سود «صنایع شیمیایی ایران» 5درصد افزایش می‌یابد

صنایع شیمایی ایران یکی از شرکت‌های بورسی است که اخیرا خبرساز شده است. دلیل خبرساز شدن این شرکت هم طرح DSH با سوددهی بسیار قابل توجه است. در گفت‌وگو با مهندس مقدم مدیرعامل صنایع شیمایی ایران به بررسی آخرین تحولات رخ داده در این شرکت می‌پردازیم. وی در این گفت‌وگو از افزایش ۵درصدی سود شرکت در سال آینده خبر می‌دهد. مهندس مقدم در گفت‌وگو با دنیای اقتصاد به مزیت‌های این شرکت نسبت به دیگر شرکت‌های پتروشیمی نیز اشاره می‌کند. گفت‌وگوی دنیای اقتصاد با مهندس مقدم در پی می‌آید: از خودتان بگویید.

من فعالیت خود را در صنایع پتروشیمی از سال ۴۸ در شرکت شیمیایی رازی فعلی در بندر امام شروع کردم و سپس راهی آمریکا شده و در رشته مهندس شیمی به اخذ لیسانس نائل گشته و در شرکت‌های دوپانت آمریکا، پلی‌اکریل اصفهان، صنایع دارویی شهید مدرس، تولید مواد اولیه الیاف مصنوعی DMT (عضو هیات عامل)، الیاف سلولزی بعثت (مدیرعامل)، شرکت سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی و شرکت مهندسی سانیا با مشارکت یک شرکت بزرگ انگلیسی به نام سایمول کاروز (۴۹درصد) و شرکت سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی (۵۱درصد) به عنوان مدیرعامل مسوولیت داشتم.

از چه زمانی به صنایع شیمایی ایران آمدید؟

در اوایل شهریور امسال من به عنوان مدیرعامل این شرکت انتخاب و مشغول به کار شدم.

مهم‌ترین برنامه شما در بدو ورود به صنایع شیمیایی ایران چه بود؟

در ابتدای شهریورماه و در بدو ورود ما یک برنامه طولانی‌مدت و ۲۰ساله برای شرکت در نظر گرفتیم و طرح‌هایی تعریف نمودیم که یکی از آنها به منظور کاهش در میزان مصرف مواد اولیه است. در این ارتباط طرح «DSH» در حال انجام است و قرارداد این طرح با یک شرکت چینی به نام سینوپک منعقد شده است. کارهای مهندسی این طرح در حال انجام است و یکسری راکتور در ایران قرار است ساخته شود. البته باید بگویم که برای ساخت راکتورها مناقصه‌ای هم برگزار کرده‌ایم. ما امیدواریم که، اجرای این طرح زیاد به‌طور نیانجامد و با اجرای این طرح ۵درصد تولید LAB بالا رفته و ۱۰درصد مصرف مواد اولیه (نرمال پارافین) کاهش یابد که مجموعا ۷درصد از ضایعات کاهش خواهد یافت و این خود ارزش افزوده بالایی را در بر دارد.

در این رابطه، ارزی هم از صندوق ذخیره گرفته‌اید؟

خوشبختانه ما ارز مورد نیازمان که ۵/۳میلیون دلار است را از صندوق ذخیره ارزی تامین کرده‌ایم. موافقت‌های آن اخذ شده و هم‌اکنون از این منابع استفاده می‌کنیم.

طرح ئیدروژن شرکت در چه وضعیتی قرار دارد، آیا همچنان این واحد قدیمی است؟

به لحاظ توسعه‌ای که در سال ۸۳ انجام شد، ناچار مدیریت وقت مجبور بود یک واحد ئیدروژن جدید خریداری کند و در نتیجه از واحد قدیمی استفاده‌ای نمی‌شد. ما ایرادات این واحد قدیمی را برطرف و دوباره این واحد را راه‌اندازی کردیم و خوشبختانه به تولید ئیدروژن قابل قبول با خلوص حدود ۸/۹۹درصد برای تولید آب اکسیژنه رسیدیم. گرچه در بررسی‌های صورت گرفته و در تماس با شرکت‌های مختلف، اعطای لیسانس و انتقال تکنولوژی کار بسیار دشواری بود، ولی خوشبختانه ما موفق به انجام این کار شدیم. کشورهایی هم پیشنهادهایی داشته‌اند که در حال بررسی آنها هستیم تا بتوانیم تکنولوژی تولید آب اکسیژنه را وارد کشورمان کنیم. خوشبختانه همه امکانات از قبیل زمین، آب، برق، بخار و به خصوص مواد اولیه ئیدروژن نوزاد و اکسیژن موجود است و حدود ۲۰درصد ماشین‌آلات نیز در واحد مربوطه وجود دارد.

به عبارت دیگر هم مواد اولیه، هم امکانات و هم زمین مورد نیاز را در اختیار داریم تا بتوانیم یک واحد ۲۰ الی ۳۰هزار تنی آب اکسیژنه ۳۵درصدی در جوار کارخانه نصب کنیم.

در حال حاضر دقیقا در چه مرحله‌ای هستید؟

در واقع کار شروع شده است و مطالعات آن انجام گرفته است. منتهی با شرکت‌هایی که الان از آنها پیشنهاد گرفته‌ایم، در حال مذاکره هستیم تا ببینیم این شرکت‌ها (کره‌ای‌ها و چینی‌ها) چقدر توان در این زمینه دارند.

تکنولوژی ایجاد واحد آب اکسیژنه به چه میزان بومی شده است؟

تکنولوژی آن خیلی پیچیده است، ولی ۸۰درصد ماشین‌آلات آن در ایران ساخته می‌شود. فقط یک مقدار ابزار دقیق است که مجبوریم که از خارج تامین کنیم. بیشتر امکانات در ایران وجود دارد. خوشبختانه یونیت ئیدروژن و یونیت اکسیژن در حال حاضر وجود دارد که خود اینها تشکیل دهنده ۲۰درصد از تجهیزات است. برق، آب و بخار مورد نیاز و ۳۵درصد از ماشین‌آلات هم در خود سایت موجود است.

سود سالانه صنایع شیمیایی ایران چقدر است و با طرح آب اکسیژنه چقدر افزایش خواهد یافت؟

در سال گذشته سود شرکت حدود ۳۰میلیارد تومان بوده است و براساس این طرحی که در پیش داریم (صرفنظر از اتفاقاتی همچون تحریم) این طرح می‌تواند به طور کلی ۵درصد سود ما را بالا ببرد.

مزیت نسبی صنایع شیمیایی نسبت به دیگر شرکت‌های پتروشیمیایی چیست؟

صنایع شیمیایی ایران از یک مزیت خاصی برخوردار است. زیرا ماده LAB تولید می‌کند که برای مواد اولیه شوینده به کار می‌رود. یعنی یک حالت پالایشگاهی و پتروشیمیایی در اینجا حاکم است که از یک پیچیدگی خاصی برخوردار است و دارای تکنولوژی فوق‌العاده بالایی است.

اصل تکنولوژی ایجاد این واحد مربوط به چه شرکتی است؟

صاحب این تکنولوژی در ابتدا شرکت UOP بوده، اما در هنگام افزایش ظرفیت در سال ۸۳ شرکت UOP هیچ‌گونه همکاری با ما نداشت. لذا این دانش با تشکیل کادر مهندسی قوی در داخل کشور بومی شد و اکنون در اختیار شرکت صنایع شیمیایی ایران قرار گرفته است.

مواد اولیه و خوراک شرکت از کجا تامین می‌شود، آیا با مشکلی مواجه هستید یا خیر؟

خوشبختانه برای تامین مواد اولیه ما هیچ مشکلی نداریم. یکی از مزیت‌های ما این است که نفت سفید موردنیاز خود را داریم. خوشبختانه مجتمع تولیدی شرکت صنایع شیمیایی ایران در کنار پالایشگاه اصفهان نصب شده و ما از طریق لوله، نفت سفید را از آنان می‌گیریم. در این فرآیند برش‌های موردنیاز برای تولید نرمال پارافین را از نفت سفید جدا می‌کنیم و مابقی را به پالایشگاه برمی‌گردانیم. بنابراین از نظر تامین این ماده اولیه (نفت سفید) مشکلی نداریم. یکی دیگر از مواد اولیه ما بنزن است که قبل از اینکه مجتمع توسعه داده شود، پتروشیمی اصفهان قادر به تامین تمام آن بود، اما بعد از طرح توسعه ما، پتروشیمی اصفهان دیگر به تنهایی نمی‌تواند نیاز ما را تامین کند. خوشبختانه با راه‌اندازی شرکت پتروشیمی بوعلی در بندر امام مابقی بنزن موردنیازمان را از این شرکت دریافت می‌کنیم و در این زمینه مساله و مشکلی نداریم. مشکل اصلی ما تامین قطعات یدکی خاص است که در این تکنولوژی به کار رفته و همچنین کاتالیزورهای خاص و مواد شیمیایی و اسید HF.

برای تامین سوخت مشکلی ندارید؟

سوخت ما گاز طبیعی است و حساسیت این واحد برای شرکت ملی گاز ایران کاملا مشخص و معلوم است و با مساعدت آنان سوخت‌ ما تامین می‌شود. اگر هم با مشکلی برخورد کنیم، دو مخزن بزرگ ۱۰هزار مترمکعبی حاوی مازوت و گازوئیل پشتوانه‌ای برای تامین سوخت شرکت به شمار می‌رود.

چرا سهام صنایع شیمیایی، عرضه بسیار اندکی در بازار دارد؟

سوال بسیار خوبی است. اینجا واحدی است که از همه نظر روی پای خودش ایستاده و در تامین مواد اولیه در داخل کشور مشکلی نداشته و از ابتدا تا به امروز سوددهی بسیار خوبی داشته است، بنابراین صاحبان سهام عمده تا حدودی سهامشان را عرضه نمی‌کنند، به همین دلیل سهام شناور ما نیز در بازار کم است.

آیا افزایش سرمایه‌ای برای طرح‌های توسعه در دست اقدام دارید یا خیر؟

بله- مبلغی معادل ۱۰ تا ۱۲میلیون یورو برای طرح‌های توسعه‌ای احتیاج داریم.

چه طرح‌های توسعه دیگری در دست اجرا دارید؟

از آنجا که نرمال پارافین بالاترین رقم صادراتی ما محسوب می‌شود و در قطر قرار است در سال ۲۰۱۱ نرمال پارافین تولید شود، قصد داریم این نرمال پارافین را به ماده‌ای با ارزش افزوده بالا تبدیل کنیم. در همین راستا روی تولید الکل‌های چرب کار کرده و مطالعات آن را شروع کرده‌ایم. شایان ذکر است که این الکل‌های چرب مواد اولیه شامپوها خواهند بود و بازار بسیار خوبی خواهند داشت و با مطالعاتی که ما انجام دادیم، ارزش افزوده بسیار خوبی هم در پی خواهد داشت. این طرح هنوز در دست بررسی و مطالعه است، اما یکی از بزرگ‌ترین طرح‌های آینده ما به حساب می‌آید و به‌طور حتم برای این طرح سال آینده افزایش سرمایه خواهیم داشت. برای واحد تولید (الکل‌های چرب) و استقرار آن در اصفهان نیز حدود ۱۰۰میلیون یورو سرمایه‌گذاری احتیاج داریم.

سرمایه ثبت شده شرکت چه‌قدر است؟

سرمایه فعلی شرکت ۲۵۷۱۶۶میلیون ریال است که این میزان سرمایه به ثبت رسیده است.

ترکیب سهامداران چگونه است؟

۲/ ۵۱درصد سهام شرکت در اختیار بانک صنعت و معدن، ۳/۳۳درصد سهام متعلق به شرکت سرمایه‌گذاری آتیه دماوند، ۶/۴درصد متعلق به صندوق بازنشستگی کارکنان ملی نفت ایران، ۰۲/۴درصد سهام متعلق به شرکت سرمایه‌گذاری صنعت و معدن و ۸۸/۶درصد از سهام شیمایی ایران متعلق به سایر سهامداران می‌باشد.

طرح آب اکسیژنه که از نظر شما طرح بسیار مهمی است، چه مصرفی در جامعه دارد؟

هم‌اکنون ۲۰ تا ۲۵هزار تن از این محصول وارد کشور می‌شود و مصارف آن در نساجی، چرم‌سازی و واحدهایی که می‌خواهند اکسیداسیون انجام دهند، می‌باشد. حتی رنگ‌زدایی نیز به آب اکسیژنه احتیاج دارد.

قبلا صنایع شیمایی یکی از شرکت‌های خنثی در بورس بود، اما هم‌اکنون به یکی از شرکت‌های فعال و خبرساز تبدیل شده است، دلیل این تغییر چیست؟

علت این تغییرات سوددهی بالای شرکت است. EPS سال‌های گذشته شرکت ۶۰ تا ۶۵تومان بوده است، در حالی که الان میزان EPS شرکت به ۱۰۰تومان رسیده است.

افزایش تولید و توسعه‌ای که در سال ۸۳ اتفاق افتاد، نیز در خبرساز شدن صنایع شیمیایی ایران بسیار تاثیرگذار بوده است.

از طرف دیگر ما همیشه در حال توسعه و ارتقای بهره‌وری سیستم هستیم، کمااینکه طرح‌های مزبور نیز برای توسعه شرکت ترسیم شده است.

چه خبر خوشی برای سهامداران شرکت دارید؟

خبر خوش ما همان طرح‌هایی است که اعلام شد. ضمن اینکه من امیدوارم طرح DSH را در سال ۸۶ به پایان برسانیم که بازگشت سرمایه آن ۶ماهه برآورد می‌شود.