ضرورت حضوربیمه اتکایی ایرانیان

شرکت بیمه اتکایی ایرانیان ، نخستین شرکت سهامی عام بیمه اتکایی، نخستین شرکت بیمه اتکایی با سرمایه بخش خصوصی و نخستین بیمه اتکایی در اجرای قانون تاسیس بیمه مرکزی ایران در سرزمین اصلی است. هرچند خبرپذیره نویسی در تغییر رویکرد اقتصاد ایران به سوی خصوصی سازی خبرتازه ای به نظر نمی آید اما آغازفعالیت شرکت بیمه اتکایی ایرانیان حکایت دیگری است.

یکی از امیدواری های بیمه مرکزی ایران تشکیل بیمه های اتکایی خصوصی بود تا ضمن جلوگیری ازخروج ارز از طریق ارتقای ظرفیت نگهداری داخلی، شرایط پذیرش ریسک از سایرکشورها نیز فراهم شود واین امرابزاری باشد برای مقابله با برخی از تحریم های احتمالی علیه بازار بیمه کشورمان.

برای نخستین بار آبان ماه سال ۸۷ خبرتاسیس قریب الوقوع شرکت بیمه اتکایی خصوصی ایرانیان توسط دکترفرشباف ماهریان رییس کل بیمه مرکزی ایران اعلام شد که گروه مالی پاسارگاد وبرخی دیگراز بانک ها و بیمه ها سهامداران عمده آن را تشکیل می دادند.

کار کارشناسی وبرنامه تجاری شرکت بیمه اتکایی ایرانیان توسط کارشناسان ارشد صنعت بیمه ازجمله معصوم ضمیری مدیرعامل بیمه پاسارگاد،محمد آسوده مدیرعامل سابق بیمه ایران ومیهن یارمعاون سابق اتکایی بیمه مرکزی ایران انجام شد و این طرح توانست هفته گذشته موافقت اصولی خود را درمراسمی با حضور مجید قاسمی رییس هیات مدیره بانک پاسارگاد از بیمه مرکزی ایران دریافت کند.

هرچند شرکت های بیمه بازرگانی طبق مصوبه شورای عالی بیمه با سرمایه ۴۰ میلیارد تومان مجوزانجام عملیات اتکایی را دارند اما بیمه اتکایی ایرانیان کار خود را با سرمایه اولیه ۱۵۰میلیارد تومان آغازمی کند .

این درحالی است که ۶۵.۵درصد از سرمایه مذکور توسط ۱۸شخص حقوقی پرداخت می شود و ۳۵.۵درصد باقی آن از طریق پذیره نویسی عمومی تامین خواهد شد.

چرا سهام بیمه اتکایی ایرانیان را بخریم؟

از زمانی که بیمه به وجود آمد، بیمه اتکایی هم شکل گرفت.

به عبارت دیگر بیمه گران اولیه بازار جهانی بیمه بعد از اینکه با خسارات زیادی مواجه شدند، به این نتیجه رسیدند که به تنهایی نمی‌توانند پاسخگوی خسارات خود باشند و به دنبال چاره‌ای برای تقسیم و توزیع خطرات و خسارات خود برآمدند و در نهایت بیمه اتکایی در دنیا هویدا شد.

پس از آنکه شرکت‌های بیمه در دنیا عملیات بیمه‌گری را آغاز و خطرات بیمه‌گذاران را به خود منتقل کردند، زمانی طول نکشید که متوجه شدند با حجم بالایی از خطرات روبه‌رو شده‌اند که نگهداری آن حجم بالای ریسک توجیه فنی واقتصادی نداشت.

نگهداری ریسک های بزرگ کشوردر داخل همان کشور به به صلاح هیچ یک نبود و این امر بابی شد برای توزیع ریسک های پرخطر میان کشورها تا درزمان بروز خطرات و خسارات سنگین هریک با توجه به سهمی که داشتند بخشی از خسارات را جبران کنند.

صدور بیمه‌نامه‌های مشترک به منظور توزیع ریسک تا اندازه‌ای تعهد شرکت‌های بیمه را کاهش داد، اما کافی نبود و باید تدابیر دیگری اندیشیده می‌شد.

اتکایی کردن آسیب‌های پذیرفته شده (Re-insurance) و اندیشه تاسیس شرکت‌های بیمه اتکایی از دل شرکت‌های بیمه به وجود آمد و اولین شرکت‌های بیمه اتکایی توسط شرکت‌های صادرکننده بیمه‌نامه ایجاد شدند که امروز حجم سرمایه و ذخایر آنها به عنوان شرکت‌های بزرگ اتکایی ارقام قابل توجهی را تشکیل می‌دهند.

اندیشه نو آن روز امروز نقش مهمی در عملیات بیمه‌ای بازی می‌کند به طوری که هیچ شرکت بیمه‌ای در جهان وجود ندارد که قبل از اقدام به صدور بیمه‌نامه در یک رشته، شرایط واگذاری اتکایی آن را پیش‌بینی نکرده باشد.

سابقه بیمه گری درکشورمان ایران نیزبه سال ها پیش بازمی گردد وعملیات بیمه های اتکایی نیزاز همان ابتدا انجام می شد.

می توان به جرات ادعا کرد طی سال ها بیمه های اتکایی خارجی بخش سود آورو کم زیان پرتفوی بازاربیمه کشورمان را به عنوان اتکایی جذب کردند و درست در زمانی که ریسک بازارایران بالا رفت از پذیرش آن سرباز زدند.(مانند جنگ تحمیلی ایران و عراق که بیمه گران خارجی ناوگان دریایی ایران را تحت پوشش قرار نداده و یا با قیمتی بسیار بالاتر از تعرفه های موجود درپوشش ریسک های ایران مشارکت می کردند.)

کشورما نیزبه خاطر موقعیت خاص اقتصادی ،دارا بودن نفت، گاز، پتروشیمی، نیروگاه های برق و بسیاری ازدارایی های زیرزمینی ضمن آنکه کشوری غنی است همواره خطرات بسیاری آن را تهدید می کنند که صنعت بیمه کشورمان با توجه به سرمایه و ذخایرفنی بخشی از خطرات را قبول کرده و بخش عمده ای از آن را به عنوان اتکایی به سایرکشورها واگذار کرده است.

سیاست دولت طی سال های گذشته افزایش ظرفیت داخلی برای پذیرش بیشتر ریسک ها بود ضمن آنکه با ایجاد ظرفیت های جدید مبادلات بیمه ای از طریق واردات و صادرات آن انجام شود.

بیمه اتکایی ایرانیان ظرفیت جدیدی دربازار بیمه کشورمان است تا ریسک های داخلی پس از اشباع بازارداخل به خارج واگذار شوند .

شرکت های بیمه اتکایی،بیمه گران غیرمستقیم هستند و درپروژه های سنگین با ریسک بالا مانند ریسک های انرژی،هواپیما،کشتی و ...مشارکت دارند .

همه با هم ریسک ها را مدیریت کنیم

سید محمد آسوده نماینده هیات موسس بیمه اتکایی ایرانیان با بیان اینکه بیمه اتکایی ایرانیان رقیب هیچ شرکت بیمه‌ای در کشور نیست، گفت: بیمه اتکایی ایرانیان با شعار «همه با هم ریسک را مدیریت کنیم» کار خود را آغاز می‌کند و به دنبال کسب سهم مناسب از بازار بیمه اتکایی داخلی و کسب سود منطقی و پایدار است.

او سرمایه ثبت شده شرکت را ۱۵۰ میلیارد تومان اعلام کرد و یادآور شد: سهام پرداختی ۵۰ درصد این میزان است که ۵/۶۱ درصد آن به صورت نقدی توسط هیات موسس پرداخت شده و ۵/۳۸ درصد آن از طریق پذیره‌نویسی تامین خواهد شد.

به گفته وی ارزش اسمی هر سهم ۱۰۰ تومان است که وجه نقد برای خرید هر سهم ۵۰ تومان می‌باشد.

آسوده درخصوص کف خرید سهام بیمه اتکایی ایرانیان یادآور شد: هر شخص حقیقی می‌تواند با پرداخت حداقل ۵۰۰ هزار تومان ۱۰ هزار سهم و هر شخص حقوقی با پرداخت حداقل ۵ میلیون تومان ۱۰۰ هزار سهم خریداری نماید.

آسوده با اشاره به حمایت‌های دولت و بیمه مرکزی که باعث شد مقدمات تاسیس این شرکت به دور از هر گونه بوروکراسی اداری آماده شود، اظهار داشت: طبق مقررات هر گروه می‌توانند تا سقف ۲۰ درصد سهام یک شرکت را داشته باشند و گروه مالی پاسارگاد این میزان سهم را داراهستند.

نماینده هیات موسس شرکت در شرف تاسیس بیمه اتکایی ایرانیان بانک‌های پاسارگاد، سرمایه، بیمه‌های پارسیان، پاسارگاد، معلم، میهن، شرکت‌های سرمایه‌گذاری بانک پاسارگاد، پارس حافظ، صندوق ذخیره فرهنگیان، شرکت بازرگانی بین‌المللی بانک پاسارگاد، سام گروه، سام الکتریک، لیزینگ پاسارگاد و شرکت ساختمانی شهرسازی هشتم را هیات موسس بیمه اتکایی ایرانیان عنوان کرد و ادامه داد: برخی از شرکت‌های بیمه خصوصی نیز برای خریداری سهام ابراز تمایل کرده‌اند که در زمان پذیره‌نویسی به جمع سهامداران خواهند پیوست.

نماینده هیات موسس بیمه اتکایی ایرانیان با بیان اینکه این شرکت آورده غیر نقدی ندارد، تصریح کرد: «بازار سرمایه بالاتر از پیش‌بینی ما عمل می‌کند» و شرکت به احتمال بسیار زیاد، فعالیت رسمی خود را تا قبل از پایان سال‌جاری آغاز می‌کند.

وی با اشاره به اینکه ۵۰ درصد مابقی سرمایه ثبت شده شرکت، در سه الی چهار سال آینده تامین خواهد شد، ادامه داد: این شرکت نخستین شرکت سهامی عام بیمه اتکایی، نخستین شرکت بیمه اتکایی با سرمایه بخش خصوصی و نخستین بیمه اتکایی در اجرای قانون تاسیس بیمه مرکزی ایران در سرزمین اصلی است.

آسوده افزایش نیاز به پوشش‌های بیمه اتکایی به دلیل تاسیس بیمه‌های خصوصی، افزایش تعداد شرکت‌های بیمه و گسترش خدمات بیمه‌ای را دلایل حضور یک شرکت بیمه اتکایی در بازار بیمه کشورمان اعلام کرد و گفت: بیمه اتکایی ایرانیان نیز تلاش می‌کند تا ضمن پاسخگویی به نیاز اتکایی بازار داخل تعامل خوبی با بازارهای بیمه بین‌المللی داشته باشد.

او با اشاره به حضور محمد میهن‌یار، معاون سابق اتکایی بیمه مرکزی ایران و محمد پوستین چی عضو سابق هیات‌مدیره بیمه ایران در کادر فنی بیمه اتکایی ایرانیان تاکید کرد: بیمه اتکایی ایرانیان از نظر دانش و تخصص مباحث بیمه‌گری و اصول واگذاری‌های اتکایی غنی است و برعکس شرکت‌های بیمه مستقیم نیازمند پرسنل زیاد و هزینه‌های بالای اداری نیست.

آسوده در بحث قبول ریسک از سایر کشورها یادآور شد: درزمان قبولی اتکایی از بازارهای خارجی، محافظه‌کارانه برخورد خواهیم کرد و هر ریسکی را نخواهیم پذیرفت.

آسوده همچنین از نبود بروکرولیدر بیمه‌های اتکایی به عنوان حلقه‌های مفقوده صنعت بیمه ایران نام برد و خاطرنشان کرد: اصل بیمه حسن نیت است و اکنون ریسک‌ها در بازار بیمه کشورمان براساس همین اصل در داخل توزیع می‌شود و مازاد آن به خارج واگذار می‌شود، اما بخش خصوصی باید با ارزیابی خلا‌های اقتصادی محل‌های امن سرمایه‌گذاری را یافته و در جهت رفع این خلا‌ها اقدام کنند.

به گفته او، ورود کارگزاران اتکایی به صنعت بیمه با تلاش بخش خصوصی امکان‌پذیر خواهد بود.

اعطای موافقت اصولی بیمه مرکزی ایران با تاسیس بیمه اتکایی ایرانیان به دکتر مجید قاسمی نایب رئیس هیات مدیره بانک پاسارگارد