حسین هاشمی تختی، استاندار هرمزگان خبر داد:
استفاده بهینه از توان سرمایه گذاری ایرانیان مقیم خارج از کشور در توسعه هرمزگان
حسین هاشمی تختی، استاندار هرمزگان در گفتگو با خبر نگار ما ابراز امیدواری کرد: همایش شیراز می تواند فرصت های مناسبی را در اختیار هریک از استان ها قرار دهد و در استان هرمزگان به دلیل اینکه تعداد زیادی ازهم استانیهای ما در کشور های حوزه خلیج فارس مقیم هستند و از توان مالی خوبی بر خوردارند میتوان با جذب آنها و ایجاد زمینه مناسب بربی سرمایه گذاری آنها از فرصت موجود حداکثر استفاده را به عمل آورد.
ماحصل این گفت و گو در پی می آید.
وضعیت کنونی سرمایه گذاری در استان هرمزگان چگونه است؟
سرمایه گذاریهای انجام شده در استان را می توان به دو بخش سرمایه گذاریهای دولتی و سرمایه گذاریهای بخش خصوصی تقسیم کرد .
بطور کلی بخش دولت را می توان بخش غالب در اقتصاد ایران نامید لذا بخش بزرگی از سرمایه گذاریها بخصوص در استانها و مناطق دور به بخش دولتی اختصاص داشته و تاثیر این سرمایه گذاریها در اشتغال و بیکاری و سایر شاخصها اقتصادی و توسعه مناطق قابل توجه می نماید.
در بخش سرمایه گذاریهای دولتی عملکرد اعتبارات عمرانی دولت یا تملک داراییهای سرمایه ای طی سالهای اخیر روند رو به رشد و مثبتی داشته است که آثار و پیامدهای مثبت آن ملموس است. بررسی و عملکرد سرمایه گذاری دولت با عنایت به وابستگی مناطق به سرمایه گذاریهای دولت و همچنین شرکتهای دولتی و نقش آن در شاخص های اقتصادی و توسعه درجای مناسب خود قابل طرح است. عملکرد سرمایه گذاری شرکتهای دولتی نیز در احداث و تشکیل کارخانه های بزرگ صنعتی استان موجودیت یافته است .
در زمینه سرمایه گذاری بخش خصوصی نیز با ضعف عمومی سرمایه گذاری در سطح مناطق تسهیلات اشتغالزایی میتواند به عنوان یک مشوق مناسب و تامین کننده بخشی از نیازهای سرمایه گذاری بخش خصوصی بخوبی عمل کند .
یکی ازاقدامات اساسی و طرحهای بی سابقه دولت نهم در جهت گسترش سرمایه گذاری ، تقویت کارآفرینی ، اشتغالزایی و توزیع عادلانه منابع بین اقشارمختلف مردم و به ویژه مناطق محروم ، تدوین واجرایی کردن آیین نامه گسترش بنگاههای کوچک اقتصادی زودبازده است .
این اعتبارات منابع سرمایه گذاری در دسترس بخش خصوصی را با یک جهش مناسب روبرو کرده است. هرچند دستیابی به اهداف اصلی و نهایی این طرح نیازمند گذشت زمان است ، اما درطی همین مدت کوتاه سه ساله نیز به خوبی تاثیرات آن قابل رویت است . بطورکلی تسهیلات مالی فراهم شده برای سرمایه گذاری بخش خصوصی در سال 1384 با توجه به ابلاغ آیین نامه گسترش بنگاههای کوچک اقتصادی زودبازده و کارآفرین نسبت به سنوات گذشته رشد قابل ملاحظه ای یافته بطوریکه اعتبارات اشتغالزایی سال 1384 از مجموع تسهیلات اشتغالزایی سالهای برنامه سوم بیشتر است .
نتایج حاصل از اجرای آئین نامه بنگاههای اقتصادی زودبازده و کارآفرین در استان هرمزگان
به سرمایه گذاریهای انجام شده با استفاده از تسهیلات اشتغالزایی می توان سرمایه گذاریهای ارزی، سرمایه گذاریهای خارجی و سایر سرمایه گذاریهای بخش خصوصی را نیز اضافه کرد.
در جلب و جذب سرمایه گذاری خارجی استان همواره در بین استانهای کشور موفق عمل کرده است. به طوریکه در سال های ۱۳۸۳، ۱۳۸۵ و ۱۳۸۶ موفق به کسب رتبه اول از نظر حجم سرمایه گذاری خارجی مصوب با بیش از ۵۰% از کل سرمایه گذاری مصوب کشور شده است.
*سازمان امور اقتصاد و دارایی
پروژ ه های بزرگ صنعتی استان نیز که عمدتاً با سرمایه گذاری خارجی در دست اجرا می باشند از یکسو نشان دهنده جاذبه ها و قابلیتهای سرمایه گذاری استان است و از سوی دیگر زمینه های پیش روی سرمایه گذاری در طرحهای صنایع پائین دست و بالادست و صنایع پشتیبان و یا تامین کننده مواد اولیه آنها را منعکس می کند. مهمترین این پروژه ها که عمدتاً در ناحیه صنعتی غرب بندرعباس در دست اجرا می باشند عبارتند از :
فولاد هرمزگان به ظرفیت ۵/۱ میلیون تن و برآورد سرمایه گذاری ۸۰۰ میلیون دلار .
فولاد جنوب با ظرفیت 5/1 میلیون تن و برآورد سرمایه گذاری 800 میلیون یورو .
مجتمع فولاد جنوب با ظرفیت ۲۰۰ هزار تن .
آلومینیوم هرمز آل با ظرفیت 147 هزارتن و برآورد سرمایه گذاری 500 میلیون دلار .
پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس با ظرفیت ۳۵ میلیون لیتر بنزین در روز و برآورد سرمایه گذاری ۲ میلیارد دلار
پالایشگاه نفت فوق سنگین هرمز با سرمایه گذاری 4/4 میلیارد دلار و طرح افزایش ظرفیت پالایشگاه موجود با500 میلیون دلار سرمایه گذاری.
میدان گازی کیش دارای ذخیره گازی به میزان ۴۸ تریلیون فوت مکعب با قابلیت ۷۵ درصد برداشت (۳۶ ت . ف .م) و ذخیره مایعات گازی آن به میزان ۵۱۴ میلیون بشکه با قابلیت ۷۰ درصد برداشت (۳۶۰ م . ب ) می باشد.
طرح توسعه میدان گازی کیش(تأسیسات پالایشگاهی و خطوط انتقال گاز ) در سه فاز پالایشگاه طراحی و در غرب بندرگرزه در زمینی به مساحت حدود 1700 هکتار به اجراء در می آید.
تولیدات طرح میدان گازی کیش شامل میعانات گازی (NGL) و گاز سبک (Lean Gas) که ارزش سالیانه آن بیش از ۳.۶ میلیارد دلار می باشد.
آیا تا کنون ایرانیان مقیم خارج از کشور در استان هرمزگان سرمایهگذاری کردهاند؟
عمده مهاجرت از استان هرمزگان به کشورهای همسایه صورت می پذیرد . این استان بدلیل موقعیت خاص جغرافیایی خود همواره سهم عمده ای در جمعیت مهاجر کشور های حوزه خلیج فارس داشته است .این جمعیت علاوه بر ایجاد ارتباط نزدیک تجاری زمینه ساز ارتباطات اصیل فرهنگی ، اجتماعی و ... بوده رابطه خاصی را بین ساکنین استان و کشورهای حوزه خلیج فارس تجاری ایجاد کرده است .
مهاجرت بومیهای استان و شهرستانهای جنوب فارس ( بدلیل قرابت فرهنگی و جغرافیایی ) ارتباط آنها را با سرزمین پدری قطع نکرده و نمی کند . هر چند آمار دقیق و رسمی از سرمایه گذاری ایرانیان ساکن خارج از کشور در استان وجود ندارد اما سرمایه گذاری آنان بخصوص بومیان استان را در بخشهای بازرگانی و ساختمان چشمگیر است . لازم به ذکر است عمده سرمایه گذاریها بصورت غیر رسمی صورت گرفته و تحت پوشش قانون تشویق و حمایت از سرمایه گذاری خارجی نمی باشد .
طی سالهای اخیر حضور سرمایه گذاران ایرانی بخصوص در مناطق آزاد کیش و قشم نیز قابل ملاحظه بوده است
استانداری و نهادهای فعال در استان هرمزگان چه اقداماتی را برای آشنا کردن سرمایهگذاران خارجی و ایرانیان مقیم خارج از کشور برای سرمایه گذاری در این استان انجام داده اند؟
استان هرمزگان ازجمله اولین استانهایی است که از زمان تصویب قانون تشویق و حمایت از سرمایه گذاری خارجی ( سال 1381) اقدام به تاسیس ستاد سرمایه گذاری خارجی کرده و تا کنون اقداماتی در این رابطه شده که عبارتند از:
تهیه برشور قابلیت ها و مزیت های سرمایه گذاری به دو زبان فارسی و انگلیسی
تهیه فیلم معرفی توانمندیهای اقتصادی و زمینه های سرمایه گذاری استان هرمزگان با زیر نویس انگلیسی
چاپ کتاب راهنمای سرمایه گذاری در ۶ جلد
راه اندازی سایت راهنمای سرمایه گذاری در استان
تهیه خلاصه راهنمای سرمایه گذاری که تاکنون دو بار به هنگام سازی و تجدید نظر گردیده است
برگزار سمینار آشنایی با روشهای تامین مالی طرحهای سرمایه گذاری در استان
دعوت از سرمایه گذاران خارجی جهت بازدید از توانمندیها و ظرفیتهای اقتصادی استان
انجام سفرهای خارجی عمان و امارات در جهت ایجاد ارتباط با سرمایه گذاران خارجی
انجام تعامل و هماهنگی با ارگانها و سازمانهای زیربط ازجمله اطاق بازرگانی و نمایندگی سازمان تجارت ایران در دوبی و تلاش در جهت آشنا کردن سرمایه گذاران خارجی با توانمندیها و ظرفیت های اقتصادی استان.
چه فرصتهای خاص و ویژهای در استان هرمزگان وجود دارد که به نظر جنابعالی جاذبه لازم برای ورود سرمایهگذاران خارجی به این استان را فراهم میکند؟
۱ـ موقعیت حساس استان به دلیل گسترش مناسب آن در نوار ساحلی خلیج فارس و دریای عمان ، بویژه استقرار مرکز استان در یکی از حساس ترین نواحی خلیج فارس و نزدیکی به تنگه استراتژیک هرمز و دسترسی به آبهای بین المللی .
2 ـ برخورداری از چهارده جزیره بزرگ و کوچک با پراکنش مطلوب ، قابلیت های متفاوت ،کارکردهای گوناگون تجاری ،شیلاتی ، صنعتی ،نظامی ، توریستی و نفتی
۳ ـ برخورداری از منابع غنی و تنوع زیستی در اکوسیستم های ساحلی و تنوع آب و هوایی همراه با تنوع پوشش گیاهی و وجود جنگلهای خلیج عمان ،جنگلهای مانگرو و مجموعه ای از ذخایر ارزشمند گیاهی و جانوری
4 ـ نزدیکی با کشور های ساحلی خلیج فارس و پیوند تاریخی ، فرهنگی ،اقتصادی و روابط گسترده پولی و مالی و مبادله کالا و فرهنگ با کشور های مذکور
۵ ـ وجود ذخایر عظیم گاز و سایر معادن و منابع با ارزش اقتصادی که می توانند زمینه ساز توسعه صنایع مرتبط با آن باشند.
6 ـ برخورداری از شرایط اقلیمی ویژه و مطلوب برای تولید محصولات صیفی در زمستان و توانائی تولید محصولات با ارزش صادراتی و گسترش کشت گلخانه ای
۷ - همجواری با منطقه پارس جنوبی و استفاده از این قابلیت برای ایجاد و توسعه پالایشگاه ها، صنایع و خدمات پشتیبان در نوار ساحلی و غرب استان
8 ـ امکان ایجاد گسترش مرکز توسعه بازرگانی صادرات و واردات به دلیل محوریت و نقش برتر بخش بازرگانی و مزیت نسبی توسعه به دلیل تاسیسات عظیم بندری و شبکه های ترابری هوایی ، دریایی ،زمینی و ریلی با عملکرد ملی و فراملی
۹ ـ برخورداری از ذخایر آبزیان بویژه امکانات گسترش و توسعه طرحهای پرورش میگو و ماهی در قفس و گونه های برداشت نشده میکتوفیده و کمتر برداشت شده ساردین ماهیان و توسعه صید صنعتی
10 ـ وجود حجم قابل توجهی از روان آبها و منابع سطحی آب و منابع توسعه خاک
۱۱ ـ برخورداری از جاذبه های گردشگری به دلیل دسترسی به سواحل ، بنادر و جزایر زیبا و اکوسیستم ویژه ساحلی و دریایی مانند جنگلهای حرا و ظرفیت های اقامتی نسبتا" خوب همراه با صنایع دستی و هنر های بومی جذاب و امکانات استفاده از ورزشها و تفریحات آبی
12 ـ نیروگاه عظیم 1200 مگاواتی موجود و نیروگاه در دست ساخت 1000 مگا واتی سرخون
۱۳ ـ وجود مناطق آزاد تجاری و صنعتی در کیش و قشم و مناطق ویژه اقتصادی بندر شهید رجایی ،کشتی سازی و معادن و فلزات و امکان استفاده از سرمایه گذاری خارجی در آن مناطق
14 ـ وجود منابع قابل توجه پس اندازهای مردمی نزد بانکهای استان
۱۵ ـ استقرار مجموعه ای از صنایع و زیر ساختهای بزرگ مانند پالایشگاه نفت و گاز ،سیمان ،آلومینیوم ،فولاد به عنوان زمینه ساز توسعه صنعتی استان
16 - وجود زمینه های قانونی برای توسعه ورزش ، نگرش مثبت جامعه به فعالیت های ورزشی ، گرایش بخش خصوصی و تشکل های داوطلب غیر دولتی (NGO ) به سرمایه گذاری و خدمات رسانی در توسعه ورزش
۱۷ - قابلیت استقرار صنایع جانبی و زیربنایی پشتیبان میدان گازی پارس جنوبی
18 -صنعت بانکرینگ به منظور تامین سوخت و مواد غذایی کشتی های عبوری از تنگه هرمز و خلیج فارس و دریای عمان
۱۹ - ترانزیت و ترانشیپ به منظور توسعه حمل و نقل کالای خارج از کشور
20 - امکان احداث اسکله و بندر در سواحل استان
موانع احتمالی که به عنوان تهدید برای سرمایه گذاران مطرح می باشد چیست و شما چگونه این تهدیدات را به حداقل میرسانید؟
در فرایند جهانی شدن ، سرمایه نیز با سهولت قابل نقل و انتقال است ، اما سرمایه گذاران به دنبال کسب سود بیشتر و مکانی امن تر برای سرمایه گذاری هستند ؛ با اشباع سرمایه گذاری در کشورهای پیشرفته صنعتی ، نرخ بازده سرمایه گذاری در این کشورها رو به نزول می رود و چنانچـه اگر امنیت سرمایه گذاری در کشورهای در حال توسعه و اقتصادهای در حال گذار، تضمین شده و بستر قانونی لازم فراهم شود ، سرمایه گذاران بین المللی میل و رغبت بیشتری برای حضور در این گونه بازارها خواهند داشت
موانع یا تهدیدات احتمالی سرمایه گذاری به طور خلاصه :
موانع فرهنگی : سرمایه گذاری خارجی در ایران بدلیل سوابق تاریخی همیشه با نوعی سوء ظن همراه است
حاکمیت اقتصاد دولتی و عدم اجرای دقیق و کامل سیاست خصوصی سازی و واگذاری امور به بخش خصوصی یکی از موانع سرمایه گذاری خارجی بوده که با اجرای اصل 44 قانون اساسی این مشکل در کشور حل خواهد شد .
بالا بودن رتبه ریسک کشور در فعالیتهای تولیدی و عدم توجه کافی و عملی برنامه ریزان به این مقوله بعلت تک قطبی و وابسته بودن اقتصاد کشور به درآمدهای سهل الوصول ، با ثبات و به وفور منابع نفتی
ناکافی و نامناسب بودن بسترها و زیر ساختهای فیزیکی با فعالیتهای اقتصادی مورد انتظار سرمایه گذاران و پایین بودن سطح تکنولوژی و ضعف عوامل تشویقی و حمایتی موثر بر جریان سرمایه گذاری ها که در نتیجه منجر به بالا رفتن هزینه های نهایی محصولات تولیدی و کاهش میزان رقابت پذیری این محصولات با محصولات سایر کشورهای رقیب می شود
رواج تفکر و رویکرد صرف به عواید و منافع فعالیت های سهل و سریع الوصول و ناپایدار بجای تفکر به عواید و منافع بلند مدت
ترویج یافتن فعالیتهای واسطه گری و دلالی بجای فعالیت های مولد درمیان فعالان و سرمایه گذاران اقتصادی درکشور
وجود تفکر و ایده های سرمایه داری بجا مانده از قبل در بسیاری از بخش های اقتصادی و ترجیح دادن اقتصاد تئوری و دولتی نسبت به اقتصاد آزاد و رقابتی
مشکلات اجرای قوانین و مقررات و وجود تعدد مراکز تصمیم گیری، برنامه ریزی و نظارتی و موازی بودن وظایف سازمان ها و نهادهای رسمی و غیر رسمی و بالاخص وجود سیستم بوروکراسی و دیوان سالاری بسیار پیچیده و پرافت و خیز حاکم بر نظامات و ادارات و تغییر بی وقفه و مداوم در ضوابط و مقررات ودستورالعملهای اجرایی و بعضا مسکوت ماندن بدون دلیل و توجیه آنها که موجب سردرگمی ، بلاتکلیفی ، بیاطمینانی و بیاعتمادی در سرمایه گذاران می شود.
عدم واگذاری به موقع تسهیلات به متقاضیان سرمایه گذاری و همچنین طولانی بودن فرایند و مراحل اخذ تسهیلات ارزی از صندوق ذخیره ارزی که درنتیجه این عامل باعث از دست رفتن فرصتهای سرمایه گذاری وکندی کارها و نهایتا پشیمانی وانصراف سرمایه گذاران از سرمایه گذاری می شوند.
بالا بودن قیمت تمام شده اغلب محصولات و تولیدات صنعتی و کشاورزی
راهکارهایی جهت به حداقل رساندن تهدیدات
- تامین امنیت و ثبات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی جهت کاهش ریسک سرمایه گذاری ها
وضع و اعمال قوانین و مقررات بصورت شفاف ، مناسب و ضروری که مسیر جریان سرمایه گذاری ها را مشخص و میل و انگیزه سرمایه گذاران را مضاعف نماید.
ضرورت ایجاد زمینه فرهنگی و فرهنگ سازی در جامعه نسبت به پذیرش سرمایه و سرمایه گذاری خارجی درکشور
تصویب استراتژی سیاسی همسو و موافق با استراتژی توسعه اقتصادی و التزام وپایبندی نسبت به اجرای به موقع آنها
به حداقل رساندن یا حذف بوروکراسی زائد ، پیچیده و پر افت و خیز حاکم بر ادارات دولتی در سطح استان
تعریف دقیق مشوق ها و حمایت های ممکن از طرح های سرمایه گذاری در استان
کمک به اصلاح قوانین و مقررات سیستم بانکی درحمایت از طرح های سرمایه گذاری و ساده نمودن فرایند اعطای تسهیلات
گرفتن اختیارات مناسب از دولت برای ستاد تشویق و حمایت از سرمایه گذاری استان برای رفع مسائل و مشکلات جذب سرمایه گذاری در استان بر اساس اولویت های خاص استانی و منطقه ای
اجرای تمام و کامل قانون حاکم بر سیاست های کلی اصل 44
فعال تر نمودن استان در برگزاری همایش های جذب سرمایه گذاری و شناسایی موانع و مشکلات در این همایش ها و رفع آن با کار کارشناسی
بررسی و مورد توجه قرار دادن اهلیت حقیقی یا حقوقی متقاضیان سرمایه گذاری در استان با رعایت و مد نظر قرار دادن توجیه پذیری طرح ها و پروژه ها در اعطای تسهیلات جهت جلوگیری از انحراف در امر سرمایه گذاری ها از مسیر تعیین و تعریف شده بر اساس برنامه سند چشم انداز 20 ساله کشور
شناسایی ، آموزش ، هدایت و حمایت از سرمایه داران بالقوه استان جهت تشویق و ایجاد انگیزه در آنان در امر سرمایه گذاری از طریق آسان ، کارآمد و قابل دسترس نمودن مقررات و فرصتهای اقتصادی سرمایه گذاری
جلوگیری نمودن از اعمال نظرهای سلیقه ای دستگاه های اجرایی ذیربط استان در مراحل و فرایند کاری صدور مجوزها و اعطای تسهیلات و ... به متقاضیان سرمایه گذاری دراستان جهت حضور سرمایه گذاران توانمند، با تجربه و کارآمد
در نظر گرفتن شرایط ویژه و مشوقهای حمایتی ترجیحی ازسرمایه گذاری در مناطق محروم استان با رعایت اصل مزیت منطقه ای سرمایه گذاری جهت رشد موزون و پایدار و رعایت حفظ تعادل در بافت و پراکنش جغرافیایی جمعیت در کشور بمنظور جلوگیری از تبعات منفی اجتماعی عدم رعایت آن
با توجه به اینکه استان هرمزگان به عنوان یکی از حامیان برتر همایش سرمایه گذاران ایرانی مقیم خارج از کشور و سرمایه گذاران خارجی از یکم تا سوم خرداد ماه در شهر شیراز می باشد این همایش تا چه اندازه می تواند به اهداف شما کمک کند؟
در دنیای کنونی با توجه به پیشرفتهای صورت گرفته در عرصه های مختلف بویژه در روابط بین کشورها و روابط بین الملل توجه به این اصل باید همیشه مد نظر مسئولین باشد که هر نقطه از نقاط کشور پهناور جمهوری اسلامی ایران دارای مزیت های خاصی چه به صورت بالقوه و چه به صورت بالفعل است که اگر بخواهیم در این زمینه ها از فرصت های موجود استفاده کنیم باید با جهان بیرون خود ارتباط تنگاتنگ و موثری داشته باشیم و از همه مهمتر باید زمینه را برای حضور سرمایه گذاران خارجی در کشور فراهم کنیم . لذا استان هرمزگان نیز در این چارچوب و در زمینه جلب و جذب سرمایه گذاری خارجی اهدافی را دنبال می کند که این اهداف می تواند شامل موارد ذیل باشد :
جلب و جذب سرمایه گذاری خارجی .
ایجاد امنیت بخصوص امنیت روانی در بازار سرمایه و در ابعاد گوناگون ( امنیت برای سرمایه ، برای سرمایه گذار ، امنیت در برگشت سرمایه در موعد پیش بینی شده توسط سرمایه گذاران و ....)
توسعه استان و بدنبال آن توسعه کشور در چارچوب برنامه ها و اهداف تعیین شده نظام .
ایجاد و توسعه اشتغال با سرمایه گذاری صورت گرفته .
استفاده بهینه از استعداد ها و توان مالی ایرانیان خارج از کشور در استان .
وارد کردن تکنولوژی روز جهان در زمینه های مختلف جهت ایجاد ارزش افزوده در تولیدات داخل کشور .
با توجه به اهداف فوق برگزاری این همایش می تواند تاثیر زیادی در دست یابی به اهداف تعیین شده داشته باشد و استانهای شرکت کننده در این همایش باید بتوانند از این فرصت بدست آمده حداکثر بهره را ببرند و در استان هرمزگان با توجه به اینکه تعداد زیادی از هم استانیهای ما در کشورهای حوزه خلیج فارس مقیم بوده و از توان مالی خوبی نیز برخوردار هستند می تواند با جذب آنها و ایجاد زمینه مناسب برای سرمایه گذاری آنها از فرصت موجود حداکثر استفاده را نماید .
ما امیدواریم این همایش شروعی برای همایشهای دیگر و در استانهای جنوبی و برخوردار باشد تا افراد شرکت کننده در این همایش ها بتوانند از نزدیک با توانمندیها و امکانات استانهای مختلف آشنا گردند و هموطنان مقیم خارج از کشور با توجه به علاقه ای که به پیشرفت و آبادانی کشور خود دارند در این خصوص مسئولین و مردم کشور خود را یاری نمایند .
ارسال نظر