نبرد دریایی لپانتو، محلی در مدخل خلیج کورنت در مدیترانه، غرب یونان هفتم اکتبر 1571 میان ناوگان عثمانی و ناوگان چند دولت مسیحی که پاپ وقت «پی پنجم» آنها را بسیج کرده بود روی داد که در آن، ناوگان عثمانی به فرماندهی علی پاشا 180 کشتی از دست داد و شکست خورد و برتری خود را در مدیترانه به دولت‌های مسیحی مجاور این دریا باخت.

این آخرین جنگ دریایی بود که در آن از کشتی‌های پاروزن استفاده شده بود.میگوئل دو سروانتس داستان‌نویس معروف اسپانیایی از سربازان این جنگ و در میان سپاهیان مسیحیان بود.مورخان، نبرد دریایی «لپانتو» را یک نقطه بازگشت در تاریخ ذکر کرده‌اند زیرا که سرآغاز برتری اروپاییان بر شرق و آغاز استعمار آسیا توسط چند قدرت اروپایی و انتقال ثروت به اروپا شد.

زادروز نویسنده شهیر فرانسه
امروز زادروز «فرانسوا موریاک» نویسنده بزرگ قرن بیستم فرانسه است که نیمه اول اکتبر 1885 به دنیا آمد و 85 سال عمر کرد. در میان آثار او از مقاله برای روزنامه تا داستان، نمایشنامه و تالیفات غیر داستانی و شعر دیده می‌شود. 30 داستان از او انتشار یافته که تجدید چاپ می‌شوند. «دفترچه سیاه» یکی از داستان‌های اوست. بیوگرافی شارل دوگل بهترین تالیف غیر داستانی موریاک است. وی در سال 1952 برنده جایزه نوبل در ادبیات شد. او چند جایزه و مدال دیگر از جمله نشان لژیون دونور به دست آورده است. آخرین کار مهم موریاک تنظیم یادداشت‌هایش به صورت کتاب بود. پس از درگذشت موریاک، از گردآوری برخی از تالیفات او یک مجموعه 12 جلدی به چاپ رسیده است. موریاک در مقالاتش همواره از استقلال کشورها، آزادی و رعایت حقوق انسان‌ها و دموکراسی واقعی حمایت کرده و اختلاف میان فقر و ثروت و به همین ترتیب قدرت و بی‌قدرتی محض را عامل فساد و تباهی و بی‌ثباتی جامعه خوانده است.

آغاز دو انقلاب در مجارستان
دو رویداد شبیه به هم به فاصله ۱۰۷ سال از یکدیگر در مجارستان روی داد. هر دو واقعه در اکتبر روی داد. نیمه اول اکتبر درهر دو واقعه روز تعیین کننده بود و دو قیام مجارها، هر دو توسط روسیه سرکوب شد.نخستین واقعه، در اکتبر سال ۱۸۴۹ اتفاق افتاد. در آن زمان، مجارستان جزئی از قلمرو امپراتوری اتریش بود و اتریش گرفتار یک انقلاب داخلی. درآن زمان، یک روشنفکر مجارستانی به نام «لایوس کوسوت» که خواهان استقلال وطنش از اتریش و برقراری یک حکومت پارلمانی درآنجا بود دست به قیام زد و مردم هم از او پشتیبانی کردند. اتریش که به دلیل عصیان داخلی قادر به اعزام نیروی اضافی به مجارستان نبود از تزار روسیه کمک خواست و ارتش روسیه وارد مجارستان شد و این کشور را به خاک و خون کشید و قیام ملی آن را سرکوب کرد و سلطه اتریش ادامه یافت.۱۰۷ سال بعد دراکتبر سال ۱۹۵۶، هنگامی که غرب گرفتار وقایع آبراه سوئز و جنگ مشترک انگلستان، فرانسه و اسرائیل بر ضد مصر بود، ارتش مسکو به مجارستان نیروی تقویتی فرستاد و قیام ملی مجارها را که رهبر آن ناجی (ناگی) بود به همان ترتیب اکتبر سال ۱۸۴۹ سرکوب کرد و حکومت را به «کادار» مخالف ردیف اول «ناگی» سپرد. با شکست قیام مجارها در سال ۱۹۵۶، این کشور تا اواخر دهه ۱۹۸۰ که بلوک شرق منحل شد همچنان از اعضای این بلوک بود.

ترس از«گاو» شیکاگو را به آتش کشید


نزدیک به نیمه شب هشتم اکتبر سال ۱۸۷۱زنی به نام الیری از ساکنان حاشیه شمال غربی شهر شیکاگو که در گاوداری خود زندگی می‌کرد با مشاهده یک گاو که وارد اتاق او شده بود سراسیمه شد و فانوس روشن و پر از نفت را به سوی این حیوان پرتاب کرد که فانوس ساختمان را آتش زد و آتش به سبب وزش باد به سایر خانه‌ها سرایت کرد، منطقه ای وسیع را فرا گرفت و باعث سوختن ۱۷ هزار و ۴۵۰ ساختمان و مرگ ۱۲۰۰ تا ۲۵۰۰ تن شد و اگر درهای زندان گشوده نشده بود و زندانیان فراری داده نشده بودند بیش از دو هزار تن هم در زندان می‌سوختند. دلیل دقیق نبودن رقم تلفات، خاکستر شدن نیمی از اجساد بوده است. از لحاظ تلفات، این، بزرگترین آتش سوزی در آمریکا در طول تاریخ کوتاه این کشور محسوب می‌شود. رودخانه شیکاگو و پیشرفتگی دریاچه میشیگان در آن مانع رسیدن شعله‌های آتش به سایر محله‌ها و بار‌اندازها شد.شیکاگو به شهری که وزش باد در آن قطع نمی‌شود شهرت دارد. حریق شیکاگو در ردیف حریق لندن از بزرگترین آتش سوزی‌ها در طول تاریخ به شمار آمده است.

پاسخ انگلستان و فرانسه به هیتلر
در پی نطق هیتلر در پارلمان سراسری آلمان که آلمان به هدف‌های خود که پس گرفتن اراضی از دست رفته سال 1918 بود رسیده و اشتیاق به جنگ با انگلستان و فرانسه را ندارد و آماده مذاکره صلح برای برقراری نظمی نوین در اروپاست، انگلستان و فرانسه که قبلا به آلمان اعلان جنگ داده بودند هشتم اکتبر1939 پیشنهاد هیتلر را رد کردند و اعلام داشتند که صلح واقعی تنها پس از شکست نظامی آلمان امکان‌پذیر خواهد بود. پیشنهاد هیتلر به روزولت رییس جمهوری وقت آمریکا برای میانجیگری بین آلمان از یک سو و فرانسه و انگلستان از سوی دیگر هم با بی‌اعتنایی روزولت رو به رو شد. چند روز بعد یک زیردریایی آلمانی با غرق کردن ناوفرماندهی «رویال اوک» انگلستان جنگ آلمان با این دو کشور را که قبلا از سوی انگلستان و فرانسه اعلان شده بود آغاز کرد و نیروهای آلمانی با شکستن خط ماژینو و تصرف برق آسای فرانسه و فراری دادن نیروهای کمکی انگلستان از «دونکرک» جهان را شگفت زده کردند. اما، اشتباه هیتلر که از علوم نظامی اطلاع کامل نداشت و تاریخ جنگ‌ها را به دقت مطالعه نکرده بود با حمله به شوروی جبهه دوم را که خارج از ظرفیت نظامی آلمان بود گشود که سرانجام به شکست او انجامید. اعزام بهترین واحدها و ژنرال‌های آلمانی به آفریقا و بالکان به کمک ایتالیا نیز مزید بر علت شد.