توضیح رییس جمهوری درباره علل و عوامل تورم

رییس‌جمهوری در یک گفت‌وگوی زنده تلویزیونی با مردم، ضمن تشریح عوامل و ریشه‌های تورم و گرانی و راهکارهای دولت برای مهار آن، درباره مساله هسته‌ای و شرکت در نشست شورای همکاری خلیج‌فارس سخن گفت و در پایان با اشاره به شرکت در مراسم حج، از مردم طلب حلالیت کرد. عکس: پایگاه اینترنتی President.ir

به گزارش خبرگزاری مهر، محمود احمدی‌نژاد رییس‌جمهوری کشورمان یکشنبه شب پس از خبر سراسری ساعت ۲۱ از شبکه یک سیما در یک گفت‌وگوی زنده با مردم، در توضیح علت گرانی‌های اخیر اظهار داشت: اکثر مردم گرانی‌ها را در زندگی خود لمس می‌کنند و دولت در ماه‌های اخیر تلاش کرده است تا ریشه‌ها و علت صعود این مساله را بیابد.

تورم موضوع جدیدی نیست

احمدی‌نژاد گفت: دولت تلاش می‌کند تا سرمایه‌گذاری‌ها را توسعه دهد و همچنین منابع را به سمت تولید و امور زیربنایی کشور هدایت کند.

وی افزود: تورم موضوع امروز و دیروز کشور ما نیست، بلکه علت‌های اصلی و ریشه‌ای آن مربوط به گذشته‌های دور است. رییس‌جمهوری ادامه داد: چند ماهی است که گرانی‌ها روند صعودی داشته، در حالی که در سال ۸۴ شاهد روند نزولی قیمت‌ها بودیم، اما این روند نزولی هم به این معنا نبود که تورم به سمت صفر حرکت کند.

احمدی‌نژاد خاطرنشان کرد: دولت تلاش می‌کند تا عوامل گرانی‌ها را کنترل کند، همان‌گونه که در سال ۸۴ این کار را کرد. احمدی‌نژاد بهره‌وری پایین، بالا بودن هزینه تمام شده کالاها، نبود انعطاف‌پذیری در تولید، وابسته بودن بخش مهمی‌از درآمدهای دولت به نفت و افزایش سهم نفت در بودجه و مصرف،‌ بالا بودن مصرف دولت و نقش ۸۰‌درصدی دولت در اقتصاد کشور به صورت مستقیم و نیمه مستقیم، تراز تجاری منفی و فزاینده و متکی بودن اقتصاد بر واردات و ارز را از مشکلات ساختاری اقتصاد در گذشته دانست.

وی خاطرنشان کرد: این مشکلات از گذشته بوده و دولت تلاش کرده آنها را کنترل کند.

احمدی‌نژاد افزایش بهره‌وری، کاهش هزینه‌های مصرفی دولت، توزیع مناسب‌تر منابع در سطح کشور،‌ کاهش دخالت دولت در اقتصاد با اجرای سیاست‌های اصل ۴۴ و واگذاری‌ها به مردم، توسعه آموزش و سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی را از جمله عملکردهای دولت در مهار تورم برشمرد. رییس‌جمهوری افزود: در سال ۸۳ همه سرمایه‌گذاری پذیرش شده خارجی در ایران ۷/۲‌میلیارد‌دلار بود که در سال ۸۵ به بیش از ۱۰میلیارد‌دلار و در شش‌ماه اول سال ۸۶ به حدود ۱۰‌میلیارد‌دلار رسید.

احمدی‌نژاد در ادامه گزارش عملکرد اقتصادی دولت به مردم، افزود: همگی شاهد بودیم که تورم در سال ۸۳، معادل ۶/۱۵‌درصد بود و در پایان سال ۸۴ به ۱/۱۲ رسید و در سال ۸۵، به ۸/۱۳ تغییر یافت و انتظار ما این بود که در سال ۸۵ این روند کاهش یابد اما تورم ارتقا یافت. رییس‌جمهوری سپس به دو دسته از عوامل جدید که در یک سال و نیم اخیر به تورم در کشور دامن زده است، اشاره کرد و اظهار داشت: یک دسته از این عوامل خارجی بود که از آن جمله می‌توان به افزایش قیمت نفت اشاره کرد. درست است که افزایش قیمت نفت برای ما خوب است، اما این موضوع باعث افزایش قیمت‌های جهانی می‌شود.

وی ادامه داد: گروهی مباحث اقتصادی را از سال ۱۳۳۸ تا ۱۳۸۵ مورد بررسی قرار دادند و دریافتند که هر ۱۰‌درصد افزایش قیمت کالاهای وارداتی ۵/۵‌درصد تورم را در داخل افزایش می‌دهد.

رییس قوه‌مجریه تصریح کرد: واردات امسال ما طی ۸ ماه نسبت به سال قبل از نظر وزنی ۵/۳‌درصد کاهش داشته، اما از نظر ارزشی ۱۲‌درصد ارتقا یافته است.

احمدی‌نژاد خاطرنشان کرد: کالاهایی که در زندگی روزمره مردم نقش اساسی دارند، ۳۶‌درصد رشد داشته است و لذا تورم به این شکل خود را بیشتر از گذشته نشان داده است. رییس‌جمهوری به عنوان نمونه به حمل‌ونقل اشاره کرد و گفت: هزینه حمل‌ونقل ۳ الی ۴ برابر شده و گندم در جهان به بالای ۴۰۰‌ دلار رسیده است و یک تورمی حدود ۸‌ درصد را باید انتظار داشته باشیم.

محمود احمدی‌نژاد رییس‌جمهوری کشورمان در ادامه تشریح اقدامات و تلاش‌های دولت برای مهار گرانی‌ها و تورم، دلیل دوم این امر را کاهش قیمت‌ دلار در برابر سایر ارزها خواند و اظهار داشت: ما در کشور اقتصاد داخلی را به قیمت ‌دلار منوط کرده بودیم و لذا‌ دلار در خارج کاهش یافت، ولی در داخل کشور ما کاهش نیافت. به عنوان نمونه کالایی را که از خارج در سال گذشته به قیمت ۱۰‌دلار می‌خریدیم این قیمت ضربدر عوارض وارداتی و سپس ضربدر قیمت ۹۳۰ تومان‌دلار می‌شد و لذا اکنون اگر همان کالای وارداتی را ۱۲‌دلار خریداری کنیم، همین روند باید طی شود و این موضوع غیر از بحث افزایش کلی قیمت‌ها در داخل است.

رییس‌جمهوری ادامه داد: در تمامی‌ کشورها قیمت‌دلار کاهش یافته، اما ما در داخل قیمت‌دلار را ثابت نگاه داشته‌ایم و به این موضوع یک سری هزینه‌های جنبی مثل بیمه‌ها (بیمه‌های بین‌المللی) نیز اضافه شده است که دولت تلاش کرده با کاهش تعرفه‌ها کمی ‌از شدت تورم را بکاهد.

احمدی‌نژاد خاطر نشان کرد: این موضوع به طور واقعی اثر چندانی ندارد، اما به صورت روانی تاثیر گذار است.

تاثیر تزریق نقدینگی

رییس قوه‌مجریه در بخش دیگری از سخنانش یکی از عوامل داخلی افزایش تورم را افزایش شدید نقدینگی دانست و گفت: باید از خود بپرسیم که نقدینگی از کجا حاصل می‌شود.

وی توضیح داد: یک بخش از هزینه‌های دولت از طریق نفت تامین می‌شود و دولت این هزینه را به بانک مرکزی ارجاع می‌دهد. احمدی‌نژاد علت دوم داخلی را خلق پول توسط بانک‌ها و موسسات مالی و اعتباری عنوان کرد و افزود: علت تورم ۶/۱۳درصدی سال گذشته در قسمتی به نقد کردن ارز به ریال توسط دولت باز می‌گشت که یک سوم این کار توسط دولت صورت می‌گرفت، اما ۹‌درصد مابقی ناشی از فعالیت‌های مالی و اعتباری از جمله بانک‌ها بود.

رییس‌جمهوری افزود: دولت تلاش کرد سهم خود را در این موضوع کاهش دهد و به همین منظور تلاش کرد تا این روند دیگر توسط موسسات مالی و اعتباری تکرار نشود به این صورت که دولت تلاش کرد تا منابع خارج از محل خودش خرج نشود. وی افزود: دولت این امر را در بودجه سال ۸۶ فشرده کرد و مصرف ارز را کاهش داده، اما متاسفانه در بخش‌های تولید و مالی آن اقدامی ‌که باید انجام می‌شد، نشد و اتفاقی دیگر افتاد.

احمدی‌نژاد خاطر نشان کرد: دو گروه خلق پول کردند به این صورت که یک سری از بانک‌های دولتی در هنگام عوض شدن رییس بانک مرکزی و کاهش یافتن عملکرد نظارت، چک پول وسیعی چاپ کردند و منابع به سمت بازرگانی و خدمات رفت که سهم بازرگانی بیشتر شد. به عنوان مثال سهم بازرگانی از تسهیلات از ۴‌درصد سال ۸۳ به ۴۸‌درصد ارتقا یافت و چک‌پول‌هایی هم که چاپ می‌شد، خلاف قانون بود. رییس‌جمهوری خاطرنشان کرد: همان‌طور که مستحضرید بانک‌ها می‌توانند ۴۰‌درصد دارایی‌های نقدی و جاری خود را چک پول چاپ کنند که در برخی از بانک‌ها این رقم به ۲۰۰‌درصد افزایش یافت. احمدی‌نژاد افزود: طی ۶ ماه اول بانک‌ها می‌توانستند ۲۴هزار‌میلیارد تومان قدرت خرید با چک پول‌ها ایجاد کنند، اما در عمل این امر به ۱۲۰‌هزار‌میلیارد تومان رسید، در حالی‌که کل معاملات ما ۲۷۰هزار‌میلیارد تومان بود و به این ترتیب ۷۰‌درصد قدرت خرید در کشور تولید شد که بر خلاف قانون بود. (چک پول ۱۶ بار می‌چرخد، اسکناس ۱۰‌بار.)

وی همچنین اظهار داشت: با فهمیدن این موضوع به مسوولان اقتصادی کشور تذکر دادم و آنان نیز با جست‌وجوهای خود این سخن مرا تصدیق کردند.

رییس‌جمهوری خاطر نشان کرد: کل اسکناس و مسکوکات ما ۶ هزار و ۹۰۰‌میلیارد تومان است و نتیجه روندی که طی شد در پایان مهر ماه رسوب ۱۲هزار و ۳۰۰‌میلیارد تومان چک پول در بازار بود و من به دوستان گفتم که این خیانت به کشور بود. احمدی‌نژاد افزود: این مساله سپس به سپرده تبدیل شد و پس از آن به منابع و منابع بیش از ۴۸‌درصد به سمت خدمات و بازرگانی رفت و لذا نقدینگی سنگینی را به بازار تحمیل کرد. وی خاطر نشان کرد: موضوع مهم دیگر این بود که برخی موسسات مالی واعتباری از بانک مرکزی مجوز نداشتند. من از ابتدا در دولت گفته بودم که متمم بودجه بده نیستم و دستگاه‌ها باید با همین بودجه‌ای که در اختیار آنان قرار گرفته است کارها را جلو ببرند.

احمدی‌نژاد در ادامه توضیح داد که یکی از موسسات مالی و اعتباری که کل سرمایه‌اش ۵۰میلیون تومان بود ۳هزار‌میلیارد تومان وام داده بود و همچنین یکی دیگر از این موسسات که کل سرمایه‌اش ۳۲میلیون بود،۶۵۰‌میلیارد تومان وام داده است، در حالی‌که حداکثر تسهیلاتی که این موسسات می‌توانستند بدهند، ۱۲ برابر سرمایه‌شان بود. وی خاطرنشان کرد: بانک مرکزی به این موسسات اخطار داده است و دولت تلاش می‌کند تا این مشکلات هر چه سریعتر مرتفع شود.

تحریک تورم انتظاری

رییس‌جمهوری یکی از عوامل افزایش تورم در دو سال گذشته را جنگ‌های روانی سازمان یافته در مورد تورم عنوان کرد و گفت: برخی در دو سال گذشته با جنگ روانی در پی تحریک تورم انتظاری در جامعه بوده‌اند.

احمدی‌نژاد با بیان این مطلب در تشریح علل افزایش تورم اظهار داشت: آنقدر آمارهای کذب و غلط به زبان‌های مختلف از سوی کسانی که قصد جنگ روانی علیه دولت را دارند تکرار شده که این جو روانی دائما ایجاد می‌شود.

رییس‌جمهوری با تاکید بر اینکه برخی رسانه‌ها از آمار و ارقام غلط را بزرگنمایی می‌کنند، گفت: برخی‌ها فقط به دنبال تیترهای منفی هستند. به عنوان مثال تیتر می‌زنند خروج سرمایه از کشور ۸۵‌ برابر و ورود سرمایه به کشور یک‌ برابر است، در حالی‌که این آمار کذب است.

احمدی‌نژاد با بیان اینکه سال گذشته ۸‌میلیارد‌دلار بیش از سقف صادرات غیر نفتی ارز خریداری شد، گفت: همین رسانه‌ها در خبری تیتر زدند که دولت با واردات بی‌رویه در حال کنترل بازار است، در حالی‌که میزان واردات ما منحنی پایینی را نشان می‌دهد. رییس قوه مجریه با بیان اینکه تنها ابزار دولت در داخل کشور برای جلوگیری از افزایش بی‌رویه قیمت‌ها واردات است، گفت: این تنها ابزار ماست، زمانی که کالایی را وارد می‌کنیم برخی‌ها فریاد می‌زنند که تولید نابود شد. این کار نشان از سازمان یافته بودن اقدامات این عده است و تورم انتظاری در جامعه ایجاد می‌کند.

رییس‌جمهوری به تیتر یکی دیگر از روزنامه‌های کشور اشاره کرد و گفت در یکی از این روزنامه‌ها نوشته شده بود، دولت با واردات، تولید داخل را نابود کرده است، اما ما شکر وارد کردیم که عمده آن صادر و مقداری هم در انبارها ذخیره شد، زیرا سال گذشته تهدیداتی علیه ایران بود و باید این کار انجام می‌شد.

احمدی‌نژاد درباره موضوع واردات بی‌رویه شکر افزود: در حالی که دولت شکر وارداتی را به قیمت ۳۰۰تومان خریداری کرد، خرده‌فروشی آن ۹۰۰تومان بود و برخی تولیدکنندگان شکر وارداتی خریداری می‌کردند و در این فضا به قیمت ۵۶۰تومان به دولت می‌فروختند؛ در همین حال برخی فریاد نابودی تولید داخل را سر داده بودند.

احمدی‌نژاد افزود: این برخورد جنگ روانی سازمان یافته است، زیرا برخی افراد هر تصمیمی را که دولت می‌گیرد به فضای منفی تبدیل می‌کنند. به نظر ما این عملکرد جنگ روانی است و تورم انتزاعی را دامن می‌زند.

وجود قوانین ناکارآمد

وی از دیگر عوامل افزایش تورم در کشور را وجود قوانین ناکارآمد عنوان کرد و گفت: اصلاح این قوانین خارج از اراده دولت است؛ از جمله کارهایی که دولت در این راستا انجام داده است اعمال دو واحد افزایش به تعرفه موثر وارداتی است.

احمدی‌نژاد با بیان اینکه گاهی اوقات کنترل تورم خارج از اراده دولت است، گفت: به طور مثال ما موافق افزایش ۲۰تومانی قیمت بنزین نبودیم، اما دیدیم که قیمت بنزین افزایش پیدا کرد.

وی با تاکید بر اینکه صادرات در کشور آزاد است و دولت نمی‌تواند جلوی آن را بگیرد و تعرفه آن را ببندد، گفت: در شرایطی که عوامل دیگری خارج از اراده دولت وارد بحث تورم می‌شود، دولت نمی‌تواند با آن مقابله کند.

رییس‌جمهوری افزود: در گذشته منابع بانکی سهمیه‌بندی شده بود که این امر در قانون برنامه حذف شد. یک سلسله تکالیف سنگینی در قانون برنامه وجود دارد که ما وارد آنها نشده‌ایم.

احمدی‌نژاد در ادامه با بیان اینکه دولت هزینه‌های خود را به شدت کاهش داده است، به بودجه سال آینده اشاره کرد و گفت: در بودجه ۸۷ سهم درآمدهای مالیاتی و غیرنفتی بالا رفته و هزینه‌های مصرفی دولت کاهش پیدا کرده است ضمن اینکه بودجه عمرانی کشور نیز بالا رفته است.وی افزود: سال گذشته میزان صادرات ما ۳/۱۶‌میلیارد‌دلار بود که این امر بی‌سابقه است. در ۸ ماهه اخیر نیز این میزان به ۲/۱۵‌میلیارد دلار رسیده است.

احمدی‌نژاد با اشاره به دیگر اقدامات دولت در بحث کنترل تورم‌، گفت: ما در حال هدایت سرمایه‌ها به بورس هستیم؛ امروز حجم معاملات بورس بیش از ۷۰‌درصد افزایش یافته است. رییس ‌قوه‌مجریه با اشاره به انجام مطالعاتی از ۳۱۰ قلم کالا که در بحث تورم مورد بررسی قرار می‌گیرد، اشاره کرد و گفت: مطالعات قوی روی حدود ۴۰ قلم کالای خیلی حساس انجام شده و برای آنها نیز برنامه‌هایی تهیه شده است که از جمله این برنامه‌ها می‌توان به بحث مسکن اشاره کرد. این برنامه‌ها در حال ایجاد آرامش در زمینه قیمت‌ها است.

مقررات خارج از اراده دولت

رییس‌جمهوری برخی قوانین و مقررات خارج از اراده و تصمیم دولت را علت دیگری برای افزایش نرخ تورم دانست و گفت: تردید ندارم که عده‌ای می‌خواهند به صورت عامدانه به اقتصاد کشور آسیب وارد کنند که من قبلا بخشی از آن را به صورت مشخص در بحث بانک‌ها اعلام کرده‌ام. احمدی‌نژاد در پاسخ به این سوال که آیا گرانی نفت باعث تورم شده و نقطه تعادل نفت کجا است، اظهار داشت: بخش مهمی‌ از صادارت ما متصل به واردات است و حتی این موضوع درکالاهای عمرانی نیز مشاهده می‌شود، لذا نمی‌توان گفت همه بحث تورم مربوط به نفت است.

وی افزود: البته یک علت اصلی می‌تواند این باشد که کشور قیمت دلار را در قیمت مصنوعی نگه داشته و اقتصاد را به آن وابسته کرده است‌، بنابراین برای حل این مشکل هم اکنون به‌دنبال ارز پایدارتری هستیم، چرا که با فروش نفت به دلار و انجام خرید‌ها یا واردات به یورو ۴۰‌درصد متضرر می‌شویم.

رییس‌جمهوری با تاکید بر اینکه برخی عوامل تورم به قیمت نفت و دلار مربوط نمی‌شود، تصریح کرد: برخی از تخلف‌هایی که به صورت عامدانه یا بر اثر کوتاهی صورت می‌گیرد، یکی از دلایل ایجاد تورم محسوب می‌شود.

وی با بیان اینکه تسهیلات بنگاه‌های زودبازده ضد‌تورمی ‌است، ادامه داد: برخی می‌گویند دولت بنگاه‌های زودبازده اقتصادی را راه انداخته و باعث تورم شده است که باید پرسید، توجیه‌شان برای این گفته چیست؟ چرا که بانک‌ها طی دو سال ۲۴۰‌‌هزار‌میلیارد تومان تسهیلات دادند که تنها ۱۵‌‌هزار‌میلیارد تومان آن به بنگاه‌های زودبازده اختصاص داده شده است.

رییس‌ قوه‌مجریه تاکید کرد: کارهایی انجام می‌شود که هیچ ربطی به موارد تورم زا ندارد. مصرف ارز یکنواخت است؛ گرچه دولت سهم ارز را در بودجه کاهش داده‌، بنابراین باید همت کرد تا‌سازوکار و تولیدات داخلی را افزایش دهیم.

احمدی‌نژاد در پاسخ به سوال دیگری درباره اینکه آیا به نظر شما عده‌ای عامدانه در سیستم اقتصادی کشور اختلال ایجاد می‌کنند یا نه، اظهار داشت: تردید ندارم که عده‌ای می‌خواهند به صورت عامدانه به اقتصاد کشور آسیب وارد کنند که من دو قسمت آن را به صورت مشخص در بحث بانک‌ها اعلام کردم، ولی نمی‌توانم به آن عنوان بدهم. وی با اشاره به اینکه هیچ کس تورم انتظاری را رد نمی‌کند‌، خاطرنشان کرد: در این بین اشکالاتی هم از سوی دولت بوده که بیان شد‌، اما واقعا گروه‌های سیاسی در برابر دولت‌های گذشته نیز چنین عمل می‌کردند.

احمدی‌نژاد تصریح کرد: وقتی صادرات غیر‌نفتی با عدم انتظار و تولید همراه می‌شود این امری تورم‌زا است، لذا بعضی‌ها درون دولت هم هستند که در این بین اخلال ایجاد می‌کنند که ما آنها را شناسایی کرده و با این افراد برخورد خواهیم کرد.

رییس‌جمهوری با بیان اینکه نباید فراموش کنیم که بخش عمده‌ای از اقتصاد ما در دست عده‌ای خاص است، افزود: واقعا افرادی را مشاهده می‌کنیم که به هیچ عنوان منافع ملی را رعایت نمی‌کنند.

وی در ارتباط با بحث سیمان در کشور اظهار داشت: سال گذشته ۲/۱۳‌درصد کار ساختمانی در کشور افزایش یافت‌، اما خوشبختانه مشکلات موجود سیمان با راه‌اندازی کارخانه‌ها در تابستان سال آینده و رسیدن تولید به بالای ۵۰‌‌ میلیون تن حل می‌شود. رییس ‌قوه‌مجریه تحولات پیرامونی در بحث افزایش قیمت کالاها را موثر دانست و خاطرنشان کرد: یک اشکال اساسی اقتصاد ما اداره آن با یارانه سنگین است که مبلغ آن به ۲۵‌درصد تولید ناخالص داخلی می‌رسد که ما را آسیب‌پذیر می‌سازد.

وی ادامه داد: اقتصادی که ۵۰‌سال است با این روش اداره می‌شود و مردم نیز به این شیوه زندگی کرده‌اند‌، مطمئنا شوک حذف یارانه‌ها را تحمل نمی‌کنند؛ چرا که مثال کوچک آن را به خوبی در بحث بنزین مشاهده کردیم. احمدی‌نژاد با بیان اینکه دولت منابع را به سمت سرمایه‌گذاری سوق داده است، یادآور شد: چون نگاه دولت به مناطق محروم‌، نگاه توسعه‌ای است، باید مشکل زنجیره یارانه‌ای که مجموعه‌ای به هم پیوسته است را به صورت کلیدی حل نمود. وی تاکید کرد که در‌حال‌حاضر دولت در حال مطالعه برای یافتن نقطه کلیدی اقتصادی در بحث یارانه‌ها است.

غفلت دولت از مسکن

رییس‌جمهوری برنامه دولت در بحث مسکن را مبنایی دانست و گفت: اگر این برنامه حداقل تا سه سال آینده ادامه یابد، بازار مسکن به ثبات خواهد رسید.

احمدی‌نژاد دو عامل را باعث افزایش قیمت مسکن در طول دو سال اخیر عنوان کرد و گفت: یکی از این عوامل اقدامات بانک مسکن بود. اشتباه دوم نیز در مورد تحلیل جمعیتی کشور بود؛ البته ما این تحلیل را داشتیم‌، اما برخی درگیری‌های بیرونی ما را از پرداختن به این موضوع غافل کرد. وی با اشاره به اینکه بحث مسکن از جمله اولویت‌های دولت وی بوده است‌، گفت: ما تا قبل از سال ۸۳‌، باید ۶۶۰‌‌هزار مسکن می‌ساختیم‌، اما حداکثر ساخت مسکن در این مدت ۳۳۰‌‌هزار واحد بود. رییس‌جمهوری ادامه داد: ضمن اینکه متولدین سال‌های ۶۰ تا ۶۵ نیز در سال‌های گذشته وارد بازار کار و تقاضا شده‌اند. در قانون برنامه ساخت ۸۰۰‌‌هزار واحد مسکونی پیش‌بینی شده که رقم تقاضا عملا به یک میلیون و۲۰۰ هزار واحد رسیده است. احمدی‌نژاد با اشاره به اینکه در کشورهایی که بحث مسکن را حل کرده‌اند، عمده کارها توسط دولت صورت گرفته است‌، گفت: در ۲۷ سال گذشته تلاش‌های زیادی برای حل مساله مسکن صورت گرفت و طرح‌های بسیاری ارائه شد‌، اما هیچکدام کارساز واقع نشد‌، اما برنامه دولت نهم در این زمینه یک برنامه مبنایی است. وی توضیح داد: در طول ۲۷ سال گذشته کل زمین‌های واگذار شده برای احداث مسکن یک‌میلیون و ۸۷۵‌‌هزار متر مربع بود، در حالی که این رقم در طول سال‌جاری به ۸۷۰‌‌هزار متر مربع رسیده است.

رییس ‌قوه‌مجریه با تاکید بر اینکه اگر برنامه دولت در بحث مسکن حداقل تا سه سال آینده ادامه یابد‌، بازار مسکن به ثبات خواهد رسید، گفت: دولت برای بحث مسکن در تهران برنامه ویژه‌ای دارد که متعاقبا اعلام خواهد کرد. رییس‌جمهوری با اشاره به ارتباط بحث عوارض و افزایش قیمت مسکن گفت: در تهران مسائل دیگری در گرانی مسکن دخیل بوده است. به طور مثال بحث سنگینی عوارض تاثیر مستقیمی‌ در مسکن دارد. بنده زمانی شهردار بودم و با بحث عوارض بازی می‌کردیم و زمانی که قیمت بالا می‌رفت، عوارض را پایین می‌آوردیم تا این عامل بر مساله مسکن تاثیری نگذارد.

احمدی‌نژاد با اشاره به اینکه دولت برای تغییر الگوی شهرسازی برنامه مبنایی دارد، گفت: ما طرح‌های گسترده‌ای برای شهرهای بزرگ تهیه کرده‌ایم که این طرح‌ها توسط بهترین کارشناسان شهرسازی که الگوی شهرسازی در برخی کشورها را مطالعه کرده‌اند، تهیه شده است. وی افزود: دولت در تهران طرح‌های وسیع ارزان قیمتی برای هدایت نقدینگی به سمت بازار مسکن دارد. رییس‌جمهوری با اشاره به اینکه طرح مبنایی دولت در بحث مسکن در حدود ۲۳ استان از ۳۰ استان کشور در حال اجرا شدن است، گفت: رشد قیمت مسکن در اغلب شهرها متوقف و حتی کاهش یافته است. در تهران نیز روند افزایش قیمت‌ها تقریبا متوقف شده است.

برنامه به جای مدل اقتصادی

احمدی‌نژاد در پاسخ به انتقاداتی که مبنی بر نداشتن برنامه اقتصادی از سوی دولت نهم عنوان می‌شود، اظهار داشت: در کشوری که برنامه پنج ساله و قانون بودجه وجود دارد، معنایی ندارد که رییس‌جمهوری دارای مدل اقتصادی باشد. وی افزود: اگر کسانی که انتقاد می‌کنند، برنامه تنظیم شده را قبول دارند به ما بگویند در چه مواردی ما دچار تخلف شده‌ایم یا آن را انجام نداده‌ایم؛ در این زمینه برخی احکام هزینه‌ای به دلیل کافی نبودن منابع انجام نشده و تنها یک مورد جدول ارزی بوده که این جدول غیر‌واقعی است و تنظیم‌کنندگان آن به خوبی این مطلب را می‌دانند.

رییس‌جمهوری تصریح کرد: اگر راهکارها و سیاست‌هایی برنامه تنظیم شده را قبول دارند که به خوبی باید متوجه شوند که دولت بر‌اساس آن عمل می‌کند و اگر مدلی که طراحی کرده‌اند ناقص است، صادقانه این مطلب را اعلام کنند.

احمدی‌نژاد با بیان اینکه مدل اقتصادی دولت نهم مدل توسعه اسلامی‌و ایرانی است، افزود: دولت نهم مدل اقتصادی و اجرایی دارد و اعتراضاتی که به تصمیمات این دولت می‌شود، نشان‌دهنده این است که تصمیمات متخذه همگن هستند.

وی با اشاره به موضوع کوچک شدن دولت که در قانون برنامه آمده است، گفت: در قانون برنامه دولت موظف شده که نسبت به کوچک‌سازی خود پس از بازنشسته شدن هر نفر تنها یک نفر را جایگزین آن کند‌، اما متاسفانه به‌رغم انجام این کار ماموریت‌های این کار دو برابر شده است. احمدی‌نژاد با تاکید بر اینکه هیچ محدودیتی برای سرمایه‌گذاری و توسعه بخش‌خصوصی در کشور وجود ندارد، اظهار داشت: در این راه دولت تنها به دنبال اجرای عدالت به معنای تنظیم مناسبات است، نه خفه کردن استعدادها. وی با انتقاد از اینکه بانک‌های خصوصی کشور به معنای واقعی خصوصی نیستند، ادامه داد: خصوصی بودن به معنای فراهم ساختن شرایط یکسان برای همه افراد است‌، اما بانک‌های خصوصی کنونی تنها رانتی است که به نوعی دولتی محسوب می‌شود و برای عده‌ای خاص است.

آژانس را قربانی نکنند

رییس ‌شورای‌عالی امنیت ملی کشورمان همچنین گفت: صدور قطعنامه سوم در شرایط کنونی موضوعیت ندارد و عقب‌نشینی مخالفان مساله هسته‌ای ایران، نشانگر این امر است و لذا بسیار بعید می‌دانم که حاضر شوند شورای امنیت و خود را بار دیگر هزینه این کار کرده و آژانس را در این بین له کنند.

رییس‌جمهوری ادامه داد: در دو سال اخیر سنگین‌ترین چالش‌های سیاسی دوران جمهوری اسلامی‌ایران را شاهد بودیم که ابعاد آن ده‌ها برابر ملی شدن صنعت نفت است‌، چرا که حاصل صنعت نفت‌، تغییری در شرایط کشور و ملت به همراه نداشت‌، اما مساله هسته‌ای همه دنیا را به دو صف مخالف و موافق ایران تقسیم کرد که این نشان‌دهنده ارتقای جایگاه کشور ما است.

رییس‌جمهوری تحولات داخلی آمریکا و ایستادگی ملت ایران را دلیل اصلی چرخش آشکار آمریکا نسبت به مساله هسته‌ای ایران عنوان کرد و اظهار داشت: به نظر بنده این تغییر جهت از طرف آمریکا کاری مثبت بود و ما نیز این اقدام دشمن در صورتی که کار اشتباهی را تصحیح کنند از آنان می‌پذیریم.

صدور قطعنامه سوم بعید است

احمدی‌نژاد تصریح کرد: قطعنامه سوم در شرایط کنونی به هیچ عنوان نمی‌تواند موضوعیت داشته باشد؛ چرا که حرکات کنونی آنان نشان می‌دهد که از مواضع گذشته خود آنها عقب‌نشینی کرده‌اند، لذا بسیار بعید می‌دانم که حاضر شوند شورای امنیت و خود را بار دیگر هزینه این کار کرده و آژانس را در این بین له کنند.

وی خاطر‌نشان کرد: بعد سیاسی قضیه هسته‌ای ایران تمام شده و به نفع مخالفان است که با ایران بر سر این قضیه همکاری کنند.

رییس ‌شورای عالی امنیت ملی ادامه داد: بنده از همان ابتدای پیگیری موضوع هسته‌ای‌، پرونده‌ای را به رسمیت نشناختم و به همین علت هیچ گاه نگفتم پرونده هسته‌ای، بلکه اعلام کردم موضوع هسته‌ای.

وی با تاکید براینکه برخی‌ها باید موضع خود را با ملت ایران مشخص کنند، گفت: بنده خاطره تلخی از این عده دارم. مواضع و رفتار این افراد و گروه‌ها باید مشخص شود تا ملت ایران در جریان این مواضع قرار گیرد.

رییس‌جمهوری ادامه داد: این‌گونه نیست که این افراد فکر کنند یک احمدی‌نژاد مظلوم گیر آورده‌اند و می‌توانند به او فشار آورند. بنده از این گونه اقدامات مطلع هستم و روزی آنها را منتشر خواهم کرد تا مردم بدانند این عده چگونه در برابر دولت رفتار کرده‌اند.

رییس‌جمهوری با رد برخی انتقادات نسبت به حضور خود در شورای همکاری خلیج‌فارس، آن را آغاز تحولی گسترده بین کشورهای حاشیه منطقه دانست و گفت: برخی دیپلماسی را نمی‌فهمند و فقط ادعا دارند، اجلاس شورای همکاری خلیج‌فارس، اجلاس همراهی با ایران بود.

وی در پاسخ به سوالی درباره حضور خود در شورای همکاری کشورهای حاشیه خلیج‌فارس افزود: بنده برخی مسائل سیاسی را نمی‌توانم اینجا بیان کنم، چون منعکس شدن آن در مناسبات تاثیر می‌گذارد. رییس‌ قوه‌مجریه ضمن رد حضور خود در شورای همکاری کشورهای حاشیه خلیج‌فارس بدون دعوتنامه کتبی گفت: برخی دیپلماسی را نمی‌فهمند و فقط ادعای فهم آن را دارند. حضور بنده در این اجلاس به دعوت رسمی‌ آنها صورت گرفت. احمدی‌نژاد گفت: این دعوت طوری بود که کاملا یک طرفه بود‌، در گذشته برخی روسای دولت‌ها برای حضور در این اجلاس درخواست داده بودند‌، اما به هر حال پذیرفته نشد. احمدی‌نژاد با اشاره به بکارگیری لفظ خلیج عربی در بیانیه پایانی این اجلاس تصریح کرد: حتی اگر آنها از لفظ خلیج عربی استفاده کرده باشند، مگر خلیج‌فارس همیشه خلیج‌فارس نیست، آیا می‌توان نام آن را عوض کرد؟

رییس‌جمهوری با اشاره به بیانیه پایانی این اجلاس گفت: به طور معمول در پایان این اجلاس همواره بیانیه‌ای صادر می‌شود و در یکی دو بند معمول آن بحث جزایر سه‌گانه در خلیج‌فارس مطرح می‌شود که البته برای ما بار سیاسی نداشته است‌، اما این بار بیانیه را به خاطر احترام به نماینده ملت ایران در اجلاس قرائت نکردند و در اختیار دبیرخانه اجلاس قرار دادند چون می‌خواهند در کنار ملت ایران قرار گیرند.

مشکلات فوتبال حاصل اشتباه علی‌آبادی بود

رییس‌جمهوری با تاکید بر اینکه مشکلات پیش آمده برای فوتبال ایران حاصل یک اشتباه محمد علی‌آبادی بود، از کناره‌گیری قریب‌الوقوع رییس‌سازمان تربیت بدنی در انتخابات فدراسیون فوتبال خبر داد.

وی در پاسخ به سوالی با اشاره به مشکلات اخیری که برای فوتبال کشورمان به وجود آمده است، اظهار داشت: این مشکلات حاصل یک اشتباه آقای علی‌آبادی بود که سال گذشته انجام داد و من به ایشان گفته بودم این کار را نکند‌، اما مشکلاتی که با کادر مدیریتی قبلی فدراسیون فوتبال به وجود آمد زمینه‌ساز بروز این مشکلات شد. وی افزود: عامل دومی ‌که باعث به حاشیه رفتن فوتبال شد، سوءاستفاده یک تیم سیاسی از این ماجرا بود که بدون در نظر گرفتن منافع ملی به فکر اهداف خاص خود بودند و توانستند با مطرح کردن برخی مسائل در ‌سازمان‌های خارجی باعث ایجاد مشکل برای فوتبال شوند. رییس‌جمهوری با تاکید بر اینکه نباید اجازه مداخله فیفا در فوتبا ل کشورمان را می‌دادیم، خاطرنشان کرد: زمانی که من به آقای علی آبادی گفتم که به فدراسیون فوتبال برود، حضور ایشان فلسفه‌ای داشت که می‌توانست به سر و سامان دادن اوضاع نابسامان این رشته پرطرفدار کمک کند. احمدی‌نژاد افزود: متاسفانه فوتبال ما اسیر یک سری باندها است که تلاش می‌کنند از این رشته پرطرفدار به نفع اهداف خود سوءاستفاده کنند. رییس‌ قوه‌مجریه با بیان اینکه با معرفی علی‌آبادی برای ریاست فدراسیون فوتبال به‌دنبال سر و سامان دادن به این رشته بود، یادآور شد: واقعیت این است که فوتبال در بین مردم ما جایگاه ویژه‌ای دارد و همه مردم به نوعی فوتبال را دوست دارند. به همین خاطر به آقای علی آبادی دستور دادم به فوتبال برود و مشکلات این رشته را برای همیشه حل کند. احمدی‌نژاد با تاکید براینکه حضور علی‌آبادی در انتخابات فدراسیون فوتبال مغایر با اساسنامه مورد تایید فیفا نیست، خاطر‌نشان کرد: با این حال، به آقای علی‌آبادی گفتیم کنار برود تا انتخابات فدراسیون فوتبال برگزار شود‌، اما قطعا در زمان مقتضی به این مشکلات رسیدگی خواهیم کرد. احمدی‌نژاد خطاب به ملت ایران گفت: در دو سال و سه ماهی که دولت در خدمت مردم بود، سعی کردیم کار کنیم و به اصلاح امور بپردازیم و جز این نیتی نداشتیم. تمام تلاش ما در جهت سرافرازی ملت ایران است. رییس‌جمهوری خاطرنشان کرد: بنده به همه ملت ایران عشق می‌ورزم و از خیلی از مسائلی که پیش می‌آید، ناراحتم و غصه می‌خورم. اگر اشتباهی در کار بود و سستی ایجاد شد و در جایی که باید فریاد می‌زدیم و نزدیم و در جایی حرفی زدم که به ساحت ملت ایران آسیب وارد کرد، از همه مردم می‌خواهم که به بزرگواری خود بنده را ببخشند و حلالم کنند. رییس‌جمهوری در پایان سخنان خود ضمن حلال کردن کسانی که در کار دولت سنگ‌اندازی می‌کنند‌، گفت: من همه را حلال کردم و انشاءا... ملت ایران نیز آنها را حلال خواهند کرد.