تاریخ اروپا
تاریخ تعرفه و گمرک - ۱
ورود و خروج کالا از یک کشور به کشور دیگر همواره کانون منازعه میان تولیدکنندگان و صادرکنندگان و دولتها بوده و هست. ورود یک کالا به یک کشور به این معنا است که قیمت آن کالا نسبت به کالای مشابه کشور واردکننده ارزانتر است و تقاضا برای آن وجود دارد.
پروفسور هیرونوری آساکورا
ورود و خروج کالا از یک کشور به کشور دیگر همواره کانون منازعه میان تولیدکنندگان و صادرکنندگان و دولتها بوده و هست. ورود یک کالا به یک کشور به این معنا است که قیمت آن کالا نسبت به کالای مشابه کشور واردکننده ارزانتر است و تقاضا برای آن وجود دارد. فروش کالای خارجی در یک سرزمین به زیان تولیدکننده داخلی است و میزان فروش او را کاهش میدهد. در این وضعیت است که تولیدکنندگان داخلی سعی میکنند به دولتها فشار آورند تا مانع ورود کالای رقیب شده یا کاری میکنند که دست کم قیمتها به تعادل برسند. این رویدادی است که از دیرباز تاریخ تاکنون وجود داشته و تاسیس سازمان و نهادی به اسم «گمرک» از پیامدهای آن است. پروفسور هیرونوری آساکورا یک مقام جهانی در سازمان جهانی گمرک است که به عنوان یکی از بنیانگذاران سیستم هماهنگ شده و کدگذاری کالاها شناخته میشود، ولی پس از سالها فعالیت در سازمان جهانی گمرک در ۱۹۹۳ از این سازمان کنارهگیری کرد و به ژاپن برگشت. آساکورا نتایج یک پژوهش ۲۰ ساله درباره تاریخ جهانی گمرک و تعرفه را منتشر کرده است که از جمله کتابهای ارزنده در این موضوع است. با توجه به اینکه مسائل گمرک جذاب است. صفحه تاریخ اقتصاد در چند شماره خوانندگان ارجمند را در مسیر اطلاعرسانی در این زمینه قرار میدهد.
بازرگانان سیار و حملونقل رودخانهای
با انحطاط امپراتوری روم، تجارت به سرعت در قلمرو امپراتوری کاهش یافت و کمکم رونق و پویایی خود را از دست داد. هر چند این بدان معنا نیست که تجارت در قاره اروپا به طور کامل متوقف شده، بلکه باید اذعان داشت ابعاد تجارت کاهش یافت، اما با این حال، هنوز مبادلات تجاری صورت میگرفت. تجارت بین رومیها و اقوام ژرمن حتی پس از سقوط امپراتوری روم نیز به طور کامل متوقف نشد به نحوی که در مناطقی چون رم، راونا، مارسی و ناربون تجارت کماکان ادامه داشت.
ارسال نظر