاریف اعلامیه حقوق بشر مصوب دوران انقلاب فرانسه نیست.
شاه قراردادنفت با کنسرسیوم را امضا کرد
۲۹ اکتبر سال ۱۹۵۴ (هفتم آبان ۱۳۳۳) شاه قرارداد نفت با کنسرسیوم را امضا کرد. این قرارداد روز پیش از آن در مجلس سنا تصویب شده بود! سنای وقت با کمترین مخالفت آن را به تصویب رسانده بود. نفت ایران که پیش از ملی شدن در انحصار انگلستان بود این بار در اختیار کنسرسیومی از شرکت‌های بزرگ نفتی غرب از جمله آمریکا و انگلستان قرار گرفت. این شرکت‌ها با هم بستگی تنگاتنگ و مشارکت دارند.
پولیتزر درگذشت
۲۹ اکتبر سالروز درگذشت «جوزف پولیتزر» روزنامه‌نگار معروف است که به منظور ارتقای ادبیات، روزنامه‌نگاری و موسیقی از طریق انتخاب سالانه بهترین‌ها و دادن جایزه، بنیادی را تاسیس کرده است. پولیتزر در ۶۴ سالگی به سال ۱۹۱۱ فوت شد. مهم‌تر از ایجاد بنیاد پولیتزر، وی مبتکر «مردمی نویسی» در نشریات است که تا آن زمان عمدتا به گزارش فعالیت‌های دولت می‌پرداختند. «تاریخ ژورنالیسم» ایجاد رقابت میان روزنامه‌ها در کسب اخبار اختصاصی را هم به نام پولیتزر ثبت کرده است. یک استاد هاروارد در اکتبر ۱۹۹۹ به مناسبت هشتاد و هشتمین سالگرد درگذشت پولیتزر گفت: «اصرار پولیتزر در مقالاتش به آموزشی نویسی (ارتقای معلومات مخاطبان)، اخبار و مطالب شهری، تلاش برای یافتن اخبار و مطالب اختصاصی و روزنامه‌نگاری اینوستیگیتیو (تجسس خبرنگار بمانند کارآگاه پلیس) چهره رسانه‌ها را در جهان تغییر داده و به پیشبرد تمدن و رعایت حقوق مدنی کمک بسیار کرده است.». پولیتزر که ناشر چند نشریه بود برای پیشبرد حرفه روزنامه نگاری به تاسیس مدرسه روزنامه‌نگاری در دانشگاه کلمبیا کمک کرد. پدر پولیتزر از یهودیان مجارستان، مادرش کاتولیک و زنش یک پروتستان بود و به همین لحاظ خود را عنصری بی‌طرف می‌پنداشت. خانواده پولیتزر هنگامی که او جوانی بیش نبود به آمریکا مهاجرت کرده بود و او که به زبان‌های آلمانی و فرانسه مسلط بود کار روزنامه نگاری را از ترجمه مقالات نشریات اروپایی برای چاپ در روزنامه‌های آمریکا آغاز کرده بود.