تجارت خارجی یک راه اصلی برای رشد و توسعه کسب‌وکار در میان جامعه بشری به حساب می‌آید. شهروندان دو یا چند کشوری که با یکدیگر دادوستد دارند، به‌طور طبیعی و با احتمال بیشتر، هرگز نمی‌خواهند شریک خود را ناتوان و آسیب‌دیده ببینند، چون زیان خواهند دید.

این پدیده جهانی البته در دورانی که کشورها تنها در اندیشه رشد صادرات و فتح بازارهای منطقه‌ای و بین‌المللی بودند، موجب درگیری و اختلاف می‌شد. ایران به دلایل گوناگون همواره در شرایط دادوستد با سایر کشورها بوده و البته هرگز جز در مقاطعی خاص، ارزش صادرات آن بدون محاسبه ارزش صادرات نفت خام- کمتر از ارزش واردات آن بوده است. میثم موسایی نویسنده کتاب تجارت خارجی ایران (در عهد قاجار و پهلوی)، آمارهای تجارت خارجی را از ابعاد گوناگون در یک جا جمع‌آوری کرده است که برای علاقه‌مندان به مسائل اقتصاد ایران جذاب است. این آمارها را در چند شماره و به همان ترتیب که در کتاب آمده است می‌خوانید:

سال 1290- مجلس شورای ملی لایحه اختیارات مورگان شوستر آمریکایی را به تصویب رساند و عنوان وی خزانه‌دار کل ایران شد. قانون اختیارات شوستر به قانون 23 بوزا معرف شد. همچنین مقرر شد خزانه‌دار کل سالانه دوهزار لیره حقوق همراه با هزینه سفرهای داخلی و خارجی دریافت کند.
سال ۱۳۰۵- سیدحسن تقی‌زاده از وزارت خارجه استعفا کرد.
سال 1305- علیقلی انصاری (مشاورالملک) سفیر کبیر ایران در شوروی از مسکو احضار و به عنوان وزیر خارجه معرفی شد.
سال ۱۳۰۵- روزنامه ایران مصور منتشر شد.
سال 1310- از طرف رییس‌الوزرا، عبدالله یاسا به ریاست اداره کل تجارت، علی‌اکبر حکیمی به ریاست اداره کل فلاحت و سیدمهدی فرخ به ریاست اداره کل صناعت منصوب و به عنوان معاونان وزیر حق شرکت در جلسات مجلس شورای ملی و هیات دولت را پیدا کردند.
سال ۱۳۲۴- سی نفر از نمایندگان اقلیت مجلس به رهبری دکتر مصدق اعلامیه صادر و به نخست وزیری صدر شدیدا اعتراض کرده و عمل اکثریت مجلس را نیز تقبیح کردند.۱۳۴۰- گاتنر، رییس قسمت خاورمیانه صندوق بین‌المللی پول همراه با هیاتی برای مذاکره در خصوص برنامه جدید تثبیت اقتصادی وارد تهران شد.سال ۱۳۵۴- کار ساخت پالایشگاه نفت تبریز با ظرفیت ۸۰ بشکه در روز آغاز شد.
سال 1355- وزارت بهداری اعلام کرد هرکس بیشتر از ده گرم مرفین، کودئین، پتدین و دیونین داشته باشد، اعدام خواهد شد.