نگاه برنامه پنجم توسعه به IT
اکنون که برنامه پنجم توسعه در دست بررسی است، با توجه به اهداف کلان سند چشمانداز و سیاستهای اجرایی اصل ۴۴ که میتواند تحولی عظیم در اقتصاد ملی ایجاد کند و خود، تحقق اهدف آن سند را تسهیل کند، بازنگری و آسیبشناسی برنامه چهارم خصوصا در بخش ICT ضروری به نظر میرسد؛ یکی از وجوه این موضوع تحقیقات بخش ICT است که میتواند و باید نتایج آن مورد استفاده تصمیمگیران و سیاستگذاران این حوزه در نحوه سرمایهگذاری برای توسعه، سیاستگذاری درازمدت برای تکنولوژی و مدیریت تحقیق - تولید - بازار قرار گیرد.
به اعتقاد کارشناسان شکلگیری نهادهای تصمیم گیر و هدفگذاری برنامههای توسعه IT در کشورهای صنعتی نشان میدهد که از لحاظ اهمیت موضوع به عنوان یکی از عوامل توسعه ملی و وجه اقتصادی - اجتماعی آن و نیز به لحاظ خصوصیت ذاتی فرابخشی و فرادستگاهی آن غالبا در لایه ای از مدیریت کلان قرار گرفته که سیاستهای برنامهای و به تبع آن اجرایی با آمد و شد افراد در مسوولیتهای اجرایی کمتر دچار تغییر و تحول شده و مسیر ممتدی به سوی اهداف درازمدت کشور را دنبال کند.به همین منظور و با استفاده از تجارب این کشورها سیاستگذاری متمرکز در تعیین اهداف و تامین منابع پایدار برای تحقق آن و نحوه اجرای برنامههای زماندار توسط دولت و بخش خصوصی از مهمترین عواملی است که باید در برنامه پنجم لحاظ گردیده و در مورد آنها تصمیمگیری کرد. به اعتقاد مسوولان تمام مولفههای لازم برای توسعه صنعت IT و نیز تربیت نیروی انسانی و فرهنگسازی استفاده از این فنآوری در برنامه پنجم توسعه دیده شده است؛ در رابطه با بازار داخلی و خارجی نیز پیشبینیهایی شده است که توسط بخش خصوصی در کنار همکاریهای دولت انجام میشود.
هر چند بررسی و تصویب برنامه پنجم توسعه به سال آینده موکول شده است اما مسوولان امیدوارند با تصویب آن گامهای بلند و موثری در این حوزه برداشته شود و به اهداف تعریف شده دست یابیم.
اگر نگاهی مسأله محور برای تدوین برنامه توسعه داشته باشیم میتوان با شناسایی دقیق مسایل کلیدی نظیر اشتغال، ارتقاء بهرهوری، کاهش فساد، ارتقاء شاخصهای سواد و فرهنگ راهحل های IT برای آنها در قالب یک مدل سیستمی و برنامهای ارائه کرد که از این حیث برنامه دارای خلاء است و به نظر میرسد فرصت برای غنیتر کردن برنامه پنجم وجود دارد.
در لایحه برنامه پنجم توسعه که از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی ارائه شده، ۲۳ ماده به منظور توسعه ICT در نظر گرفته شده است؛ در لایحه برنامه پنجم توسعه، تمرکز روی کاربری فنآوری اطلاعات از جمله کاربردهای دولت الکترونیکی، سلامت الکترونیکی، فراگیری الکترونیکی و کسب و کار الکترونیکی است. برنامه میان مدت پنج ساله باید خطوط کلی برنامههای اجرایی پنج سال آینده را ترسیم نماید تا بر اساس آن برنامه و پروژههای عملیاتی سالانه بتواند تعیین شود. چنانچه واقعا قرار است در ۱۴۰۴ به افقهای روشنی در فنآوری اطلاعات برسیم، بدانیم که تولید دانش و تحقیقاتی که لازمه تصمیمات این حوزه است باید به جد مورد توجه باشد و برای استفاده از همه ظرفیتهای موجود کشور زیرساختهای قانونی آن در برنامههای میان مدت دیده و به تصویب برسند
ارسال نظر