سالروز تاسیس بی‌بی‌سی

اکتبر سالروز تاسیس «بریتیش برادکستینک کورپوریشن ــ به اختصار «بی‌بی‌سی» است که در سال ۱۹۲۲ درست سه سال پس از آغاز به کار کمپانی سخن‌پراکنی غیردولتی آمریکایی «آر سی ا» و ۱۸ سال زودتر از رادیو تهران تاسیس شد. بی‌بی‌سی در آغاز کار یک شرکت غیر دولتی بود که از سال ۱۹۲۷ به صورت دولتی درآمد و از سال ۱۹۳۲ پخش تلویزیونی را هم برکار رادیویی خود اضافه کرد. بریتیش برادکستینگ در سال ۱۹۲۲ توسط هفت کمپانی مخابراتی بزرگ تاسیس شده بود و مدیر آن «جان ریث» بود. این موسسه پس از دولتی شدن ضمیمه پستخانه دولتی انگلستان شد. بسیاری هستند که می‌گویند: این بنگاه به هزینه دولت انگلستان به بسیاری از زبان‌ها برنامه پخش می‌کند تا از طریق برنامه زبان‌های خارجی خود راه را برای اجرای سیاست‌های دولت متبوع هموار سازد.

پایان جنگ داخلی نیمه قرن بیستم یونان

اکتبر سال ۱۹۴۹ «نیکوس زاخیاریادیس» رهبر وقت کمونیست‌های یونان(KKE) به دولتیان هوادار غرب در این کشور به شرط تضمین آزادی احزاب، تشکیل اتحادیه‌های کارگری و اصناف، انتشار مطبوعات، فعالیت‌های سیاسی غیر‌مسلحانه و اعلام عفو عمومی و آشتی ملی آتش بس داد و جنگ داخلی طولانی این کشور از ۱۸ اکتبر پایان یافت. از زمان اشغال نظامی یونان توسط نیروهای هیتلر و فرار مقامات دولتی با کمک انگلستان به مصر، چپ‌های یونانی با تشکیل گروه‌های مسلح با آلمانی‌ها مبارزه می‌کردند و برنقاط غیرشهری یونان مسلط بودند. پس از خروج نظامیان هیتلر از یونان، مقامات فراری و نیروهای انگلیسی به آتن باز‌گشتند و سران مقاومت با بر زمین گذاردن اسلحه موافقت کردند. پس از خلع سلاح، کار ربودن و دستگیری و ترور این افراد آغاز شد و آنها دوباره مجبور به مبارزه مسلحانه شدند.

ترور لیاقت علی خان

لیاقت علی خان نخست وزیر و وزیر دفاع وقت پاکستان در این روز در سال ۱۹۵۱ «شهید ملت» اعلام شد. وی که پس از درگذشت محمدعلی جناح رهبری حزب مسلم لیگ را به دست گرفته بود، ۱۶ اکتبر ۱۹۵۱ در اجتماع این حزب در باغ ملی راولپندی به دست یک افغان تبار (پشتون) به نام «سعد اکبر ببرک» از طایفه زدرانی هدف دو گلوله قرار گرفت و کشته شد. وی به همانگونه و در همانجا ترور شده بود که ۵۶ سال بعد (۲۷ دسامبر ۲۰۰۷) بی‌نظیر بوتو کشته شد (در باغ ملی راولپندی و در اجتماع مردم). لیاقت علی خان نخستین رییس دولت پاکستان متولد هند و فارغ‌التحصیل دانشگاه آکسفورد انگلستان بود. وی که فرزند یک نوّاب (زمیندار) پنجابی بود و عنوان «نوّابزاده» داشت در تقسیم هندوستان به دو کشور هند و پاکستان در سال ۱۹۴۷، نقش اساسی داشت. نحوه تقسیم و روش این کار، یک مساله جهانی به وجود آورده است. لیاقت علی خان از دهه ۱۹۳۰ از فعالان «مسلم لیگ همه هند» بود که برای تجزیه هندوستان تلاش می‌کرد. وی فردی ضد کمونیست بود و در طول حکومت خود نه تنها از سرکوب حزب کمونیست پاکستان خودداری نکرد، بلکه به شوروی هم سفر نکرد. طرح کوچانیدن مسلمانان هند به پاکستان که خالی از دشواری و مساله‌سازی نبود از لیاقت علی خان بود. پشتون‌ها با وی که بر «خط سال ۱۸۹۳دوراند» صحه گذارده و نیمی از مناطق پشتون نشین افغانستان را ضمیمه پاکستان کرده بود دشمنی داشتند که این خصومت قومی هنوز ادامه دارد و ریشه مسائل وزیرستان و ایالت سرحد از همین‌جا بوده است. مساله ایالت‌های پشتون (پاتان نشین) پاکستان تا امروز ادامه داشته و روز به روز وخامت بیشتری می‌یابد. طالبان در همین مناطق آموزش نظامی دیده بودند. لیاقت علی خان پسر رستم علی خان نوّاب و از آریستوکرات‌های پنجاب که هنگام مرگ ۵۵ ساله بود در دوم اکتبر سال ۱۸۹۶ به دنیا آمده بود. لیاقت علی و پدرش خود را از خاندان «نوشروانی - نوشیروانی‌های پارسی - ساسانیان» می‌دانستند که مطبوعات وقت تهران (احتمالا تحت نفوذ لندن) این موضوع را بزرگ کرده و این خانواده را در دل ایرانیان جا انداخته بودند و در نتیجه روابط دولت ایران با دولت لیاقت علی خان حسنه بود.

سرنوشت عبرت آموز پینوشه

۱۸ اکتبر سال۱۹۹۸ به درخواست قاضی یک دادگاه اسپانیا اوگوستو پینوشه (پینوچت) دیکتاتور سابق کشور شیلی در ۸۲ سالگی در لندن بازداشت خانگی شد. وی متهم به انجام کودتا به خواست و کمک بیگانه بر ضد دولت منتخب مردم (دولت سالوادور آلنده و قتل او)، اختناق، حکومت غیرقانونی با اعمال رعب و وحشت میان هموطنان، قتل ۳هزار و ۱۹۷ تن از مردم از جمله چند اسپانیایی مقیم شیلی در دوران حکومت خود، ناپدیدشدن یک هزار و صد و دو تن دیگر، مصادره اموال، اخراج غیرقانونی از کار (اصطلاحا: پاکسازی) و... بود. گرچه پس از مدتی بازداشت، با اعمال نفود دولت‌هایی که وی دست نشانده آنان بود، ظاهرا به نام محاکمه و مجازات در کشور خود به جای استرداد به اسپانیا به شیلی فرستاده شد، ولی در اینجا هم آرامش نداشت و هر روز صدای تظاهرات مردم خشمگین را پشت دیوارها می‌شنید و بر خود می‌لرزید. وی از سمت سناتوری که با زور ارتش به او داده شده بود کناره‌گیری کرد و سرانجام به دلیل اینکه بر اثر کهولت، مشاعرش را از دست داده و قادر به دفاع از خود در دادگاه نیست، تعقیب قضایی او معلق شد. گزارش روز به روز گرفتاری او در سال‌های آخر عمر و ایام ضعف و ناتوانی زنگ اخطاری بوده است به کسانی که بر ضد وطن و هموطنان و حقوق آنان اقدام می‌کنند یا اینکه همدست بیگانه بر ضد اراده و خواست مردم خود می‌شوند. پینوشه چند سال بعد در چنان وضعیتی درگذشت.