میل خودروها به معاینه فنی سه برابر شد

کوچ پرستوها و کلاغ‌ها از آسمان تهران به خاطر آلودگی هوا

گروه حمل‌ونقل- افسانه احمدی دو قزلو: استقرار ماموران ویژه نیروی انتظامی در مبادی ورودی به مرکز شهر تهران اگر چه با انتقادهایی از سوی مردم مواجه شده، اما همکاری نزدیک نیروی انتظامی و راهنمایی و رانندگی با شهرداری تهران در یک ماه اخیر باعث شده توجه رانندگان خودرو به معاینه فنی وسایل نقلیه شخصی بیشتر از سه برابر افزایش پیدا کند.

یک ماه پیش درست در آستانه تشدید آلودگی هوا در تهران، راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ با اجباری کردن معاینه فنی خودروها طرح بازرسی خودروها را در خیابان‌های شهر به اجرا گذاشت. اکنون با نگاه به آسمان تهران شاهد نتایج مثبت این طرح هستیم.

مقامات شهرداری تهران امیدوارند پرندگانی که در چند هفته گذشته به خاطر آلودگی بیش از اندازه هوای تهران، آسمان پایتخت را ترک کرده بودند هر چه زودتر برگردند.

مدیرعامل ستاد مرکزی معاینه فنی خودروهای تهران به مناسبت آغاز هفته هوای پاک در نشستی خبری با اشاره به مراجعه ۱۱۹هزار و ۹۸۱خودرواز زمان آغاز طرح تشدید برخورد با خودروهای فاقد برگه معاینه فنی گفت: آمارها نشان می‌دهد میزان مراجعه خودروها به مراکز معاینه فنی تا ۵/۳ برابر افزایش داشته است.

مهندس نوروزی با بیان اینکه میزان مردودی در مراکز معاینه فنی همیشه بالای ۵۰ درصد بوده است، گفت: این رقم هم‌اکنون به حدود ۲۳ درصد کاهش یافته که این امر نشان می‌دهد شهروندان پیش از مراجعه به مراکز معاینه فنی نسبت به تنظیم موتور خودرویشان اقدام کرده‌اند.

نوروزی با اشاره به مدیریت ضعیف در تعویض خودروهای فرسوده اضافه کرد که متاسفانه مدیریت تعویض خودروهای فرسوده، مدیریتی ناکارآمد و ضعیف است.

وی با ابراز گله‌مندی از این مساله گفت: پس از معاینه فنی باید حتما تکلیف روند خروج خودروهای فرسوده پایتخت نیز مشخص شود.

نوروزی در این‌باره گفت: معلوم نیست چه اتفاقی می‌افتد که پیکان‌های بالای ۳۰ سال عمر، همچنان در تهران تردد می‌کنند و تعداد زیادی تاکسی نیز به رغم ثبت‌نام، همچنان در صف جایگزینی به سر می‌برند. مدیرعامل ستاد مرکزی معاینه فنی خودرو در زمینه معاینه فنی موتورسیکلت‌ها نیز اضافه کرد که به رغم وجود خط معاینه فنی برای موتور سیکلت‌ها در تهران، متاسفانه اقدامی در این باره صورت نمی‌گیرد؛ این در حالی است که همزمان با هفته هوای پاک، ۴هزار خودرو و ۲۰۰دستگاه موتورسیکلت پیک بادپا برای معاینه فنی به این مراکز می‌روند. نوروزی در این باره ادامه داد که با اجرای طرح تعویض پلاک موتورسیکلت‌ها، خطوط معاینه فنی این وسایط در مراکز شماره‌گذاری ناجا مستقر شده و نسبت به انجام معاینه فنی موتورسیکلت‌ها اقدام می‌کنند.

نوروزی در زمینه انجام معاینه فنی توسط شرکت‌های خودروساز نیز گفت: پیشنهادی که در این باره از سوی راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی به شهرداری تهران ارائه شده و جلساتی نیز با نمایندگان ایران خودرو و سایپا در این زمینه تشکیل شده که در صورت احراز شرایط نمایندگی‌های منتخب ایران خودرو و سایپا، با نظارت ستاد مرکزی معاینه فنی خودروهای تهران این نمایندگی‌ها نسبت به پذیرش و ارائه معاینه فنی به خودروهای تولید خود اقدام می‌کنند.

نوروزی در ادامه با بیان اینکه باید همه در کاهش آلودگی هوای تهران کوشش کنیم، گفت: باید وضعیت را به گونه‌ای برسانیم که شاهد بازگشت پرستوها به شهرمان شویم؛ اما الان متاسفانه پس از کوچ پرستوها، شاهد کوچ کلاغ‌ها نیز از تهران به دلیل آلودگی هوا بوده‌ایم و باید در این امر کوشش بیشتری را به خرج دهیم تا پس از کلاغ‌ها نوبت به کوچ مردم تهران نشود.

کاهش آلودگی هوا در هسته مرکزی

به گزارش دنیای اقتصاد، مدیرعامل کنترل کیفیت هوای تهران نیز در جمع خبرنگاران با اشاره به میزان آلودگی پس از اجرای طرح تشدید برخورد با خودروهای فاقد برگه معاینه فنی گفت: تحقیقات نشان می‌دهد از زمان آغاز این طرح، آلودگی هوا در هسته مرکزی شهر تهران کاهش داشته است که این امر کاملا محسوس است.

یوسف رشیدی با اشاره به ماده ۶۲ قانون برنامه چهارم گفت: بر این اساس سازمان حفاظت محیط‌زیست مکلف شده است آیین‌نامه‌های اجرایی را برای کاهش آلودگی هشت کلانشهر آلوده کشور تصویب کند که متاسفانه این امر صورت نگرفته و نشان می‌دهد یک بی‌برنامگی در خصوص آلودگی هوا وجود دارد. رشیدی با بیان اینکه تنها مشکل آلودگی هوا، آلاینده‌های کلاسیک نیست، اضافه کرد: بررسی‌ها نشان می‌دهد یکی از بحران‌های آلودگی هوا در تهران بحران هیدروکربن‌های سرطان‌زا است که متاسفانه در برخی نقاط میزان این آلاینده‌ها به ۱۰ برابر استانداردهای بین‌المللی می‌رسد. وی در زمینه راهکارهای کاهش بلندمدت آلودگی هوا در تهران گفت: شهرداری تهران طرح جامع ترافیک را تدوین کرده که امیدواریم هر چه سریع‌تر این طرح تصویب شود که بر اساس آن باید تقاضای سفرهای درون‌شهری کاهش یابد.

کاهش ۲۳درصدی آلودگی هوا با معاینه فنی

از سوی دیگر، رییس شورای شهر تهران در جلسه روز سه‌شنبه شورای شهر گفت: چنانچه معاینه فنی درست صورت گیرد، ۲۳درصد از آلودگی هوای تهران کاسته می‌شود.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی شهرداری تهران، مهدی چمران در این جلسه گفت: بر اساس آمار و ارقام ستاد معاینه فنی، روزانه ۱۰هزار خودرو در سطح شهر معاینه فنی می‌شود و این یک اقدام در راستای کاهش آلودگی هوای تهران است.

وی خاطرنشان کرد: ۲۰ تا ۲۵ درصد آلودگی هوا نیز مربوط به موتورسیکلت‌ها است که ما از ستاد معاینه فنی تقاضا داریم در این حوزه نیز اقدامات لازم را به عمل آورد.

رییس کمیسیون محیط‌زیست شورا نیز در این ارتباط با تقدیر از این اقدام شهرداری گفت: با توجه به اینکه محوریت روز هوای پاک معاینه فنی است، این یک اقدام مناسبی بوده ولی کیفیت معاینه فنی نیز بسیار مهم است؛ چرا که این موضوع در کاهش آلودگی هوای تهران نیز درصد زیادی نقش دارد. معصومه‌ابتکار افزود: اینکه برخی شهروندان از حضور فیزیکی ماموران نیروی انتظامی در ورودی‌های شهر گلایه دارند، قابل تامل بوده ولی باید توجه داشت که متاسفانه در شرایط کنونی جامعه برای نهادینه کردن برخی ضوابط چاره‌ای جز استفاده از نیروهای بازدارنده نداریم.

وی تصریح کرد: ماموران نیروی انتظامی در اجرای این اقدام تاثیر مثبتی داشته و این اقدام آثار بیشتری در کاهش آلودگی هوا و ترافیک تهران به وجود آورده است.

آلودگی هوا زبان مشترک سلایق سیاسی

بر اساس گزارش دنیای اقتصاد، مشاور شهرداری تهران در امور محیط‌زیست در حاشیه جلسه ۱۸۸۸ در مرکز نظارت همگانی شهرداری با اشاره به اینکه موضوع محیط‌زیست می‌تواند زبان مشترک همگرایی سلایق مختلف سیاسی و اجتماعی باشد، گفت: طی چند هفته گذشته به خوبی دیده شده چگونه محیط‌زیست می‌تواند موجب همگرایی ملی احزاب و سلایق مختلف سیاسی شود. هادی حیدرزاده ابراز امیدواری کرد که این زبان مشترک به شعار ختم نشود و برنامه‌های اجرایی نیز به دنبال خود داشته باشد.

حیدرزاده با اعلام برنامه‌های هفته هوای پاک امسال با محوریت معاینه فنی، شعار امسال هوای کشور را به پیشنهاد شهرداری تهران «معاینه فنی، خودروی سالم و هوای پاک» عنوان کرد.

وی در زمینه عناوین برنامه‌های هفته هوای پاک گفت: روز یکشنبه ۲۹ دی، با عنوان معاینه فنی، مسوولان و هوای پاک، دوشنبه ۳۰ دی، با عنوان معاینه فنی، قوانین و مقررات، سه‌شنبه یک بهمن، با عنوان معاینه فنی، حمل‌ونقل عمومی، هوای پاک، چهارشنبه ۲ بهمن با عنوان معاینه فنی، صنعت و هوای پاک، پنج‌شنبه ۳ بهمن با عنوان معاینه فنی، بسیج همگانی، هوای پاک، جمعه ۴ بهمن با عنوان معاینه فنی، سلامت و هوای پاک و شنبه ۵ بهمن معاینه فنی رسانه‌های گروهی و هوای پاک نامگذاری شده است.

حیدرزاده همچنین در این نشست گفت که متهمان پرونده آلودگی هوا توسط کمیسیون اصل ۹۰ مشخص شده‌اند؛ اما هنوز مجلس محترم اسامی آنها را اعلام نکرده است که از مجلس شورای اسلامی تقاضا داریم اسامی آنها را اعلام کند. مشاور شهرداری تهران در ادامه سخنانش به راه‌اندازی سامانه پیام کوتاه پیش‌بینی وضعیت آلودگی هوای تهران اشاره کرد و گفت: از روز چهارشنبه گذشته ثبت‌نام در این سامانه به صورت رایگان در روزنامه همشهری آغاز شده است. همچنین متقاضیان می‌توانند از طریق پایگاه اینترنتی شرکت کنترل کیفیت هوای تهران در پورتال شهرداری به نشانی www.tehran.ir ثبت‌نام کنند.

آلودگی خودروهای فرسوده ۱۰۰ برابر خودروهای نو

به دنبال رفع مشکل آلودگی هوای تهران همچنین روز پنجشنبه در نشستی خبری، معاون اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران و بار دیگر مدیرعامل ستاد مرکزی معاینه فنی خودروهای تهران و مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران به توضیح برنامه‌های هفته هوای پاک پرداختند و معاون اجتماعی، فرهنگی شهرداری، دلیل سر یک میز نشستن این معاونت با مدیران بخش حمل‌ونقل و ترافیک را ضرورت مشارکت آگاهانه و همه‌جانبه تشکل‌ها و دستگاه‌ها برای حل مشکلات شهری از جمله ترافیک عنوان کرد.

احمد نوریان در این نشست با اشاره به افزایش میزان آلودگی هوا در شهر تهران گفت: امسال نسبت به سال گذشته آلودگی هوای پایتخت تا ۴ برابر افزایش یافته است که توسعه حمل‌ونقل عمومی می‌تواند راهکاری اساسی در کاهش این نوع از آلودگی زیست‌محیطی باشد.

نوریان گفت: آلودگی خودروهای فرسوده موجود در سطح شهر ۱۰۰ برابر خودروهای جدید و آلودگی موتور سیکلت‌ها نیز ۷ برابر یک خودروی نو است و می‌توان گفت: ۶/۱میلیون تن از حجم آلودگی‌ هوا از طریق منابع متحرک وارد تهران می‌شود.

معاون اجتماعی فرهنگی شهرداری تهران همچنین اضافه کرد: مدیریت شهری در تلاش است تا مشکل آلودگی را در پایتخت برطرف کند و اقدامات خوبی در این زمینه انجام داده است و از سوی دیگر سازمان‌های مردم نهاد نیز در جهت رفع مشکل آلودگی هوا اقداماتی را انجام می‌دهند.

مدیرعامل ستاد مرکزی معاینه فنی خودروهای تهران نیز در این جلسه پدیده آلودگی هوا را یک موضوع اجتماعی دانست و گفت: باید برای حل این مشکل با دید کارشناسی به آن نگریسته شود. نوروزی در این‌باره ادامه داد که قانون توسعه حمل‌ونقل عمومی یک قانون

بین بخشی است و باید همه به وظایف خود در این قانون عمل کنند.

نوروزی توسعه حمل‌ونقل عمومی را نیز یکی از مهم‌ترین ضروریات در کاهش آلودگی هوا دانست و گفت: این طور نیست که برای توسعه این بخش از جیب خود خرج کنیم و آن را توسعه دهیم، بلکه این موضوع یک موضوع کاملا بین بخشی است و مسوولان مربوط باید در این زمینه ما را یاری کنند.

نوروزی گفت: اگر از شهروندان می‌خواهیم که از سیستم حمل‌ونقل عمومی استفاده کنند، باید زمینه این استفاده برای آنها فراهم شود و ایجاد این زمینه با مشارکت اجتماعی شهرداری و دولت محترم امکان‌پذیر می‌شود.

وی در ادامه این مطلب تاکید کرد که نباید به موضوع آلودگی هوا و ترافیک سیاسی نگریسته شود، زیرا این یک پدیده اجتماعی است و با سیاسی کردن آن به مردم ظلم کرده‌ایم.

مدیرعامل کنترل کیفیت هوای تهران نیز در ادامه این نشست خاطرنشان کرد: باید برای کاهش آلودگی هوای تهران یک حرکت ملی صورت گیرد تا خسارت‌های ناشی از آن برطرف شود. یوسف رشیدی با بیان اینکه باید موضوع آلودگی‌ هوا را دغدغه همه بدانیم و این وظیفه همه دستگاه‌های ذی‌ربط است که برای حل این مشکل اقدامات لازم را انجام دهند، تصریح کرد: شهرداری تهران اقدامات قابل‌قبولی در کاهش این نوع از آلودگی شهر تهران انجام داده است.