سرمایه‌گذاری  ، اولویت اول استان گلستان

برای برداشتن گام‌های مثبت در جهت جلب و جذب سرمایه‌های خارجی مذاکره با فعالان اقتصادی ایرانی و خارجی را استان گلستان در دستور کار خود دارد که در همایش سرمایه‌گذاران ایرانی مقیم خارج از کشور این امکان فراهم خواهد شد. جواد قناعت، استاندار استان گلستان در این‌ گفت‌وگو با اشاره به ضرورت‌های این استان و نیازهای سرمایه‌گذاری آن متذکر شد: همایش سرمایه‌گذاران ایرانی مقیم خارج از کشور در شیراز می‌‌تواند به ما در جذب سرمایه‌گذار کمک زیادی کرده و برنامه‌های توانمندسازی اقتصادی استان را ارتقا بخشد.

وضعیت کنونی سرمایه‌گذاری در استان گلستان چگونه است؟

اگر بخواهیم وضعیت کنونی سرمایه‌گذاری را تشریح کنیم لازم است مقایسه‌ای با سنوات قبل داشته باشیم. طی سال‌های ۱۳۸۴ الی ۱۳۸۸ حدود ۱۲هزار میلیارد ریال تسهیلات بانکی به استان ابلاغ شده که هشت‌هزار میلیارد ریال آن توسط بانک‌های عامل پرداخت شده که در مقایسه با هزارو۵۰۰ میلیارد ریال تسهیلات ابلاغی به استان طی سال‌های ۷۷ لغایت ۱۳۸۳، (تسهیلات ابلاغی) بیش از هشت برابر شده است. طی چهار سال اخیر در بحث طرح‌های زودبازده حدود ۱۰هزار میلیارد ریال سرمایه‌گذاری توسط بخش خصوصی با استفاده از تسهیلات زودبازده و سرمایه‌گذاری شخصی انجام شده و طرح‌های زیادی در بخش‌های مختلف راه‌اندازی شده و حدود ۳۵هزار نفر اشتغال نیز ایجاد شد و علاوه بر این بیش از چهارهزار میلیارد ریال طرح از محل اعتبارات آمایش صنعت و معدن به بانک صنعت و معدن معرفی شده که بخشی از تسهیلات طرح‌ها پرداخت شده و بخشی در حال پرداخت تسهیلات یا بررسی در بانک عامل است. همچنین طرح‌های بزرگ زیادی طی سالیان اخیر در دست اجراست از جمله طرح پتروشیمی با سرمایه‌گذاری هفت‌هزار میلیارد ریال، سیمان با سرمایه‌گذاری هزارو۵۰۰ میلیارد ریال، نیروگاه برق سیکل ترکیبی حرارتی هزارو۴۵۰ مگاواتی با سرمایه‌گذاری شش‌هزار میلیارد ریال، سه مجتمع نورد فولاد با سرمایه‌گذاری ۸۰۰ میلیارد ریال و... که نشان‌دهنده این است که جهش زیادی در توسعه سرمایه‌گذاری، توسعه تولید و ایجاد اشتغال در استان داشته‌ایم ضمن اینکه در حال حاضر بیش از ۱۰هزار میلیارد ریال طرح آماده اجرا در سطح استان داریم که با تامین تسهیلات بانکی، این طرح‌ها اجرا شده و اشتغال بالایی ایجاد می‌کند.

ضمنا در زمینه زیرساخت‌ها و بسترسازی برای اجرای طرح‌های سرمایه‌گذاری نیز اقدامات خوبی انجام شده است.

آیا تاکنون ایرانیان مقیم خارج از کشور در استان گلستان سرمایه‌گذاری کرده‌اند؟

در طی سالیان اخیر با ایجاد مرکز تشویق و حمایت از سرمایه‌گذاری و تشکیل ستاد سرمایه‌گذاری اقدامات خوبی برای کاهش مسائل و مشکلات سرمایه‌گذاری، فراهم کردن زیرساخت‌ها و کاهش بوروکراسی اداری و شناساندن قابلیت‌ها و فرصت‌های سرمایه‌گذاری استان صورت گرفته و سرمایه‌گذاران خارجی و ایرانیان مقیم خارج از کشور به استان مراجعاتی داشتند و مذاکرات زیادی با این افراد در استان یا در همایش‌های سرمایه‌گذاری برگزار شده در کشور صورت گرفته و در حال حاضر چند طرح توسط سرمایه‌گذاران خارجی و ایرانیان مقیم خارجی در استان در حال پیگیری و اجراست که از جمله آن ایجاد منطقه گردشگری بندرگز، پرورش ماهیان خاویاری، سیلو و... است که حجم این سرمایه‌گذاری‌ها حدود شش‌هزار میلیارد ریال است که با توجه به پتانسیل‌ها و قابلیت‌های استان، این میزان سرمایه‌گذاری کفایت نمی‌کند و لازم است تلاش و همت مضاعفی در جذب سرمایه‌گذاری خارجی و سرمایه‌گذاران ایرانی مقیم خارجی از کشور صورت گیرد که در حال حاضر با توجه به اولویت استان برای جذب سرمایه‌گذاری امید است شاهد جذب و توسعه سرمایه‌گذاری در استان (داخلی و خارجی) باشیم.

استانداری و نهادهای فعال در استان گلستان چه اقداماتی را برای آشنا کردن سرمایه‌گذاران خارجی و ایرانیان مقیم خارج از کشور برای سرمایه‌گذاری در این استان انجام داده‌اند؟

ایجاد و راه‌اندازی سایت ستاد جذب سرمایه‌گذاری استان گلستان به آدرس اینترنتی: www.golestanic.com از سال ۱۳۸۵

ایجاد مرکز تشویق و حمایت از سرمایه‌گذاری در استان از سال ۱۳۸۶

تهیه کتابچه راهنمای سرمایه‌گذاری استان به دو زبان فارسی و انگلیسی

تهیه بروشور و CD توانمندی‌های استان به دو زبان فارسی و انگلیسی

شرکت در نمایشگاه‌های تخصصی برای ارائه توانمندی‌های استان در کشورهای دوبی، قزاقستان، تاجیکستان، اکوادور، آلمان و...

برگزاری جلسات متعدد جهت روانسازی اعطای تسهیلات به سرمایه‌گذاران

حمایت همه دستگاه‌های اجرایی استان برای جذب و حمایت از سرمایه‌گذاری

اعزام هیات‌هایی به جمهوری تاجیکستان، هلند، بلژیک، فرانسه، آلمان و سایر کشورها جهت توسعه روابط تجاری و اقتصادی و جذب سرمایه‌گذاری.

برگزاری جلسات مختلف با موسسات، شرکت‌ها، صندوق‌ها و سازمان‌های سرمایه‌گذاری کشور برای اجرای طرح‌های سرمایه‌گذاری در استان.

تهیه اطلاعات کلی طرح‌های سرمایه‌گذاری و اولویت‌دار استان گلستان (فرصت‌های سرمایه‌گذاری) و ارسال آن برای موسسات، سازمان‌ها و شرکت‌های سرمایه‌گذاری در کشور.

تهیه و تکمیل فرم پیشنهاد پروژه جذب سرمایه خارجی (فرم‌های unido) ارسالی از سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی کشور به‌صورت انگلیسی و فارسی برای ارائه به سرمایه‌گذاران.

تهیه و چاپ بروشور فرآیند کاری صدور مجوزها و پاسخ به استعلامات جهت در اختیار قرار دادن آن به متقاضیان سرمایه‌گذاری در استان.

برگزاری جلسات مختلف با مدیران دستگاه‌های اجرایی برای رفع مسائل و مشکلات سرمایه‌گذاران.

چه فرصت‌های خاص و ویژه‌ای در استان گلستان وجود دارد که به نظر جنابعالی جاذبه لازم برای ورود سرمایه‌گذاران خارجی به این استان را فراهم می‌کند؟

با توجه به توانمندی‌ها و پتانسیل‌های بالفعل و بالقوه استان و سیاست‌های توسعه‌ای، برخی طرح‌های مناسب برای سرمایه‌گذاری در استان به تفکیک بخش‌های اقتصادی به شرح ذیل است: فرصت‌های سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی الف: مجتمع‌های گاوداری بالای هزار راس، مراکز کشتارگاه صنعتی دام و طیور و بسته‌بندی گوشت، صنایع وابسته به ضایعات کشتارگاهی، پرورش ماهی و میگو، پرورش ماهیان خاویاری، مرکز پرورش و تکثیر اسب جهت صادرات، احداث میادین عرضه دام و... ب: مجتمع گل و گیاه و شهرک‌های گلخانه‌ای، زراعت چوب، توسعه و کشت باغات، واحدهای تولید نهال،کشت و فرآوری گیاهان دارویی و... ج: صادرات خدمات فنی مهندسی کشاورزی، مجتمع تولید بذور و بوجاری، مکانیزاسیون کشاورزی و... فرصت‌های سرمایه‌گذاری در بخش صنعت و معدن الف: پروژه‌های مناسب در حوزه صنایع تبدیلی کشاورزی از جمله صنایع وابسته به دانه‌های روغنی، صنایع وابسته به ضایعات کشاورزی، صنایع وابسته به پنبه و ضایعات آن، صنایع وابسته به امور دریایی و شیلاتی، صنایع وابسته به ضایعات کشتارگاهی، صنایع وابسته به فرآوری گندم و جو، توتون و سیگارت‌سازی، صنایع وابسته به سبزیجات، سیب‌زمینی، صنایع وابسته به نگهداری و حفظ بهداشتی محصولات غذایی خام و صنعتی (انبار، سردخانه و...)، صنایع تولیدات باغی و صنایع وابسته به چوب و جنگل و... ب: پروژه‌های مناسب در حوزه صنایع وابسته به دارو از جمله داروهای دام و طیور، گیاهان دارویی، تکمیل زنجیره تولید داروهای دامی، مکمل‌های غذایی، دام و طیور، صنایع وابسته به داروهایی با ترکیب ید و... ج: پروژه‌های مناسب در صنایع بزرگ و سنگین از جمله مجتمع فولاد، احداث پالایشگاه، صنایع وابسته به پتروشیمی، نیروگاه، کارخانه‌های سازنده تجهیزات دام و طیور، ماشین‌آلات مرتبط با کشاورزی و بازیافت. د: پروژه‌های مناسب در صنایع معدنی از جمله صنایع وابسته به کربنات کلسیم و صدف کوهی، صنایع وابسته به زغال‌سنگ، ید، سیمان و...

فرصت‌های سرمایه‌گذاری در بخش گردشگری الف: پروژه‌های اولویت‌دار اقامتی و توریستی از جمله دهکده‌های توریستی و تفرجگاه ایلی، تله‌کابین، احداث هتل‌های ۴ و ۵ ستاره و مجتمع‌های تفریحی توریستی، ایجاد بازارچه دائمی تولیدات صنایع‌دستی و بازارچه ساحلی، ساخت آلاچیق، پلاژهای ارزان‌قیمت، کمپینگ‌های گردشگری در فضاهای طبیعی و طبیعت‌گردی و... با توجه به وجود مناطق ویژه گردشگری در استان. ب: پروژه‌های اولویت‌دار تفریحی و ورزشی از جمله برقراری امکانات کشتی‌های تفریحی، تردد در سواحل کشور و کشورهای همسایه، تاسیسات ویژه ورزش‌های آبی ساحلی، ایجاد مجتمع‌های فرهنگی، ورزشی، تفریحی، سایت اسکی در مناطق کوهستانی، دریا و ساحل، ایجاد تاسیسات پذیرایی و رستوران دریایی و... فرصت‌های سرمایه‌گذاری در بخش بازرگانی و خدمات و مسکن

الف: پروژه‌های مرتبط با حمل‌ونقل داخلی و خارجی از جمله بندر، حمل‌ونقل دریایی، زمینی، هوایی و...

ب: پروژه‌های مرتبط با مسکن از جمله تعاونی‌های مسکن‌ساز و شرکت‌های خصوصی انبوه‌ساز در استان برای مسکن مهر، تولید و عرضه مصالح ساختمانی مسکن، احداث خوابگاه دانشجویی، بافت فرسوده، نوسازی و بهسازی شهرها و...

ج: پروژه‌های مرتبط با بازرگانی خارجی از جمله احداث مراکز تجاری مشترک با کشورهای آسیای‌میانه، راه‌اندازی و احداث پایانه‌های صادراتی، منطقه ویژه اقتصادی، سایت نمایشگاه بین‌المللی و... د: پروژه‌های مرتبط با بخش بهداشت و درمان از جمله تاسیس بیمارستان‌های تخصصی و فوق‌تخصصی، سانتردرمانی فوق‌تخصصی ارتوپدی و گوارشی، سرطان کبد، چشم، مرکز تصویربرداری پزشکی و...

لازم به ذکر است فهرست برخی از فرصت‌های سرمایه‌گذاری به زبان‌های فارسی و انگلیسی در سایت همایش شیراز وجود دارد.

موانع احتمالی که به عنوان تهدید برای سرمایه‌گذاران مطرح است چیست و شما چگونه این تهدیدات را به حداقل می‌رسانید؟

عدم هماهنگی لازم بین دستورالعمل‌های اداری و بانکی

وجود قوانین دست و پا گیر اداری

کمبود منابع مالی استان

که برای به حداقل رساندن آن جلسات متعددی در استان برگزار شده و با بانک‌های عامل، نهاد ریاست‌جمهوری، وزارت کار و امور اجتماعی و بانک مرکزی در تهران جلسات مختلفی برگزار شده و پیگیری‌های فراوانی داشتیم که بتوانیم منابع مالی طرح‌های اولویت‌دار را تا حد ممکن تامین کنیم که امید است با حداقل شدن موانع و مشکلات شاهد رشد و توسعه سرمایه‌گذاری باشیم.

مزیت‌های منطقه‌ای استان گلستان را که در بخش‌های دارای فرصت سرمایه‌گذاری بوده و موجب ترغیب سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی می‌شوند را بیان کنید؟

وجود تنوع اقلیمی و اکولوژیکی و منابع آبی

وجود زیرساخت‌های لازم از جمله ۲۳ شهرک و نواحی صنعتی فعال، ۲۴ واحد معدن فعال، منطقه ویژه اقتصادی، گمرک، پایانه صادراتی و....

برخورداری منطقه شمالی استان از شرایط ترجیحی برای استفاده از تسهیلات صندوق ذخیره ارزی

برخورداری از خطوط و شبکه انتقال گاز جهت تامین سوخت مورد نیاز صنایع

دسترسی به شبکه راه‌های ارتباطی زمینی، دریایی، هوایی و ریلی (راه‌آهن) جهت تسهیل در حمل‌ونقل کالاهای صنعتی و مواد اولیه مورد نیاز آن

هم مرز بودن با کشورهای آسیای میانه و وجود راه‌های زمینی، هوایی و دریایی

وجود معافیت مالیاتی ۱۰ ساله در خارج از شعاع ۳۰ کیلومتری گرگان

استقرار استان گلستان در مسیر کریدور شمال-جنوب و نقش ژئوپولتیک آن در ترانزیت کالا

وجود جاذبه‌های توریستی منحصر به فرد و متعدد در استان، از جمله تفرجگاه‌های طبیعی و یادمان‌های تاریخی و مذهبی

- وجود اراضی مستعد جهت توسعه بخش کشاورزی

- هماهنگی و همکاری مناسب دستگاه‌های اجرایی برای حمایت از سرمایه‌گذاری

با توجه به اینکه استان گلستان به‌عنوان یکی از حامیان برتر، همایش سرمایه‌گذاران ایرانی مقیم خارج از کشور و سرمایه‌گذاران خارجی یکم تا سوم خرداد در شیراز است، این همایش تا چه اندازه می‌تواند به اهداف شما کمک کند؟

با توجه به اینکه اولویت اول استان سرمایه‌گذاری است، این همایش می‌تواند به ما در جذب سرمایه‌گذار کمک زیادی کند و برنامه داریم با اقداماتی از قبیل:

ارائه توانمندی‌های استان در بخش‌های مختلف اقتصادی

ارائه فرصت‌های سرمایه‌گذاری استان در بخش‌های مختلف اقتصادی

آشنایی با سرمایه‌گذاران ایرانی و خارجی

مذاکره با فعالان اقتصادی ایرانی و خارجی شرکت‌کننده در این همایش

معرفی سرمایه‌گذاران برتر استان و سرمایه‌گذاری‌های انجام شده در استان

رایزنی با سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی

بسیج تمامی امکانات توسط مدیران استانی جهت جذب سرمایه‌گذار.

وامید است بتوانیم در جذب سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی گام مثبتی برداریم.