کشاورزی در خدمت توسعه

بانک جهانی گزارش توسعه جهانی خود برای سال ۲۰۰۸ را به کشاورزی اختصاص داده است. طبق پیش‌بینی کارشناسان این بانک تقاضای جهانی برای مواد غذایی در ۵۰سال آینده دو برابر می‌شود در حالی ‌که منابع طبیعی که بتوانند کشاورزی را پایدار نگهدارند دایما کمیاب‌تر، فرسوده تر و آسیب‌پذیرتر به تغییرات آب و هوایی می‌شوند. در بسیاری از کشورهای فقیر، کشاورزی حداقل ۴۰درصد تولید ناخالص داخلی و ۸۰درصد اشتغال را تشکیل می‌دهد. در عین حال حدود ۷۰درصد فقرای جهان در مناطق روستایی زندگی کرده و برای معاش خود به کشاورزی وابسته هستند.

اساسا همه کشورها با تصمیمات اساسی درباره بهترین استراتژی‌ها برای حمایت از کشاورزی و یا مدیریت‌ مهاجرت جمعیت روستایی مواجه هستند که در دهه‌های آینده اتفاق می‌افتد و به ویژه یک واگرایی بین کشورهای کم درآمد که کشاورزی منبع اصلی رشد و توسعه آنها است با کشورهای به سرعت در حال توسعه‌ای وجود دارد که چالش برای کشاورزی، منتفع شدن از فرصت‌هایی است که رشد در درآمد غیرکشاورزی ایجاد می‌کند تا نابرابری گسترده شهر و روستا کمتر شده و سرانجام یک بخش رقابتی کشاورزی خانوادگی حفظ شود.

گزارش چندین موضوع کلی زیر را مورد بررسی قرار می‌دهد:

۱) چگونه در ۲۰ سال گذشته کشاورزی در کشورهای در حال توسعه تغییر کرده است؟ چالش‌ها و فرصت‌های جدید مهم برای کشاورزی کدامند؟

۲) کدام منابع جدید رشد کشاورزی را می‌توان با حداقل هزینه خصوصا در کشورهای فقیر که کشاورزی سهم بالایی دارد به دست آورد؟

۳) چگونه رشد کشاورزی را به کاهش فقر منتهی سازیم؟

۴) چگونه دولت‌ها می‌توانند گذار جمعیت انبوه از کشاورزی را تسهیل کنند بدون اینکه بار مالی فقر روستایی را به شهرنشینان انتقال دهند؟

۵) چگونه می‌توان از منابع طبیعی خدادادی در بخش کشاورزی حمایت کرد؟ چگونه اثرات منفی زیست محیطی کشاورزی را کنترل کنیم؟

با توجه به تنوع عظیم در فعالیت کشاورزی و در محیط‌های اقتصادی اجتماعی و زیست فیزیکی که کشاورزی انجام می‌شود، تعیین بهترین استراتژی‌ها و سیاست‌ها در یک کشور معین کار ساده‌ای نیست. این گزارش کار مشترک معاونت اقتصاد توسعه و شبکه توسعه پایدار در بانک جهانی است و انتظار می‌رود در سپتامبر ۲۰۰۷ منتشر شود.