شهردار تهران در مورد توقف ۲۵ واگن دو طبقه مترو تهران-گلشهر در گمرک گفت: برای حل این مشکل جلسه‌ای با مدیران بانک‌ها داشته‌ایم و نامه‌ای نیز به دولت ارسال کرده‌ایم که امیدواریم هرچه سریع‌تر نسبت به تامین اعتبارات لازم جهت ورود این واگن‌ها به خط ۵ مترو اقدام شود.

به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر محمدباقر قالیباف در مراسم ریل‌گذاری خط چهار با بیان این مطلب اظهار کرد: علت عدم‌ترخیص این واگن‌ها از گمرک، عدم‌تخصیص اعتبار از سوی بانک‌ها و هزینه‌های گمرکی است که از دولت طی نامه‌ای درخواست کرده‌ایم اعتبارات لازم را یا هرچه سریع‌تر از محل اعتبارات ۲۹۰‌میلیارد تومانی که مجلس سال گذشته در بودجه سال‌جاری کشور برای مترو تهران در نظر گرفته پرداخت یا اینکه فعلا خود هزینه ترخیص از گمرک را بپردازد تا واگن‌ها معطل طی شدن مراحل بروکراسی اداری نشوند.

وی با بیان اینکه اگر دولت همین امروز اعتبارات لازم را تامین کند فردا واگن‌های متوقف مانده خط تهران- گلشهر از گمرک ترخیص خواهند شد افزود: با ورود واگن‌های جدید به خط ۵ مترو ظرفیت این خط حدود ۳۰‌درصد افزایش می‌یابد.

شهردار تهران تصریح کرد: مجلس سال گذشته در بودجه سال‌ جاری کشور برای متروی تهران ۲۹۰‌میلیارد تومان در نظر گرفته که تاکنون ۱۹۰‌میلیارد تومان از این مبلغ پرداخت شده و انتظار می‌رود دولت ۱۰۰‌میلیارد باقی مانده را نیز هرچه سریع‌تر پرداخت کند تا مشکلات موجود از سر راه مترو تهران برداشته شود.

وی با تاکید براینکه مترو از لحاظ فنی، مدیریت و ساخت هیچگونه مشکلی ندارد و مشکل اساسی کمبود اعتبارات لازم و نقدینگی است، گفت: توان احداث سالانه ۲۵ تا ۳۰‌کیلومتر مترو در تهران وجود دارد و در صورتی که اعتبارات لازم به موقع و بدون دردسر تامین شود می‌توانیم ۱۵۵‌کیلومتر مترو باقیمانده در تهران را حدودا ۶ سال بسازیم و همه خطوط در نظر گرفته شده برای تهران را تکمیل کنیم.

قالیباف تصریح کرد: ساخت هر‌کیلومتر مترو حدود ۴۰ تا ۴۵‌میلیارد تومان هزینه در بر دارد که در صورت تامین اعتبارات لازم می‌توانیم شاهد توسعه سریع خطوط مترو در تهران باشیم. چنانچه در انتهای سال ۸۵ عملیات اجرایی خط ۴ از انتهای خیابان پیروزی آغاز شد و اکنون این خط تا نزدیک میدان آزادی پیشروی داشته است و بخشی از خط نیز امسال به بهره‌برداری می‌رسد.

شهردار تهران همچنین در مورد احداث خط ۳ اتوبوس‌های تندرو و مشکلات ناشی از عملیات اجرایی در مسیر احداث این خط گفت: نمی‌توان پروژه‌های خوب و تاثیرگذار ترافیکی را به خاطر مشکلاتی که در آغاز کار شکل می‌گیرد متوقف کرد چنانچه در راه‌اندازی خط یک و دو سامانه اتوبوسرانی تندرو مشکلاتی به خاطر عملیات عمرانی و تغییر مسیرها برای شهروندان به وجود آمده بود، اما با تکمیل خطوط اکنون شاهد رضایت شهروندان و تسهیل تردد شهروندان در مسیر این خطوط هستیم.

وی ادامه داد: در حال حاضر نیز به دلیل اشغال دو خط عبوری به وسیله پارک خودروهای شخصی وعملیات عمرانی تردد برای شهروندان در مسیر این خط با مشکلاتی مواجه شده است، اما با اتمام عملیات عمرانی که ۱۰ تا ۱۲ روز به طول می‌انجامد مشکلات موجود مرتفع شده و شهروندان با وضعیت جدید منطبق خواهند شد.

پروژه خط چهار مترو از خیابان پیروزی در شرق تهران تا شهرک اکباتان در غرب تهران به طول ۲۰‌کیلومتر با ۲۰ ایستگاه طراحی شده است و براساس برنامه زمان‌بندی شده تا پایان امسال ۴/۵‌کیلومتر از این مسیر ریل‌گذاری خواهد شد و مسیر قابل بهره‌برداری خط ۴ به ۷‌کیلومتر خواهد رسید.

همچنین در سال جاری مسیر حد فاصل ایستگاه میدان شهدا تا ایستگاه میدان انقلاب در این خصوص به طول ۲/۵‌کیلومتر بهره‌برداری می‌‌شود.

خیلی از روند جلسات مشترک با دولت راضی نیستم

شهردار تهران درخصوص عدم‌حضور در آخرین جلسه مشترک دولت و شهرداری گفت: من جلسه مهم‌تری داشتم و باید در آن حضور پیدا می‌کردم. موضوع را به اطلاع دوستان هم رساندم و نرفتن من به معنی اعتراض به جلسه نیست اما صادقانه می‌گویم که خیلی از روند جلسات راضی نیستم.

به گزارش سما، محمدباقر قالیباف گفت: وقتی جلساتی در این سطح تشکیل می‌شود و به دلیل کمبود وقت نمی‌توان چنین جلساتی را زیاد تشکیل داد، باید زودتر تصمیم‌گیری شود و تصمیماتی هم که گرفته می‌شود باید برای شهر کارساز و موثر باشد.

وی افزود: به هر حال مشکلات شهر در زمینه حمل‌و‌نقل عمومی دقیقا مشخص و روشن است که باید درخصوص آنها تصمیم‌گیری شود اما متاسفانه تصمیم قطعی در این زمینه گرفته نشده است.

قالیباف در ادامه در پاسخ به خبرنگاری که گفت تاکنون ما خروجی از آن جلسات ندیدیم، تصریح کرد: من هم تاکنون خروجی مشخصی ندیده‌ام. بحث آنها این است که ابتدا طرح جامع باید به تصویب رسد که این کار در حال انجام است اما طرح جامع در حال حاضر مشکلی را از حمل‌و‌نقل ترافیک تهران حل نمی‌کند.

به گفته قالیباف ما باید مدیریت ترافیکی واحدی داشته باشیم و در حوزه‌های انتظاماتی و قوانین باید تصمیم گرفته شود.

شهردار تهران در ادامه تاکید کرد: وقتی به شهروندان می‌گوییم به خاطر ترافیک با ماشین شخصی از خانه خارج نشوند باید شرایط به گونه‌ای باشد که وقتی از خانه خارج می‌شوند با ۳۰۰متر پیاده‌روی به شرق و غرب یا شمال و جنوب به ایستگاه حمل‌و‌نقل عمومی برسند. من نیز تاکسی را به عنوان حمل‌و‌نقل عمومی قلمداد نمی‌کنم زیرا خیلی‌ها در جامعه ما توان استفاده از تاکسی و تاکسی تلفنی را ندارند و باید امکانی فراهم شود که شهروندان از مترو و اتوبوس استفاده کنند.

وی در ادامه گفت: دوستان از ما سوال کردند که شهرداری برای اداره شهر طرح مشخصی دارد، ما نیز طرح خود را ارائه دادیم و هر وقت دوستان تصمیم بگیرند و نیازهای مشخصی را برطرف کنند آلودگی هوا و ترافیک تهران در طول یک دوره ۴ساله قابل‌قبول خواهد شد.