سخنی با رییس کل بیمه مرکزی ایران

تعیین یک روز به خصوص به نام بیمه به خودی خود از اهمیت بیمه در زندگی ایرانیان خبر می‌دهد، پس از پیروزی انقلاب و ملی شدن شرکت‌های بیمه و ساماندهی این صنعت توسط دولت، لایحه اداره امورشرکت‌های بیمه در ۱۳آذر ۱۳۶۷ به تصویب رسید و از آن تاریخ این روز در تقویم به نام روز بیمه نام‌گذاری شد. بیمه مرکزی ایران نیز به عنوان متولی امور بیمه در کشور طی ۱۴ سال گذشته در چنین روزی سمیناری را پیرامون یکی از مباحث بیمه‌ای برگزار کرده و کل خانواده صنعت بیمه دور هم جمع می‌شوند. شاید میهمانان ویژه هر ساله مانند وزیر اقتصاد، نمایندگان مجلس و دیگر مسوولان در ۱۳آذر حضور دارند اما آنچه این سمینار را جذاب می‌کند گفت‌وگوهای حاشیه‌ای بیمه‌گران درخصوص اقدامات صورت گرفته و برنامه‌های آتی است.

امسال سمینار بیمه و توسعه جذابیت‌های دوچندانی دارد، چراکه به دنبال ابلاغ سیاست‌های کلی اصل ۴۴ توسط مقام معظم رهبری و بحث واگذاری بیمه دولتی آسیا، البرز و دانا به بخش‌خصوصی از یک سو، برنامه ۱۰ماده‌ای رییس‌جمهور و اجرای طرح تحول در صنعت بیمه از سوی دیگر و مصوبات مجلس درخصوص لوایح بیمه‌ای چهره دیگری به صنعت بیمه داده است که بیش‌از هرزمان دیگری نیازمند مدیریت است.

هرچند بیمه مرکزی ایران براساس وظیفه تعریف شده‌اش در قانون، متولی و ناظر صنعت بیمه است اما وزارت امور اقتصادی و دارایی تبدیل به مرکز طرح تحول شده است.

درحالی که کار گروه‌هایی تحت نظارت ۴شرکت بیمه دولتی و خود بیمه مرکزی مسوول احصاء بخشی از چالش‌ها هستند، اتفاقات دیگری در بخش‌های دیگر به وقوع پیوسته که جا دارد از چشمان رییس کل بیمه مرکزی دور نماند.

درحالی که ساماندهی بیمه شخص ثالث و آزادی زندانیان و تحت پوشش قرارگرفتن کل خودروهای در حال تردد بزرگ‌ترین هم و غم دکتر کهزادی است و به رغم تمام انتقادات تمام تلاش خود را می‌کند تا هرچه زودتر مسائل این بیمه‌نامه دردسر ساز حل شود، مسائل دیگری همچون واگذاری بیمه‌های دولتی پیش روی صنعت بیمه است.

هرچند بارها از رییس کل در این خصوص سوال شده‌است و ایشان گفتند مسائل خصوصی‌سازی با وزارت اموراقتصادی و دارایی است اما اینکه شرکت‌های بیمه به چه صورت و به چه کسانی واگذار شوند چیزی نیست که بتوان از آن گذشت.

درحالی که براساس خود آمار بیمه مرکزی ایران سود قبل از کسر مالیات کل صنعت بیمه ۱۲۸میلیارد تومان است که البته بخش عمده این سودآوری حاصل تلاش بیمه‌های خصوصی است!

درحالی که براساس مصوبات مجلس و هیات دولت، بخش قابل توجهی از سود شرکت‌های بیمه بابت کنترل تصادفات به بخش‌های دیگر مانند وزارت راه، علوم پزشکی، کشور و صندوق تامین خسارات بدنی تخصیص می‌یابد که طبق آخرین برآورد بالغ بر ۲۰۰میلیارد تومان یعنی خیلی بیشتر از کل سود صنعت بیمه است!

درحالی که براساس استاندارد ۲۸ که از ابتدای امسال اجرایی شد شرکت‌های بیمه‌ای ذخایر و سود حاصله را براساس زمان باقی مانده از سال محاسبه می‌کنند و اتفاقا در سال ابتدایی آن هستند؟

درحالی که بورس روزگار خوبی ندارد و اوضاع بر وقف مراد نیست چه زمان مناسبی برای واگذاری شرکت‌های بیمه دولتی است؟

شرکت‌های بیمه دولتی دارایی‌های قابل توجهی دارند که بیمه‌های خصوصی برای رسیدن به آن باید سال‌ها تلاش کنند و با این تورم و گرانی داشتن دارایی‌های مشابه بسیار دور از ذهن خواهد بود.

در زمانی که هیچکس به بورس خوشبین نیست و سهام شرکت‌هایی مانند فولاد برروی دستشان می‌ماند. چه کسی خریدار سهام بیمه‌های دولتی خواهد بود؟

این مساله که چه کسی سهام را بر فرض مثال بخرد و چه آینده‌ای برای شرکت‌های خوش نام بیمه‌ای رقم بخورد موردی است که تحلیل آن تنها از رییس کل بیمه مرکزی ایران که تجربه سال‌ها فعالیت در بازار پول و سرمایه را دارد برمی‌آید.

در آستانه سمینار بیمه و توسعه هستیم یک بار دیگر یک گردهمایی و سخنرانی مسوولان و باز هم نوشتن خبرهای تکراری.

ای کاش وزارت امور اقتصادی و دارایی، بیمه مرکزی ایران و مدیران کارگروه‌های تحول در صنعت بیمه به اهمیت اصل ۴۴ و هدف متعالی مقام معظم رهبری توجه کنند. درست است که ایشان بر سرعت روند خصوصی‌سازی تاکید دارند اما قطعا هدفشان این است که در بهترین زمان ممکن این واگذاری‌ها صورت گیرد تا سال‌های آتی اقتصاد رنگ خوش آرامش را به خود ببیند.