معرفی کتاب
«این اتولی که من میگم...» به بازار آمد
گروه تاریخ اقتصاد- «این اتولی که من میگم...(تاریخچه اتومبیل در ایران)» به قلم عباس حسینی از سوی نشر نامک منتشر شد. در این کتاب مصور، تاریخ خودرو، حوادث و حاشیههای مربوط به آن و همچنین شغلهای مرتبط با خودرو در ۱۴ فصل بررسی شده است. ورود «ماشین دودی» به عنوان نخستین خودروی عمومی برونشهری که در دوران قاجار وارد ایران شد، عنوان فصل نخست این کتاب است در ادامه این فصل نیز مطالبی درباره نخستین مالیات وضع شده بر وسایل نقلیهای که در تهران رفت و آمد داشتند مطرح شده است. چگونگی پیدایش اصطلاح «اتومبیلچی» و تاریخ اتومبیلچیها به همراه مطلبی درباره نخستین مکانیکهای ایران در فصل دوم کتاب ارائه شده است. فصل سوم نیز به بیان تاریخ ارائه نخستین آییننامه رانندگی اتومبیل در ایران پرداخته و در آن آماری درباره تعداد و قیمت وسایل نقلیه در دوران حکومت رضاخان ارائه میشود.
«اتوبوس و اتوبوسرانی در ایران»، «اولین پمپ بنزینها در تهران»، «اولین اتومبیل مونتاژ شده توسط ایران» عنوان فصلهای چهارم تا ششم این کتاب را تشکیل میدهند. فصل هفتم به بررسی تاریخچه تاکسیرانی در دنیا و ایران اختصاص دارد و در فصل هشتم کتاب، تاریخچه بیمه در دنیا و ایران مرور میشود. «تاریخچه آتشنشانی در ایران» نیز عنوان نهمین فصل این کتاب است. در این فصل تاریخ ورود نخستین اتومبیل آتشنشانی به ایران بیان شده است.
تاریخچه جریمه رانندگی در ایران در فصل دهم کتاب بررسی شده است و یازدهمین فصل به تاریخچه تصادفات رانندگی در کشورمان میپردازد. در این فصل آمده است، درویشخان، نوازنده تار و سهتار کشورمان، نخستین قربانی تصادف اتومبیل در تهران است که این اتفاق در چهارم آذرماه ۱۳۰۵ رخ داد.
«اولینها» و «پشتنوشتههای اتومبیلها» عنوان فصلهای دوزادهم و سیزدهم را تشکیل میدهد. نخستین گواهینامه رانندگی در دنیا، نخستین راننده زن ایرانی، نخستین آپاراتی شبانهروزی و نخستین اوراقچیهای تهران از جمله مطالبی است که فصل دوازدهم به آنها میپردازد. فصل پایانی کتاب با عنوان «موزه خودرو» نیز شامل تصاویری از اتومبیلهای قدیمی موجود در ایران قدیم است.
نام این کتاب مصور برگرفته از ترانهای قدیمی با نام «ماشین مشدی ممدلی» است که در اوایل دهه ۱۳۲۰ توسط زندهیاد جواد بدیعزاده اجرا شد و بر سر زبانها افتاد.
ارسال نظر