بهره برداری از 101 تصفیه خانه در شهرکها و نواحی صنعتی

معاون عمران و محیط زیست سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران ضمن بیان استقرار اهداف کلان سازمان مبنی بر دو محور دستیابی به تحقق ارزشها و تامین نیازهای اساسی و یافتن راه حل برای مسائل و مشکلات موجود و آتی، تصریح کرد: این اهداف از یک سو مبتنی بر ارزشها و دیدگاه های نوین برنامه ریزی منطقه ای و شهری است که به اعتلای کیفیت زندگی نظر دارد و از سوی دیگر، معطوف به حل بنیادی مسائل و مشکلات ناشی از فعالیت های صنعتی در پهنه سرزمین می‌باشد.

مهندس صادقی با اشاره به تاریخچه ساخت شهرکهای صنعتی در دنیا خاطرنشان کرد : پدیده ایجاد تجمعهای صنعتی برای اولین بار در اواخر قرن نوزدهم در کشور انگلستان به کار برده شد و در سالهای بعد در بسیاری از کشورهای صنعتی غرب به عنوان وسیله ای برای دستیابی به رشد صنعتی بکار رفت و بعد از جنگ جهانی دوم روش ایجاد نواحی صنعتی بطور فزاینده ای در کشورهای در حال توسعه به مرحله اجرا در آمد و این مهم از دهه ۶۰ در ایران نیز مورد توجه قرار گرفت .

وی یادآور شد : از زمانی که ایجاد شهرک و ناحیه صنعتی در کشور آغاز شد تا پایان اردیبهشت ماه سالجاری ۸۴۷ شهرک و ناحیه صنعتی مصوب گردیده که تمامی شهرکها و نواحی مصوب با استفاده از الگوهای علمی و روشهای به روز مکانیابی شده اند. وی افزود: این تعداد ۵۳۴ شهرک و ۳۱۳ ناحیه صنعتی را شامل می شود و در مجموع ۶۱۱ شهرک و ناحیه صنعتی به مرحله واگذاری زمین رسیده اند که برای ۵۰۲ هزار و ۸ نفر در ۲۳ هزار و ۷۷۱ واحد به بهره برداری رسیده ، اشتغال ایجاد نموده اند.

وی در ادامه افزود؛ در حال حاضر ۷ شهرک فناوری مصوب شده است که دو شهرک به بهره برداری رسیده و ۵ شهرک دیگر در دست مطالعه و ساخت می باشند. وی همچنین به تامین زیرساخت های موثر در شهرکها و نواحی صنعتی اشاره نمود و اذعان داشت: در حال حاضر ۱۱۱۸۱ لیتر بر ثانیه برای شهرکها و نواحی صنعتی آب و ۴۶۸۲ مگا وات برق تامین شده است. وی افزود : شهرکها و نواحی صنعتی دارای گاز و تلفن ثابت به‌ترتیب ۲۲۹ و ۴۲۲ شهرک می باشند.

وی به مکانیزمهای تعریف شده در راستای کاهش حق بهره برداری از زمین در شهرک‌ها و نواحی صنعتی مناطق کمتر توسعه یافته اشاره نمود و گفت: سازمان متبوع وی در نظر دارد در راستای تقویت انگیزه‌های سرمایه‌گذاری و ایجاد اشتغال در این مناطق حق بهره‌برداری از زمین را کاهش دهد.

مهندس صادقی به استفاده از تکنولوژی های روز در شهرک‌ها اشاره کرد و گفت: هم اکنون ۱۲۷ شهرک و ناحیه صنعتی متصل به شبکه فیبر نوری می باشند ، ۸ مرکز خدمات فناوری و کسب و کار به بهره برداری رسیده و ۲۸ مرکز دیگر در دست مطالعه و ساخت و ساز می باشند.

وی به استفاده از ممبرین بایور آکتورها ( MBR ) و سیستم‌های اسمز معکوس (RO ) در تصفیه پیشرفته پساب حاصل از تصفیه خانه ها به منظور تهیه آب سرویس واحدهای صنعتی در راستای به خدمت گیری تکنولوژی های جدید اشاره کرد.

وی یادآور شد: مطالعه و طراحی شهرکهای نمونه کشوری و احداث شهرکهای صنعتی مشترک مرزی با کشور ترکیه و عراق از دیگر برنامه های در دست اقدام این معاونت می باشد.

وی اظهار کرد : شهرکها و نواحی صنعتی جدید عمدتاً به منظور توسعه متوازن شهرکها و نواحی صنعتی در سطح کشور ایجاد می شود و سیاست سازمان در سالهای آتی توسعه کیفی شهرکها می‌باشد.همچنین خاطر نشان کرد: کیفیت فنی و مسائل اقتصادی ساخت و سازها در شهرکها و نواحی صنعتی بر اساس بهره گیری از روش های صنعتی ساخت و ساز بوده و از توان علمی مشاوران ذیصلاح کشور در زمینه طراحی و نظارت سود جسته شده است.

وی به بازنگری در ضوابط ساخت و ساز واحدهای صنعتی در جهت تدقیق و بهینه سازی ساختمان های صنعتی در شهرکها و نواحی صنعتی اشاره کرد و گفت: ضوابط جدید بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمانها را در برداشته و طرح های تیپی را بوجود آورده است که در هزینه های طراحی بر اساس شرایط اقلیمی کاربری واحد صنعتی، صرفه جویی چشمگیر در بر خواهد داشت.

برنامه های زیست محیطی سازمان

مهندس جعفر صادقی معاون عمران و محیط زیست سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران گفت: در حال حاضر ۱۰۱ تصفیه خانه فاضلاب در شهرکها و نواحی صنعتی به مرحله بهره برداری رسیده است و مجموع ظرفیت متوسط مدول اول این طرحها بیش از ۱۰۴.۰۰۰ مترمکعب در روز است . با بهره برداری از این طرحها بیش از ۱۳ هزار و ۸۰۰ واحد صنعتی فعال ، معادل ۶۸ درصد کل واحدهای صنعتی به بهره برداری در شهرکهای صنعتی تحت پوشش تصفیه خانه فاضلاب قرار گرفته اند و ۱۲ تصفیه خانه دیگر در حال مطالعه و اجرا می‌باشند.

معاون عمران و محیط زیست با اشاره به میزان سرمایه گذاری برای احداث این تصفیه خانه ها اظهار کرد : برای احداث این تصفیه خانه ها تاکنون بیش از ۱۰۰۰ میلیارد ریال هزینه صرف شده است.

وی به رویکرد سازمان در زمینه اجرای سیستمهای استفاده مجدد از پساب تصفیه خانه های فاضلاب شهرکهای صنعتی اشاره کرد و گفت : سیستم های استفاده مجدد از پساب تصفیه خانه های فاضلاب در شهرکهای صنعتی کشور از سیاستها و راهبردهای کلان سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران است و تاکنون سیستم استفاده مجدد از پساب تصفیه شده در ۹ شهرک صنعتی اجرایی شده و مطالعات ۷ شهرک صنعتی نیز در جریان می باشد که متعاقب اتمام مطالعات مرحله اول و دوم به مرحله اجرا خواهند رسید .

مهندس صادقی درخصوص خط مشی زیست‌محیطی سازمان اذعان کرد : انجام مطالعات ارزیابی زیست محیطی قبل از احداث شهرکهای صنعتی با وسعت بیش از یکصدهکتار ، استقرار و بهره برداری از سیستمهای مدیریت زیست محیطی، تصفیه و استفاده مجدد از فاضلاب واحدهای صنعتی مستقر در شهرکها و نواحی صنعتی و مکان یابی شهرکها و نواحی صنعتی با توجه به ملاحظات زیست محیطی از جمله خط مشی‌های زیست محیطی سازمان به شمار می رود .

وی به دیگر برنامه های سازمان اشاره کرد و گفت : تقویت همکاریهای موجود با موسسات علمی جهت مستندسازی علمی اقدامات انجام شده و بومی سازی فناوریهای زیست محیطی، پایش و کنترل مستمر آلاینده ها و حامل های انرژی در شهرکها و نواحی صنعتی ، ارتقاء سطح دانش زیست محیطی صنعتی مستقر در شهرکها و نواحی صنعتی جهت کاهش ضایعات از مبداء تولید پاک تر ، بهره وری سبز و . . . نیز از دیگر برنامه های زیست محیطی است .

هدف از ایجاد فضای سبز

مهندس صادقی درخصوص اهداف سازمان از ایجاد و نگهداری فضای سبز در شهرکهای صنعتی اظهار کرد : سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران اعتقاد کامل دارد که دستیابی به توسعه پایدار در کشور، تعامل پایدار بین توسعه صنعتی و حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیست محقق خواهد شد و با توجه به اثرات انکارناپذیر پوشش گیاهی در بهبود وضعیت زیست محیطی ، تعدیل شرایط اقلیمی ، کاهش آلودگیهای مختلف و افزایش کارایی کارگران ، اهمیت توسعه هدف دار و برنامه ریزی شده فضای سبز در شهرکهای صنعتی ، آشکار می گردد .

به همین منظور ، این سازمان در چند سال اخیر عزم خود را در جهت توسعه فضای سبز شهرکهای صنعتی تحت پوشش جزم نموده و با برنامه ریزی انجام شده در هنگام طراحی ، ۲۵ درصد سطح شهرکهای صنعتی به ایجاد فضای سبز اختصاص می‌یابد تا این سازمان بانی صنعت سبز در کشور باشد ( ۱۰ درصد در خارج از اراضی صنعتی واگذار شده که ایجاد آن در تعهد سازمان بوده و ۱۵ درصد مابقی با سیاستهای تشویقی سازمان توسط صاحبان صنایع در داخل واحدهای صنعتی ایجاد می گردد ). وی در پایان اشاره کرد: در حال حاضر ۱۵ میلیون اصله نهال در شهرکها و نواحی صنعتی غرص شده‌اند و ۶۶۴۰ هکتار فضای سبز ایجاد شده است.

وی به کیفیت مطلوب فضای سبز و زیبا سازی‌ها اعم از مبلمان شهری و پارک صنعت در شهرکهای صنعتی نیز اشاره کرد و گفت: پارکهای صنعت در شهرکهای صنعتی مورد استقبال عموم مردم واقع شده و محلی برای گذران اوقات فراغت ساکنان همجوار درآمده است. وی افزود: این تقاضا فضای سبز زیبای اطراف برخی تصفیه خانه شهرکها را نیز شامل می‌گردد.