سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران
یکه تاز در توسعه صنایع کوچک
سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران که از ادغام سازمان صنایع کوچک ایران و شرکت شهرکهای صنعتی ایران به وجود آمده سازمانی توسعهای است که نقشهای سیاستگذاری، برنامهریزی، سازماندهی و پشتیبانی از ایجاد و توسعه صنایع کوچک، شهرکها و نواحی صنعتی کشور را در چارچوب سیاستهای کلی وزارت صنایع و معادن، به منظور فراهمسازی زمینه کارآمدی و رقابتپذیری آنها با استفاده از منابع داخلی و خارجی بر عهده دارد.
مجموع شهرکها و نواحی صنعتی مصوب به ۸۴۷ مورد تا پایان اردیبهشت ماه سال ۸۹ رسید که از مجموع این تعداد، ۵۳۴ شهرک و ۳۱۳ ناحیه صنعتی را شامل میشود.
براساس این گزارش، تعداد ۶۱۱ شهرک و ناحیه صنعتی در مرحله واگذاری زمین به متقاضیان میباشند که در این شهرکها و نواحی صنعتی تعداد ۲۳ هزار و ۷۷۱ واحد صنعتی به بهرهبرداری رسیدهاند و در این واحدها برای ۵۰۲ هزار و ۸ نفر اشتغال ایجاد شده است.
وضعیت امکانات زیربنایی
شهرک صنعتی مکانی است دارای محدوده و مساحت معین برای استقرار مجموعهای از واحدهای صنعتی، پژوهشی، فناوری و خدمات پشتیبانی ازقبیل طراحی مهندسی، آموزشی، اطلاع رسانی، مشاورهای و بازرگانی است که تمام یا پارهای از امکانات زیربنایی و خدمات ضروری را با توجه به نوع و وسعت شهرک و ترکیب فعالیتهای آن، در اختیار واحدها قرار میدهد.
تا پایان اردیبهشت ماه سال جاری ۵۸۲ شهرک و ناحیه صنعتی دارای آب، ۶۰۷شهرک و ناحیه صنعتی دارای برق، ۲۲۹ شهرک و ناحیه صنعتی دارای گاز و ۴۲۲شهرک و ناحیه صنعتی دارای تلفن ثابت میباشند. همچنین از مجموع تصفیهخانههای فاضلاب موجود در شهرکها و نواحی صنعتی، ۱۰۱ مورد در حال بهرهبرداری، ۶۰ مورد در حال اجرا و ۵۲ مورد در دست طراحی میباشد و در حال حاضر ۶۸ درصد واحدهای صنعتی مستقر در شهرکها و نواحی صنعتی تحت پوشش تصفیهخانههای فاضلاب میباشند.
همچنین در شهرکهای صنعتی حدود ۱۵ میلیون اصله نهال و ۶۶۴۰ هکتار بوته تزئینی و چمن کاشته شده است.
شهرک فناوری
شهرک فناوری مجموعهای از خدمات نرم افزاری (مشاوره، تحقیق و توسعه، بازاریابی و ...) آزمایشگاه مرجع و مراکز رشد است که در عرصهای مستقل با بودجه عمومی دولت برای ارائه خدمات به واحدهای تولیدی و صنعتی ایجاد میشود.
تا پایان اردیبهشت ماه سالجاری، از مجموع ۷ شهرک فناوری مصوب، ۲ شهرک فناوری مشهد و تبریز به بهرهبرداری رسیده و این در حالی است که ۵ شهرک فناوری در ارومیه، فارس، اصفهان، تهران و همدان در دست ساخت است.
مرکز خدمات فناوری و کسب و کار
مرکز خدمات فناوری و کسب و کار مکانی در داخل شهرکهای صنعتی بزرگ و شهرکهای فناوری برای ارائه خدمات نرمافزاری به واحدهای صنعتی و تولیدی با اولویت واحدهای مستقر در شهرکهای فناوری میباشد.
تا پایان اردیبهشت ماه سالجاری، ۸ مرکز خدمات فناوری کسب و کار در شهرک صنعتی اردبیل، اشتهارد، عباس آباد، فناوری صنایع غذایی مشهد، زنجان، زاهدان، شکوهیه قم و گنبد به بهرهبرداری رسیده و تعداد ۲۳ مرکز دیگر در حال ساخت و سازو تعداد ۵ مرکز در حال مطالعه هستند.
مجتمع های فناوری اطلاعات و خدمات نرم افزاری
مجتمعهای فناوری اطلاعات و خدمات نرم افزاری، مجتمعی است با مالکیت واحدها در داخل شهرهای مسکونی که با هدف توسعه فناوری اطلاعات در مناطق کشور ایجاد میشود.
بر همین اساس تا پایان اردیبهشت ماه سال جاری ۳ مجتمع شامل ۱مورد در تهران و ۲ مورد در اهواز به بهرهبرداری رسیدهاند و ۶ مجتمع در دست ساخت، ۵ مجتمع دیگر نیز در حال مطالعه است.
مجتمع های کارگاهی
مجتمع های کارگاهی مجموعه ای از کارگاههای کوچک ( غالبا با مساحت کمتر از یک هزار متر مربع) می باشد که در داخل یک شهرک صنعتی و یا در مکان مستقل ایجاد گردیده و به صورت استیجاری یا قطعی در اختیار کارآفرینان و متقاضیان ایجاد واحدهای صنعتی کوچک قرار داده میشود.
تا پایان اردیبهشت ماه سالجاری، یک هزار و ۳۹۷ واحد کارگاهی با ایجاد اشتغال ۱۰ هزار و ۹۶۹ نفر در شهرکهای صنعتی سراسر کشور به بهرهبرداری رسیده و ۸۶۳ واحد دیگر در حال احداث میباشند.
خوشه صنعتی
خوشه صنعتی به مجموعهای از واحدهای کسب و کار اطلاق میشود که در یک منطقه جغرافیایی و در یک گرایش صنعتی متمرکز شده و با همکاری و تکمیل فعالیتهای یکدیگر، به تولید و عرضه تعدادی کالا و خدمات میپردازند و از چالشها و فرصتهای مشترک برخوردارند.
در راستای توسعه خوشههای صنعتی کشور تاکنون ۲۰۰ خوشه صنعتی شناسایی شده که پیش بینی میشود این رقم در سال جاری به بیش از ۳۰۰ خوشه برسد این در حالیست که از ۲۰۰ خوشه ۵۱ مورد وارد مرحله توسعه شده است که ۴۰ هزار بنگاه تولیدی را در خود جای داده است .
توسعه بازار صنایع کوچک
به منظور توسعه و گسترش همکاریها در زمینه بازار صنایع کوچک کشور از جمله فعالیتهای سازمان، انعقاد ۱۹ تفاهمنامه خارجی و ۱۲ تفاهم نامه داخلی و مطالعه بازار افغانستان، عراق و برگزاری و شرکت در نمایشگاههای متعدد داخلی و خارجی بوده است .
آموزش شاغلین واحدهای صنعتی
تا پایان اردیبهشت ماه سالجاری تعداد ۳۸۰۸ دوره آموزشی با حضور ۹۶ هزار و ۷۲۵ نفر از کارکنان شاغل در واحدهای صنعتی و به میزان ۲.۰۷۷.۶۲۴ نفر ساعت برگزار شد.
برگزاری تورهای صنعتی
تا پایان اردیبهشت ماه سالجاری تعداد ۵۵۸ تور صنعتی با حضور ۱۶۲۳۳ نفر از مدیران و کارشناسان شاغل در واحدهای صنعتی برگزار شد.
تشکیل کارگروه ویژه توسعه شهرکهای صنعتی غیر دولتی
با توجه به ابلاغ سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی توسط مقام معظم رهبری و لزوم فراهم آوردن زمینه مناسب برای حضور موثر بخش خصوصی در عرصههای مختلف اقتصادی، طی ماههای اخیر، رویکرد کلان سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران مبتنی بر حمایت و پشتیبانی از بخش غیردولتی و افزایش مشارکت آن در مجموعه فعالیتهای سازمان بالاخص ایجاد و توسعه شهرک صنعتی خصوصی بوده است.
سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران این اقدام را با هدف زمینهسازی برای ارتقای مشارکت بخش خصوصی در ایجاد و توسعه شهرک صنعتی، افزایش کمیت و کیفیت تولید و رقابتپذیر کردن محصولات تولیدی بهمنظور توانمندسازی بخشخصوصی، تشویق و ترغیب آنها جهت سرمایهگذاری و گسترش فعالیت در توسعه صنایع کوچک در دستور کار قرار داده است.
به منظور تسریع در ایجاد شهرکهای صنعتی غیردولتی و همچنین ساماندهی آنها اختیارات اجرای مفاد آئین نامه اجرایی ماده (۱۱۱) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت طی نامه شماره ۲۶۲۸۷ /۳۰ مورخ ۳ /۸ /۸۸ از سوی وزیر صنایع و معادن به خدامراد احمدی معاون وزیر صنایع و معادن و مدیر عامل سازمان تفویض شد.
با این تفویض اختیار و به دستور مدیرعامل سازمان کارگروهی متشکل از کارشناسان زبده، ضمن تعریف اسناد قانونی لازم (ازقبیل تهیه دستورالعملهای ضوابط صدور مجوز و دفترچه قرارداد همسان احداث شهرک صنعتی غیر دولتی و ...) به بررسی مجدد قوانین و مقررات فرا راه حضور موثر بخش خصوصی در فرآیند تاسیس و احداث شهرک صنعتی غیر دولتی پرداخته و همراه با آسانسازی مقررات، بسترهای لازم در جهت توسعه صنعتی مناطق مختلف کشور را با حضور بخش خصوصی طراحی و در مراجع قانونی ذیربط جهت اجرا پیگیری مینماید.
ارسال نظر