گفتوگو با روزبه پیروز مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری توسعه صنعتی ایران
بورس همچنان گزینه سودآوری است
شرکت سرمایهگذاری توسعه صنعتی ایران با داشتن حدود ۲۵۰ هزار سرمایهگذار حقیقی، بزرگترین شرکت سرمایهگذاری کشور از نظر تعداد سرمایهگذار به شمار میآید. در سال ۱۳۹۱ تغییراتی مدیریتی در این شرکت رخ داد و تحولات مهمی را از سر گذراند. تا آنجا که با کسب ۳۵ میلیارد تومان سود خالص، بیشترین سودآوری را در کل تاریخ ۱۵ ساله تاسیس شرکت به دست آورد. در گفتگوی کوتاهی با روزبه پیروز مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری توسعه صنعتی ایران، درباره دلایل این موفقیت و بازار بورس تهران در سال ۹۱ گفتگو کردیم.
مدیرعامل یکی از بزرگترین شرکتهای سرمایهگذاری بودن برای شما چه جایگاهی دارد؟
این در واقع هم یک مسئولیت بزرگ است و هم یک افتخار بزرگ. شرکت توسعه صنعتی زمانی که از طریق سازمان گسترش تأسیس شد، هدفش این بود که یک شرکت ملی برای تشویق و توسعه سرمایهگذاری و حمایت از صنعت کشور باشد. به همین دلیل هم در ابتدا پذیرهنویسی ملی صورت گرفت. الان به جز سرمایهگذاران حقیقی زیادی که در سراسر کشور داریم، حدود یک چهارم سهم شرکت در اختیار سهام عدالت قرار گرفته که از این طریق میلیونها نفر از هموطنان دیگر هم در ساختار سهامداری شرکت توسعه صنعتی قرار دارند. این که چنین شرکتی بتواند برای این تعداد وسیع از سهامدارن از قشرهای مختلف جامعه به طور مستمر سود خوبی به وجود بیاورد، مسئولیت بزرگی است. امیدواریم که شرکت سرمایهگذاری توسعه صنعتی ایران، همسو با اهدافش بتواند پاسخگوی توقعات سهامدارانش باشد و به صنعت و بازار سرمایه مملکت خدمت کند.
شنیدیم که شرکت توسعه صنعتی در سال ۱۳۹۱ تغییرات اساسی داشته است. میتوانید آنها را توضیح دهید؟
سال ۱۳۹۱ برای ما در واقع سال تغییر و تحول بود و به یاری خدواند، تغییرات مثبتی در شرکت روی داد. مشکلاتی که در رابطه با بلوک شرکت ایرالکو بود، کم و بیش حل شد. سبد سهامهایی هم که در شرکت وجود داشت به طور قابل توجهی اصلاح شد. تعداد آنها به بیش از نصف کاهش یافت که این اتفاق قدم بسیار مهمی بود و به ما اجازه داد که یک پرتفولیوی چابکتر و سالمتری را به وجود بیاوریم. مسائلی هم در شرکتهای غیر بورسی وجود داشت که حل شد و با چند واگذاری توانستیم بازدهی قابل قبولی کسب کنیم و از آن شرکتها خارج شویم.
به طور کلی توانستیم استراتژی مشخصی را در بخش سرمایهگذاری محقق کنیم. در حال حاضر سرمایهگذاریهای شرکت، عمدتاً سهمها و شرکتهایی هستند که توانستهاند از تغییرات نرخ ارز بهرهبرداری کنند و تغییر ارزش خیلی خوبی داشته باشند. در این دوران وضعیت شرکت به طور قابل توجهی بهبود پیدا کرد که در رشدNAV ، سوددهی شرکت و میزان سودی که در مجمع تقسیم شد، مشهود است.
آقای پیروز با توجه به سابقه گسترده شما در بورس تهران، وضعیت کنونی بورس را چه طور ارزیابی میکنید؟
بورس تهران در حال تجربه بینظیری است و خیلی از اتفاقها را از سر گذارنده است. وقایعی نظیر انتخابات، تحریمها، رشد قیمتهای جهانی و سقوطهای شدید، اتفاقاتی هستند که ما تجربه آن را در بورس داشتهایم و نحوه مواجهه با آن کمابیش برای سرمایهگذاران روشن است. در حال حاضر یک متغیر نسبتاً جدید در معادلات بورس وارد شده و آن هم نوسان نرخ ارز است. به جرأت میتوان گفت در یک دهه گذشته هیچ گاه بازار با این عامل به طور مستقیم و جدی در ارتباط نبوده و همیشه ثبات نسبی در این حوزه حاکم بوده است. از آذر ۹۰ تا مرداد ماه امسال که نرخ ارز آزاد حدود ۱۰۰ درصد رشد داشت، قیمتهای سهام نه تنها رشد نکرد بلکه کاهش هم یافت. اما در ماههای اخیر به تدریج بازار تحلیل منطقیتر خود را پیدا کرد و متوجه تأثیر بسیار مثبت این عامل بر سهام گروه وسیعی از شرکتهای معدنی، فلزی و پتروشیمی شد. به این ترتیب در صورتی که چشمانداز یک سال اخیر کماکان بر بازار حکمفرما باشد میتوان انتظار داشت که بورس تهران بتواند جایگاه خود را در بازارهای سرمایهگذاری پیدا کند و به عنوان یک گزینه سودآور برای سرمایهگذاران، کماکان مطرح باشد.
آیا شرکت سرمایهگذاری توسعه صنعتی ایران، برای موفقیت در سال آینده برنامهریزی خاصی کرده است؟
ما میخواهیم سیاستهای سرمایهگذاری شرکت را به گونهای پیش ببریم که در شرایط فعلی بازدهی خوبی داشته باشیم و بتوانیم میزان ریسک را مدیریت کنیم. در سهمهای بورسی توجهمان به سمت شرکتهایی است که به خاطر داشتن داراییهای با ارزش با وجود مسائل تورم و تغییرات نرخ ارز میتوان از آنها بهرهبرداری کرد و قیمتهای سهمشان هنوز به طور قابل توجهی بالا نرفته است. از طرف دیگر سرمایهگذاریهای غیربورسی را قویترو متنوعتر دنبال میکنیم. سرمایهگذاری در پروژه ساختمانی بزرگی در غرب تهران شروع کردیم که فکر می کنیم نتایج خیلی خوبی داشته باشد. با تأمین معاملات مالی اتاق مبادله، برای واردات بعضی از محصولات مشغول مذاکره هستیم. از طرف دیگر فرصتهای خوبی که در کشورهای منطقه هم وجود دارد را رصد میکنیم. مثلاً اولین سرمایهگذاری در بورس عراق را هم انجام دادهایم و اعتقاد داریم با توجه به پتانسیل هایی که در آن وجود دارد، به مرور میتواند بازدهی خوبی داشته باشد.
پربازدهترین صنایع بورسی امسال برای شرکت توسعه صنعتی ایران کدام بوده است؟
گروه فلزات اساسی پربازدهترین صنعت سبد سهام توسعه صنعتی بوده است. در این گروه نیز با توجه به آنکه مالکیت ۲۰ درصدی سهام ایرالکو را در اختیار داریم این سهام بیشترین سود را نصیب ما کرده است و کماکان با توجه به شرایط اقتصادی به آینده این سهم نیز امیدواریم.
استراتژی شما و همکارانتان برای انتخاب پورتفوی شرکت چیست؟
بد نیست در جواب به این سؤال نگاهی به روشهای انتخاب پورتفوی داشته باشیم. اصل مهمی که هر سرمایهگذار در بازار سهام باید مد نظر قرار دهد، متنوع کردن سرمایهگذاریها و تشکیل سبد سهام یا پورتفوی است تا بتوان ریسک سرمایهگذاری را کنترل کرد. شاید به نظر برسد ایجاد تنوع در سرمایهگذاری، بازدهی را محدود میکند، اما تجربه نشان داده است که در بلندمدت کفه ترازوی بازدهی پایدار به نفع کسانی است که به جای تمرکز بر تک سهمها، سبد سهام تشکیل دادهاند. روشهای زیادی برای تشکیل سبد سهام وجود دارد. در شرکت توسعه صنعتی در سه مرحله و در جریان فعالیت یک کمیته سرمایهگذاران متشکل از کارشناسان ارشد بازار سرمایه صورت میگیرد. اول صنایع برتر را انتخاب میکنیم، دوم سهم سرمایهگذاری هر یک از صنایع در سبد را تعیین کرده و سوم یک یا چند شرکت از صنایع را انتخاب میکنیم. البته برای هر یک از این سه مرحله فرآیند دقیق و مفصلی وجود دارد. شرکت توسعه صنعتی با عمل به این فرآیند در سال مالی منتهی به ۳۱ شهریور ۹۱ که رشد بورس منفی بود، توانست خالص ارزش داراییهای شرکت را ۳۵ درصد رشد دهد و عنوان یکی از شرکتهای سرمایهگذاری برتر را از آن خود کند.
با توجه به فراز و نشیبهایی که بورس تهران امسال پشت سر گذاشته، به نظر شما چه راهکارهایی را باید در شرایط کنونی برای موفقیت در بورس، پیش گرفت؟
سرمایهگذاران حرفهای براساس ارزش برآوردی خود از سهام یک شرکت آن را میخرند یا میفروشند. اما سرمایهگذاران غیر حرفهای، بر اساس رشد یا کاهش قیمت سهم، جو بازار، شایعات و خبرهای روزانه تصمیم به خرید و فروش میگیرند. واقعیت این است که قوانین سرمایهگذاری حرفهای، پیچیده است و فرد باید با تلاش و صرف وقت زیاد، دانش حسابداری و چگونگی ارزشیابی سهام را در خود تقویت کند. به همین علت است که تعداد افراد غیر حرفهای در بازار سرمایه زیاد و تعداد سرمایهگذاران حرفهای بسیار کم است، اما مطالعه تاریخچه سرمایهگذاران موفق نشان میدهد که دنبالهروی از جو بازار باعث کسب سودهای کلان نمیشود و سودهای بزرگ معمولاً با خرید و نگهداری سهام ارزنده و ارزان در افق زمانی بلندمدت اتفاق میافتند. از این رو من توصیه میکنم که سرمایهگذاران بیش از هر چیز خود را به دانش ارزیابی سهام مجهز سازند و با به کارگیری آن در بازار سهام در طول زمان به یک مدل مشخص و قابل اتکا برای سرمایهگذاری خود دست یابند و در این راه اسیر شایعات و جو بازار نشوند.
ارسال نظر