سایپا شیشه هرسال فراتر از پیش‌بینی سود
شرکت سایپا شیشه از شرکت‌های زیرمجموعه گروه خودروسازی سایپا است که در سال 1378 تاسیس و در سال 1379 کار خود را با تولید شیشه‌های خودرو و با هدف دستیابی به علم و فن‌آوری روز و تامین بخش عمده نیاز صنعت خودروسازی و رسیدن به خودکفایی آغاز کرد. این شرکت در سال 1382 از سهامی خاص به سهامی عام تبدیل و در این دوره فعالیت آن برای تامین و تولید انبوه محصولات گروه خودروسازی سایپا آغاز شد. هم‌اکنون سرمایه شرکت هفتاد میلیارد ریال است.
به گفته مهندس صباغی، مدیرعامل این شرکت بر اساس پیش‌بینی به‌عمل آمده در سال ۸۵ فروش شرکت ۱۵میلیارد تومان و سود خالص ۴/۳میلیارد تومان خواهد شد. شرکت موفق شده بدون اینکه بودجه خود را در سال جاری تعدیل نماید، EPS اعلامی خود را پوشش دهد و در شش ماهه اول ۵۰درصد فروش و سود خود را تامین کند. به نظر می‌رسد تا پایان سال نیز بتواند بودجه پیش‌شده را محقق و رضایت سهامداران را تامین کند. این درحالی است که در سال ۸۲، ۸۳ و ۸۴، EPS واقعی شرکت بیش از مبلغ پیش‌بینی‌ شده در بودجه اعلام شده بوده است.
خبرنگار ما با مهندس صباغی گفت‌و‌گویی انجام داده که در ادامه می‌خوانید.

توان سایپا شیشه را چطور می‌بینید؟
توجه به آمار تولید این شرکت در پنج سال گذشته نشان می‌دهد که شرکت توانسته در راستای ماموریت خود یعنی تامین بخش عمده نیازهای گروه سایپا موفق عمل نماید و در شرایط فعلی نیز بیش از 70درصد نیاز سایپا در زمینه شیشه‌های پراید و بخشی از ظرفیت را به تولید شیشه‌های زانتیا و ریو اختصاص دهد. با توجه به طرح‌های توسعه در دست اجرا پیش‌بینی می‌شود که بتواند در سال‌های آینده صد در صد نیاز سایپا را تامین نماید.
در زمینه تحقیق و توسعه اقدامات خوبی صورت گرفته به طوری که در بین شرکت‌های صنعتی استان قزوین در چهار سال متوالی رتبه برتر استان را کسب نموده است. همچنین در زمینه توان فنی و مهندسی موفق شده با ایجاد زمینه مناسب و با تکمیل کادر مهندسی خود و تجهیزات و تکنولوژی روز جواز تاسیس واحد فنی و مهندسی را از سازمان صنایع و معادن استان اخذ کند. این جواز این امکان را به شرکت می‌دهد که در خصوص ماشین‌سازی و ارائه خدمات فنی و مهندسی با سایر شرکت‌هایی که در صنعت شیشه خودرو فعالیت می‌کنند، همکاری کند. به هر حال پرسنل متخصص، دلسوز و باانگیزه، ماشین‌آلات و تجهیزات مناسب، تحلیل مالی مناسب همراه با تولید، توجه به کیفیت و مشتری سبب شده که شرکت از توان نسبتا خوبی برخوردار شود.
در تکنولوژی تولید شیشه تغییرات اساسی صورت گرفته سایپا شیشه تا چه حد در سطح این تکنولوژی روز است؟
شرکت در زمینه توجه به تکنولوژی روز این صنعت نیز اقدامات خوبی نموده مثلا تولید شیشه خودروهایی نظیر زانتیا با اخذ تاییدیه تولید از شرکت فرانسوی پژوسیتروئن (PSA) و ریو که نیاز به تکنولوژی پیشرفته دارند و تولید آزمایشی شیشه‌های ال-۹۰ و نیز تولید نمونه شیشه‌های S۸۱ که خودروی جدید سایپا است دال بر این مدعا است، برنامه‌ریزی برای تجهیز شرکت و تامین تجهیزات و ماشین‌آلات جدید و کوره‌های مدرن که در برنامه توسعه شرکت می‌باشد، نیز دلیل مضاعف حرکت شرکت در رابطه با استفاده از تکنولوژی روز است.
قطعه‌سازان اکثرا با عدم‌تغییر نرخ فروش مواجه‌اند خودروسازان قیمت‌های فروش را بالا نمی‌برند و با تاخیر پول قطعه‌سازان را می‌دهند، وضعیت مالی سایپا شیشه چگونه است؟
سیاست کلی شرکت سایپا در چند سال گذشته تثبیت قیمت فروش محصولات خود بوده است، شرکت سایپا شیشه نیز در راستای این هدف، توانسته با تاکید بر استفاده بهینه از امکانات موجود و بهره‌وری بیشتر همگام با شرکت سایپا در این جهت قدم بردارد و موفق شده با حفظ سودآوری شرکت که عامل بسیار مهمی است در تثبیت قیمت فروش نقش مهمی ایفا نماید. به‌رغم اینکه شرکت وضعیت مالی و مشکلات تبعی آن را سامان داده لیکن افزایش هزینه‌ها در سال جاری و پیش‌بینی آن در سال آینده و روند هزینه تامین نقدینگی مورد نیاز در سال آینده، بازنگری در قیمت فروش محصولات شرکت را ضروری نموده است، ما تلاش می‌کنیم ضمن صرفه‌جویی در هزینه‌ها، تولید بیشتر، بالا بردن، بهره‌وری و مذاکره با خریداران محصولات خود را به منظور افزایش قیمت دنبال کرده و رسیدن به تعداد لازم را به انجام رسانیم.
از نظر صادرات در چه موقعیتی هستید؟ یا برای تامین و تولید شیشه‌های خودروسازان خارجی برنامه‌ای دارید؟
برای بحث صادرات اقدامات و بسترسازی مناسبی صورت گرفته است که امیدواریم با توجه به رایزنی‌های به عمل آمده در آینده شاهد موفقیت‌های لازم باشیم.هم‌اکنون و به عنوان گام نخست به عنوان تولیدکننده اصلی شیشه خودرو محصولات این شرکت بر روی خودروهای صادرشده شرکت سایپا چه به صورت CBU و چه به صورت CKD نصب شده و مورد بهره‌برداری قرار گرفته است.همچنین امیدواریم پس از گسترش محصولات شرکت سایپا در بازارها هدف صادرات خود را در بخش توزیع بازار یدک توسعه دهیم.برنامه دیگر شرکت توسعه صادرات محصولات است که ابتدا در کشور برای بازار یدک تولید شده و امید است با توجه به برآورده شدن استانداردهای کیفی در امر صادرات آن به صورت OEM اقدام نماییم.
حضور در بازارهای جهانی و صادرات ارتباط تنگاتنگی با کیفیت محصولات دارد. در سایپا شیشه چه برنامه‌ای تدوین کرده‌اید؟
به طوری که می‌دانید بحث ورود به بازار جهانی و صادرات به بحث کیفیت و قیمت توامان بستگی دارد و از همه مهم‌تر شرکت‌ها بایستی رقابت‌پذیری لازم را در این خصوص در خود ایجاد کنند. به هر حال این شرکت طی یک برنامه همه جانبه سعی کرد اخذ گواهینامه‌های مرتبط را در دستور کار خود قرار دهد و ارتقای کیفی لازم را در محصولات خود ایجاد کند. هم‌اکنون در این زمینه گواهینامه‌های استاندارد ۷۰۹ از موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران و ISO/TS ۱۶۹۴۹:۲۰۰۲ از موسسه BVQI و ECER۴۳و استاندارد KBA آلمان را اخذ نموده است، استاندارد مذکور اجازه خواهد داد این شرکت محصولات خود را در سطح کشورهای اروپایی مورد استفاده قرار دهد.پرداختن به بحث تحقیق و توسعه نیز یکی دیگر از اقدامات استراتژیک شرکت در جهت توسعه محصول و بازار است.خوشبختانه این حرکت موجب شده شرکت ۴سال متوالی به عنوان واحد برتر تحقیق و توسعه در بین سایر شرکت‌های صنعتی در استان انتخاب شود و مورد تقدیر مقامات استان قرار گیرد. علاوه‌بر آن به لحاظ کیفیت مناسب محصولات شرکت و توان فنی و مهندسی موفق به اخذ جوایز تاسیس واحد فنی‌ومهندسی از سازمان صنایع و معادن استان قزوین شد. مجوز مذکور این امکان را می‌دهد که شرکت در زمینه خدمات ماشین‌سازی و ارائه صدور خدمات فنی و مهندسی به سایر شرکت‌های فعال در صنعت مشابه اقدامات لازم را به عمل آورد. به هر حال این برنامه‌ها همچنان برای ارتقای کیفیت در شرکت ادامه دارد و امید است بتوان با ارتقای بیشتر سطح کیفی و رضایت ذی‌نفعان حضور لازم را در بازارهای بین‌المللی داشته باشیم.
آیا تولید شیشه خودرو در ایران صنعت ماندگاری است یا در سال‌های آینده شاهد ضعف آن خواهیم بود؟
با توجه به رشد روزافزون تولید خودرو در ایران و نظر به علائق مردم و درآمدهای آنها و نیز گرایش به‌سمت خودروهای مختلف و پیش‌بینی افزایش تولید خودرو در سال‌های آینده تولید شیشه‌های اتومبیل نه تنها صنعت ماندگاری است بلکه شاهد رشد و شکوفایی و تنوع آن نیز خواهیم بود چرا که براساس برآوردهای انجام شده تولید خودرو در سال ۱۳۹۰ به رقمی بیش از یک میلیون دستگاه پیش‌بینی می‌شود و اگر ارزش شیشه خودرو را ۹/۰درصد قیمت آن فرض کنیم حجم فروش شیشه خودرو به‌صورت OEM در ایران نزدیک به ۱۰۰میلیون دلار می‌رسد که اگر ۲۰درصد این مبلغ را برای بازار یدکی و ۲۰درصد آن‌را برای بازارهای صادراتی در نظر بگیریم بازار موجود در پنج سال آینده حدود ۱۵۰میلیون دلار خواهد بود. بنابراین سرمایه‌گذاری در این صنعت به اشتغال و سودآوری کمک کرده و این صنعت به نظرم ماندگار خواهد بود به‌شرط آنکه به‌موقع سرمایه‌گذاری‌های لازم صورت گرفته و از فرصت‌ها به‌نحواحسن استفاده و مدیریت لازم صورت گیرد.
ارزش جایگزینی سایپا شیشه را با توجه به تعداد کوره‌هایی که دارد چقدر ارزیابی می‌کنید؟ با چه میزان سرمایه می‌توان شرکتی مشابه سایپا شیشه ساخت؟ آیا نگران یک رقیب جدید در بازار نیستید؟
براساس برآوردهای اولیه میزان سرمایه‌گذاری جهت تاسیس شرکت مشابه سایپا شیشه یا به‌عبارتی ارزش جایگزینی سایپاشیشه در شرایط فعلی بالغ بر ۲۰میلیارد تومان خواهد شد. سایپا شیشه نگران حضور رقیب جدیدی در بازار نیست در حال حاضر نیز دارای رقبای جدی و محکمی در بازار است اما برای ما این اصل وجود دارد که با حضور رقبای جدی بتوانیم به فعالیت و سودآوری خود ادامه دهیم و ارزش سهم بازار خود را افزایش دهیم و از حضور رقیب جدید در بازار نه تنها نگران نیستیم بلکه برای همکاری و مشارکت با سایر رقبا نیز آمادگی خود را اعلام و استقبال می‌کنیم.
به حیات بدون حمایت و خرید سایپا چقدر اندیشیده‌اید؟
با توجه به ماموریت اصلی این شرکت در تامین نیاز گروه خودروسازی سایپا این شرکت به حیات بدون تامین سایپا کمتر اندیشیده است چرا که اساسا این سرمایه‌گذاری برای تامین گروه در شرایط رقابتی برای کنترل‌های لازم صورت گرفته لکن در کنار این وظیفه برنامه‌هایی در دست تدوین است که این شرکت بتواند ظرفیت‌های اضافه‌ تولید خود را به سایر شرکت‌های خودروساز اختصاص دهد هم‌اکنون قابلیت لازم در شرکت برای تولید شیشه‌های پژو، L۹۰ و S۸۱، ریو و زانتیا به‌وجود آمده از طرفی با اخذ مجوز از سازمان صنایع و معادن نسبت به تاسیس شرکت فنی و مهندسی برای ارائه خدمات فنی و مهندسی اقدام شده و توجه به بازار یدک و ایجاد خطوط تولید جدید با هدایت واحد مهندسی شرکت مجموعه‌ای است که می‌تواند در راستای اهداف فوق در زمان مناسب مورد بهره‌برداری قرار گیرد.