درهای باز بریتانیا به روی مهاجران

بر اساس تازه‌ترین گزارشی که وزارت کشور انگلستان ارائه داده است، ۱۴۲۵۰۰۰مهاجر طی دو سال اخیر یعنی از ماه مه ۲۰۰۴ تاکنون وارد این کشور شده‌اند.

از این تعداد حدود ۴۲۷۰۰۰نفری که برای کار ثبت‌نام کرده‌اند از کشورهای بلوک شرق آمدند که در سال ۲۰۰۴ به اتحادیه اروپا ملحق شدند. البته اکثریت این مهاجران لهستانی هستند. بنابراین با احتساب مهاجرانی که خوداشتغال هستند تعداد کل مهاجرانی که از کشورهای کمونیست سابق به انگلیس مهاجرت کردند حدود ۶۰۰۰۰۰نفر می‌شود. افزایش چشمگیر

مهاجرت از خارج از کشورهای اتحادیه اروپا هم افزایش چشمگیری پیدا کرده است. بر اساس آماری که وزارت کشور منتشر کرده است حدود ۳۳۰/۳۱۸نفر از مهاجران غیراروپایی در سال ۲۰۰۵ و ۲۰۰۴ اجازه اقامت در بریتانیا را دریافت کرده‌اند. بیشترین تعداد مهاجران به کشورهای آفریقایی تعلق دارد. در سال ۲۰۰۵ حدود ۵۴۰۸۰نفر مهاجر آفریقایی وارد بریتانیا شده‌اند و در سال ۲۰۰۴ تعداد مهاجران این قاره ۳۹۴۳۰نفر بوده است. همچنین مهاجرت از شبه‌قاره هند و خاورمیانه به سوی اروپا و خصوصا بریتانیا افزایش چشمگیری در دو سال اخیر داشته است.

اما با این وجود افزایش تعداد مهاجران به بریتانیا به این معنا نیست که جمعیت این کشور به دلیل مهاجرت افزایش پیدا کرده است. در واقع، ثابت ماندن رقم جمعیت بریتانیا به دلیل افزایش تعداد کسانی است که این کشور را ترک می‌کنند. برای مثال در سال ۲۰۰۴، حدود ۱۱۹۰۰۰نفر به خارج از این کشور مهاجرت کرده‌اند.

اما موضوع مهمی که «مهاجرت» و تعداد مهاجران برای هر کشوری ایجاد می‌کند، اشتغال است. با توجه به اینکه حدود نیمی از مهاجرانی که از کشورهای اروپای شرقی می‌آیند، زیر ۲۵سال هستند و کارهایی که این افراد می‌توانند انجام دهند مانند کارهای کشاورزی و یا کار در هتل و ... فصلی هستند، این احتمال وجود دارد که این افراد پس از مدتی به کشور موطن خود بازگردند. اما جنبه مهم دیگری در مهاجرت وجود دارد که وزیر امور داخلی بریتانیا بر آن تاکید می‌کند و آن اهمیت اقتصادی مهاجرت است. وی در گفت‌و‌گویی با بی.بی.سی گفت: در میان مهاجران افرادی وجود دارند که به لحاظ اقتصادی برای کشور ما اهمیت دارد و مشارکت موثری در رشد اقتصادی کشور دارند. به همین دلیل بریتانیا خود را برای موج بعدی مهاجرت آماده می‌کند که قرار است پس از پیوستن کشورهای جدید به اتحادیه اروپا آغاز شود. او اضافه کرد که سایر کشورهای اروپایی مانند ایتالیا، اسپانیا، فرانسه و آلمان هم رویه انگلیس را در مورد باز کردن درهای کشور به روی مهاجران جدید پذیرفتند.

البته وزیر امور داخلی تاکید کرد که باز کردن درها به روی مهاجران جدید که احتمالا از کشورهای رومانی، بلغارستان به بریتانیا خواهند آمد به شرایط بازار کار در انگلیس بستگی دارد.

به نظر می‌رسد سخنان محتاطانه وزیر امور داخلی انگلیس به دلیل اختلافاتی باشد که در حال حاضر در میان سیاستمداران انگلیسی درباره سیاست «درهای باز» به روی مهاجران جدید وجود دارد. در حالی که برخی از وزرای دولت برای جذب مهاجران جدید به بازار کار تلاش می‌کنند و موافق ورود نیروی کار جدید و ارزان به کشور هستند، آلستر دارلینگ، وزیر بازرگانی بریتانیا اعلام کرد که هیچ دری به روی کارگران بلغاری و رومانیایی باز نخواهد شد.

و اما دولت بحث می‌کند که مهاجران در حال حاضر در حال پر کردن شکاف‌هایی هستند که در بازار کار وجود دارد، یعنی کارهایی را انجام می‌دهند که جمعیت محلی نمی‌خواهند انجام دهند و این موضوع به رونق اقتصاد و نیز ایجاد اشتغال کمک می‌کند. گزارشی که درباره وضعیت اشتغال مهاجران منتشر شده است، نشان می‌دهد که مهاجران در مشاغلی مانند رانندگی اتوبوس و پرستاری بسیار موفق بوده‌اند و از طرف دیگر مهاجرانی که به تدریج اجازه اقامت در انگلیس را می‌گیرند، خطری برای بیکاران و دریافت حقوق بیکاری ایجاد نمی‌کنند، زیرا فقط حدود ۷۰۰نفر از کارگران مهاجر جدید تاکنون برای حقوق بیکاری درخواست فرستاده‌اند.

اما بالاخره عده‌ای از سیاستمداران مانند فرانک فیلد، معتقدند که مهاجرت به جمعیت محلی آسیب می‌رساند و چشم‌انداز اشتغال در کشور را مبهم و ناپایدار می‌کنند.

اما خطری که در حال حاضر وجود دارد این است که برای رانندگان اتوبوس و پرستاران بریتانیایی پیدا کردن کار خیلی سخت شده است، زیرا مهاجران اروپایی این کار را ارزان‌تر از بریتانیایی‌ها انجام می‌دهند. این تصادفی نیست که در ۱۸ماه اخیر میزان بیکاری افزایش پیدا کرده است. اما بسیاری از اقتصاددانان معتقدند مهاجرت نیروی کار باعث رونق اقتصاد بریتانیا، پایین ماندن سطح دستمزدها و نیز نرخ تورم و حتی اجاره‌ها شده است.

گروهی که مخالف پیوستن بریتانیا به پول واحد هستند می‌گویند، نرخ رشد بریتانیا بالاتر از سایر کشورهای اروپایی است و این نرخ رشد، مدیون سیاست درهای باز انگلیس به روی مهاجران و نیروی کار جدید است. به نظر می‌رسد این نتیجه‌گیری کاملا منطقی است و سخنان مخالفان سیاست درهای باز مانند فرانک فیلد، بدبینانه و غیرواقع‌بینانه است. به همین دلیل دولت بریتانیا اعلام کرده ‌است که آنها آماده پذیرش مهاجران جدید اروپایی که از بلغارستان و رومانی می‌آیند، هستند.

منبع: بی.بی.سی

ترجمه: امیر کوچک سرابندی