گفتوگو با مدیرعامل موسسه انصار در مورد برنامههای آینده این بانک
انصار بانکی در آستانه حضوری قدرتمند
چندی است که درخواست مجوز موسسه مالی واعتباری انصار برای تبدیل شدن به بانک در شورای پول و اعتبار در حال بررسی است. در عین حال اخباری مبنی بر تایید اساسنامه آن در این شورا منتشر شد. به این ترتیب انصار دومین موسسه پس از سینا خواهد بود که به بانک تبدیل میشود.
موسسه انصار ۶۰۰ شعبه در سراسر کشور دارد و از سال ۶۷ مشغول به کار است و در حال حاضر بیش از پنجهزار کارمند دارد.
در سال ۱۳۸۳ با اجرای طرح ساماندهی نظام پولی و بانکی کشور و پس از موافقت مراجع ذیربط مجوز این کار در ابتدا در قالب موافقت اصولی از سوی بانک مرکزی صادر شد و سپس در اوایل سال ۸۷ مجوز یک مرحله بالاتر از قبل تحت عنوان «مجوز تطبیق» از بانک مرکزی دریافت شد.
درصورت تبدیل شدن موسسه انصار به بانک، شاهد حضور بزرگترین بانک خصوصی به لحاظ تعداد شعب خواهیم بود .در این راستا گفتوگویی را با دکتر نتاج، مدیر عامل موسسه انصار ترتیب دادهایم که در پی میآید:
با توجه به انتشار خبر تصویب اساسنامه بانک انصار در شورای پول و اعتبار، توضیحی در مورد تحقق این مصوبه، ضرورت آن و اقداماتی که توسط آن موسسه صورت گرفته، ارائه نمایید:
البته تاکنون، رسما این موضوع به انصار ابلاغ نشده است و شخصا عادت کردهام که تا موضوعی رسما ابلاغ نشده اظهار نظر نکنم.
با این وجود نظر به دو دهه تجربه انصار در زمینه فعالیتهای پولی و بانکی و همچنین تصویب قانون تنظیم بازار غیرمتشکل پولی در سال ۱۳۸۳ و در عین حال مطرح شدن موسسات پولی و بانکی جدید در بازار پول و بانکی کشور انتظار میرفت که انصار نیز اقدام مناسبی در این خصوص و متناسب با جایگاه خود انجام دهد؛ بنابراین با توجه به توضیحات و تصمیمسازیهای صورت گرفته، سهامداران محترم انصار پذیرفتند تا اقدامات مقتضی در خصوص اخذ مجوزهای ذیربط بانک انصار صورت پذیرد.
از طرفی، انصار مانند بانکهایی نیست که مقرر است در حال حاضر یا در آینده به عنوان یک بانک جدید ایجاد شوند، بلکه بنگاهی است که در طی بیست سال گذشته جایگاه خود را در بازار پول پیدا کرده و با حدود شش میلیون مشتری و ششصد شعبه عملا یک موسسه پولی گسترده با نیازهای مشتریان وصل شده است و به عنوان محلی برای تامین این نیازها مرتبط شده و به هم پیوسته است و شایستگی آن را دارد تا به عنوان گستردهترین بانک غیردولتی (خصوصی) به ارائه خدمات بیشتری در اقتصاد پول و بانکداری کشور بپردازد.
در این راستا با نظارت مراجع ذیربط در بانک مرکزی و در ادامه تلاشهای قبلی صورت گرفته برای اخذ مجوز موسسه اعتباری (غیر بانکی)، سرمایه لازم برای اخذ مجوز بانک، تامین گردید و اساسنامه متناسب تهیه و با نظارت مراجع مذکور، اصلاح و به محض تصویب شورای محترم پول و اعتبار اقدامات عمومیسازی مالکیت بانک انصار صورت خواهد پذیرفت. موسسه انصار اکنون پس از طی یک دوره سه ساله آماده تبدیل شدن به بانک انصار است.
به نظر شما چرا فرآیند تحقق بانک انصار این قدر طولانی شده است در حالی که شاهد پیدایش بانکهای جدید با اسامی مختلف هستیم؟
تحقق یک بانک در کشور فقط به صدور یک برگ مجوز نیست، بلکه تحقق یک بانک مستلزم تحقق زیرساختها و شرایط ذیل است:
- شناخت و اعتماد بازار نسبت به توانمندی آن بانک؛
- جذب و بهکارگیری نیروی انسانی و مدیران توانمند و امانتدار؛
- طرحریزی و استقرار فنآوری اطلاعات روز آمد و کارآمد؛
- طراحی و استقرار محصولات و خدمات بانکی مورد نیاز جامعه منطبق با بانکداری اسلامی؛
- بهرهمندی از پشتوانه مدیریت بانکی کارآمد به منظور مدیریت ریسک و نقدینگی بهینه؛
- حسن شهرت و سابقه تداعیکننده توانمندی عملیاتی.
بنابراین اگر فقط مجوز بانک دریافت شد نشانگر این نیست که یک بانک بالغ و توانمند تولد یافته است و میتواند به جامعه خدمات پولی و بانکی بدهد، بلکه به قول مولانا: «بسیار سفر باید تا پخته شود خامی».لذا با توجه به اینکه موسسه انصار در سکوت قوانین و مقررات شانزده سال قبل از تصویب قانون تنظیم بازار غیرمتشکل پولی (مصوب سال ۱۳۸۳) شکل گرفته بود و طبیعی است که تطبیق با قانون مذکور و استانداردهای بانک مرکزی با توجه به عملکرد قبل، نیازمند زمان بود. لازم به ذکر است بانکهای مورد نظر در سوال، بانکهای نوپایی هستند که از نقطه صفر کار خود را آغاز میکنند و با وجود فاصله بسیار زیاد با دو دهه سابقه موسسهای مثل انصار، راهی طولانی برای رسیدن به بلوغ دارند. با این وجود اعتقاد دارم بازار پول و بانک ایران ظرفیت بسیار بالایی دارد و فضا برای کسبوکار تعدادی بیش از بانکها و موسسات اعتباری موجود را داراست و در عین حال میتواند بر متغیرهای اقتصاد کلان کشور آثار مثبتی داشته باشد.
برنامههای انصار برای اقدامات پس از اخذ مجوز بانک انصار چیست؟
البته تاکنون نیز اقدامات انصار در حوزه فعالیتهای پولی و بانکی بوده است و کماکان این اقدامات ادامه خواهد داشت و همچنان به تقویت زیر ساختهای مورد اشاره در سوال قبلی ادامه خواهیم داد. با این حال تصویری که از انصار در پنج سال آینده داریم عبارتست از:
بانک انصار، بانکی هزار شعبهای است که با استفاده از فن آوری اطلاعات بانکی روز آمد، کلیه خدمات پولی و بانکی مورد نیاز آحاد مشتریان داخل و خارج کشور را مطابق بانکداری اسلامی ارائه میکند و کلیه آحاد مشتریان چه از لحاظ فیزیکی و چه از لحاظ مجازی امکان دسترسی آسان به این بانک را خواهند داشت.
بدین منظور در ادامه راهبردهای قبلی، راهبردهای ذیل در دست برنامهریزی است:
-توسعه خدمات متنوع بانکی در موسسه به ویژه در حوزه ارزی؛
-تولید محصولات بانکی جدید منطبق با موازین بانکداری اسلامی؛
-زمینهسازی و اجرای جذب و ادغام موسسات پولی مایل به ترکیب با بانک انصار؛
-مدیریت هزینهها در راستای رقابتی کردن قیمت خدمات پولی و بانکی برای مشتریان؛
-مشارکت گسترده در اجرای سامانههای پرداختهای الکترونیکی شهری با عاملیت بانک انصار؛
-جذب مشتریان و سرمایهگذاران خارجی.
ارسال نظر