کسب و کار بیمه در امارات عربی متحده - ۱۶ آذر ۸۸
عبدالقادر فقیهی
نماینده کل شرکت سهامی بیمه ایران
در امارات عربی متحده و عمان

کشور امارات عربی متحده در حاشیه جنوبی خلیج‌فارس با وسعتی حدود ۸۸ هزار کیلومتر مربع در دو دهه اخیر شاهد تحولات چشمگیری در عرصه‌های مختلف اقتصادی بوده است.
ایجاد زیرساخت‌های مناسب و مدرن از جمله ارتباطات، فرودگاه‌ها، بنادر و مناطق آزاد و سهولت و روانی قوانین و مقررات تجاری باعث شده سرمایه‌های کلانی از اقصی نقاط دنیا به این کشور به ویژه دبی سرازیر شوند. افزایش قابل‌ملاحظه جمعیت در چند سال گذشته نشان از اقبال و توجه جهانیان به این پدیده اقتصادی اخیر یا به عبارتی هنگ‌کنگ منطقه می‌باشد و این در حالی است که متجاوز از 80درصد جمعیت امارات را ملیت‌های خارجی تشکیل می‌دهند. اطلاعات جدول ذیل تا حدی نشانگر وضعیت اقتصادی امارات در چند سال اخیر می‌باشد.رشد و پیشرفت دبی در سنوات اخیر نسبت به سایر نقاط امارات با تحولی چشمگیر روبه‌رو می‌باشد، در حالی که وسعت این امیرنشین با حدود 5/4درصد، 30درصد جمعیت کشور مذکور را به خود اختصاص داده است. راز موفقیت دبی، این پدیده اقتصادی، در چند سال اخیر ناشی از اقدامات و نگرش منطقی مبتنی بر واقعیت‌های ملموس منطقه می‌باشد و این دستاوردها در حالی اتفاق افتاده که ذخایر نفتی دبی از مدت‌ها پیش به اتمام رسیده لیکن با تجهیز سایر منابع حداکثر استفاده ممکن را از توانایی‌های بالقوه داخلی و خارجی به عمل آورده‌اند، به عنوان نمونه شاخص می‌توان به تاسیس شرکت هواپیمایی امارات توسط حکومت دبی اشاره نمود که در حال حاضر با متجاوز از 100 مقصد در اقصی نقاط جهان اثری شگرف در شناسایی و جلب سرمایه‌های خارجی داشته است.
به موازات رشد و توسعه فعالیت‌های اقتصادی در امارات و افزایش جمعیت و سرمایه‌گذاری‌های عمده در بخش‌های مختلف، پتانسیل فعالیت‌های بیمه‌ای در امارات نیز از رشد قابل ملاحظه‌ای برخوردار بوده است. هم‌اکنون تعداد ۴۸ شرکت بیمه در کشور امارات مشغول فعالیت هستند که از این تعداد ۲۴ شرکت دارای ملیت خارجی می‌باشند و البته باید ۲۵۰ شرکت بروکری بیمه و نمایندگی‌های شرکت‌های بیمه خارجی را به این مجموعه اضافه نمود. پرتفوی بیمه کشور امارات در سال ۲۰۰۷ میلادی بالغ بر ۵/۱۱میلیارد درهم معادل ۱/۳ میلیارد دلار آمریکا می‌گردد و نظارت بر فعالیت شرکت‌های بیمه به عهده وزارت اقتصاد می‌باشد و جمیعه بیمه امارات نیز نقش هماهنگی و ارتباط بین بیمه‌گران و نهاد نظارتی را به عهده دارد.براساس آمار منتشره سال ۲۰۰۶ توسط وزارت اقتصاد امارات در بخش بیمه‌های غیر زندگی سهم شرکت‌های بیمه محلی ۵/۷۶درصد و شرکت‌های خارجی ۵/۲۳درصد می‌باشد در حالی که در بخش بیمه‌های زندگی شرکت‌های بیمه خارجی با دارا بودن ۳/۷۶درصد پرتفوی پیشتاز بوده و این در حالی است که حدود ۵۱درصد پرتفوی بیمه‌های درمانی به شرکت‌های محلی اختصاص داشته است. نیروی انسانی فعال در صنعت بیمه امارات حدود ۵۰۰۰نفر است که حدود ۹۳درصد آن پرسنل با ملیت خارجی می‌باشند.
بازار بیمه امارات با توجه به قوانین موجود به جز بیمه اتومبیل بدون تعرفه بوده و شرکت‌های بیمه در ارائه نرخ و شرایط با توجه به ظرفیت و پوشش‌های اتکایی آزاد می‌باشند. ضمنا از سال 1984 مجوز جدیدی برای ورود شرکت‌های جدید خارجی صادر نشده است و در حال حاضر حداقل سرمایه لازم برای فعالیت شرکت‌های بیمه‌ کنونی 50میلیون درهم می‌باشد که با توجه به تحولات سریع اقتصادی و افزایش میزان ریسک‌های مورد پذیرش تجدیدنظر در حداقل میزان سرمایه شرکت‌های بیمه فعال مدنظر قرار گرفته است. البته باید اضافه نمود که به جز حداقل سرمایه هر یک از شرکت‌های فعال بایستی متناسب با حق بیمه صادره سپرده‌های قانونی لازم به میزان تعیین شده در قانون را به نفع وزارت اقتصاد ارائه نمایند. خاطرنشان می‌سازد لزوم تغییر بنیادی قانون بیمه امارات از چند سال پیش احساس می‌گردید که در حال حاضر پیش‌نویس قانون جدید تهیه و آماده ابلاغ می‌باشد و از شاخصه‌های قانون جدید نظارت بیشتر بر توانایی‌های مالی شرکت‌های بیمه و ارتقای استانداردهای کیفی بیمه‌گری بوده و تمهیداتی برای ورود بازیگران مطرح جهانی در بخش بیمه امارات فراهم شده است. لازم به یادآوری است که بیمه ایران یکی از پیشگامان و تنها شرکت فعال بیمه ایرانی در امارات عربی متحده بوده که با قدمتی متجاوز از چهار دهه، به رغم وجود فراز و نشیب‌های فراوان پیش رو، همواره از اعتبار ویژه‌ای در سطح منطقه برخوردار بوده است. امید است بتواند با حمایت‌های لازم جایگاه واقعی خود را در عرصه فعالیت‌های بیمه‌ای به دست آورد.