مهندس سیدصالح شهرستانی، مدیرعامل ماهکارفلز در گفتوگو با «دنیای اقتصاد»
کیفیت در محصولات ماهکارفلز ارجح از کمیت است
این شرکت با کمک کارشناسان داخلی و با سرمایه بخشخصوصی برای بهبود بخشیدن به مقوله خصوصیسازی در کشور تاسیس شده و در این راه هر روز شاهد پیشرفت و افزایش تولیدات آن هستیم.
در این راستا مصاحبهای کوتاه با مهندس صالح شهرستانی، مدیرعامل این شرکت ترتیب دادیم که متن آن در پی میآید:
این شرکت با کمک کارشناسان داخلی و با سرمایه بخشخصوصی برای بهبود بخشیدن به مقوله خصوصیسازی در کشور تاسیس شده و در این راه هر روز شاهد پیشرفت و افزایش تولیدات آن هستیم.
در این راستا مصاحبهای کوتاه با مهندس صالح شهرستانی، مدیرعامل این شرکت ترتیب دادیم که متن آن در پی میآید:
جناب آقای مهندس شهرستانی لطفا بفرمایید که شرکت ماهکار فلز در چه سالی و با چه بودجهای تاسیس شد؟
از سال 1380 شروع به ساخت کارخانه ماهکارفلز کردیم که در سال 1383 به بهرهبرداری رسید و شروع به تولید آزمایشی کردیم.در اواخر سال 1384 بود که کارخانه ماهکار به تولید انبوه رسید.
مساحت کلی کارخانه ماهکار ۳۳۶۰۰مترمربع است و دارای ۳سوله اصلی اعم از سوله نورد و سوله بر شکاری و سوله تکمیلی یا بستهبندی است.
در ضمن در نظر داریم انباری جدید برای نگهداری موقت محصولات در بیرون از سولهها احداث کنیم.
شرکت ماهکار با هزینه ۶میلیارد تومان ساخته شد که تقریبا ۳۰درصد این مبلغ با کمک بانک تجارت تامین شد و مابقی این سرمایهگذاری توسط شرکا یعنی هیاتمدیره این شرکت صورت گرفت.
البته برای احداث کارخانه ماهکارفلز از سال 1375
تصمیم گیری شده بود یعنی در این سال تصمیم گرفتیم که یک کارخانه نورد مدرن در ایران تاسیس کنیم.
بدین منظور برای بازدید از کارخانههای جدید به آلمان سفر کردیم. با بازدید از کارخانه های جدید نورد گرم و نورد سرد در هومن لینبرگ و فورهالر آلمان و با شناسایی دستگاههای نورد اقدام به خریداری این دستگاهها به صورت دست دوم از این کشور کردیم.
پس از خرید این اجناس توسط مذاکراتی که با شرکت سیل هندوستان داشتیم درخواست کردیم تا به عنوان مشاور در طراحی کلی کارخانه به ما کمک کند.
البته کل اجناس خریداری شده از آلمان فقط 10درصد از تجهیزات کارخانه را تشکیل میدهد و با افتخار میگوییم که 90درصد باقیمانده تجهیزاتمان را در خود کارخانه و با کمک شرکت نورد و تولید قطعات فولادی ساختیم.
از جمله دستگاههایی که درخود کارخانه ساخته شدند عبارتند از تمام سولههای مورد استفاده، جرثقیلهای سقفی به کار گرفته شده و چهار مورد از قفسههای نورد که با طرح هندی ساخته شدند همچنین تمام میزهای ترانسپورت نیز در داخل کارخانه ساخته شد و مهمتر از همه کوره ۳۰تن در ساعت مورد استفاده در ماهکار است که آن نیز با طرح هندی ساخته و راهاندازی شد.
لطفا در مورد محصولات تولیدی خود توضیحاتی بفرمایید.
درحالحاضر ما چهار محصول تولید میکنیم که عبارتند از نبشی ۸ و ۱۰ و ۱۲ (مدیران به عنوان نبشی اشتهارد معروف است) و همچنین ناودانی شماره ۱۰.
البته اگر، بازار بطلبد توانایی ساخت ناودانی شماره 12 را نیز داریم.
آیا در ایران کارخانههایی وجود دارند که مانند شما همین تولیدات را داشته باشند.
در ایران کارخانجاتی که تولید نورد گرم داشته باشند هستند و حتی کارخانههایی که نبشیهای کوچک از 4 تا 8 را تولید میکنند به فراوانی وجود دارند.اما ما تولیداتمان در حد جنس متوسط است زیرا ما توانایی ساخت نبشی 8 تا 16 را داریم.در زمینه تولید نبشی 4 یا 5 کارخانه مشغول به تولید نبشی در ایران هستند و تقریبا همه این کارخانهها همزمان تاسیس شدهاند.
البته ذوبآهن با تولید مقاطع سنگین و سبک با تناژ بالا شرکتی متفاوت است و سطح تولیدات تناژ تولید آن بسیار بالاتر است.
تفاوت قیمت محصولات تولیدی شما با دیگر تولیدات مشابه در کشور تا چه حد است؟
در حال حاضر قیمت عرضه شده محصولات ما قیمتی است که بازار تهران معین میکند و تقریبا ما تصمیمگیرنده اصلی نیستیم ولی خوشبختانه چون حمایت دولت را بابت تعرفه ۱۵درصدی داریم وضعیت ما را در برخی از تولیدات مانند نبشی به حدی میرساند تا بتوانیم با کشورهای دیگر مانند آسیای میانه و ترکیه رقابت کنیم.
ولی اگر بخواهیم واقعبینانه به قضیه نگاه کنیم میبینیم که در حال حاضر قیمت سوخت در داخل در حد مناسبی است و میدانیم عمده خرج تولید در کارخانه فولادی هزینه سوخت است ولی این قیمت پایدار نیست و امکان افزایش قیمت سوخت وجود دارد.
باید با دیدی منطقی به قضیه به این صورت اندیشید که ما در حال حاضر فقط با اعمال تعرفه و به سختی یارای رقابت با دیگر کشورها داریم و حال اگر قیمت سوخت بالا رفته و تعرفه نیز برداشته شود دیگر هیچ چیزی قابل پیشبینی نیست.
چیز دیگری که در قیمت نهایی ما میتواند تاثیرگذار باشد قیمت بیلت (شمش) است که ما وارد میکنیم که در حال حاضر نسبت به 5ماه گذشته 10درصد افزایش قیمت داشته است و ما بیلتی را که با 450دلار خریداری میکردیم در حال حاضر با 500دلار میخریم.
به نظر من تنها راه نجات ایران از این معضل تولید شمش داخلی است. البته با توجه به اینکه در حال حاضر در اهواز این تولید را داریم ولی تمام این تولید به عربستان صادر میشود باید چارهای اندیشید تا دیگر با این مشکل مواجه نشویم.
آیا تصمیماتی برای ورود به بورس کالا دارید؟
میدانیم ذوباهن حدودا ۲میلیون تن تولید دارد ولی شرکتهای خصوصی مانند ما تولیداتشان تا اندازهای نیست که بتواند در بورس کالا عرضه کنند. البته ما برنامهای داریم که تولیداتمان را به سقف ۶۰هزار تن برسانیم و طرحهایی در حال اجرا داریم تا بتوانیم با افزایش تولیدات به ورود به بورس نیز بیاندیشیم.
نظر شما در مورد خصوصیسازی در صنعت فولاد چیست؟
من چند ماهی است که به ایران آمده ام و در انگلیس زندگی میکردم. در چندین سال گذشته وضعیت انگلیس در حدی نبود که بتوانیم آن را با کشورهایی اروپایی توسعهیافته مقایسه کنیم ولی از زمانی که به خصوصیسازی شرکتهای دولتی روی آورد سرعت پیشرفت صنعت را خیلی بالاتر برد و یکی از دلایل موفقیت در خصوصیسازی ایجاد حس رقابت در بین تولیدکنندگان است. البته ما ذرهذره به سوی خصوصیسازی پیش میرویم و امید است با اجرای شکل صحیح این قضیه به موفقیت و پیشرفت چشمگیری برسیم.
مقایسه صنعت فولاد ایران با دنیا
در این مقایسه میتوانیم کشور چین را ببینیم که از نظر تولیدات در حد قابل توجهی رشد داشته است که این رشد تنها از جهت کمی بوده است ولی از لحاظ کیفی در حدی نرسیده که بتواند با صنعت آلمان یا ایتالیا یا دیگر کشورها رقابت کند و امید است صنعت داخل را هم از لحاظ کیفی و هم از نظر کمی به حدی برسانیم که توانایی رقابت با صنعت فولاد دنیا را داشته باشیم.
آدرس دفتر مرکزی:
تهران، خیابان سپهبد قرنی، خیابان شهید کلانتری، ساختمان RE، شماره ۱۰، طبقه ششم، شرکت صنعتی ماهکارفلز
تلفن: 3-88320311
تلفن: ۲۷۷۳۳۸۶-۰۲۶۲
فکس: 2773385-0262
www.mahkar.com
email:info@mahkar.com
ارسال نظر