انجیرمیوه‌ای اعجاب انگیز
مریم علیزاده
همه با خواص غذاهایی مثل پروتئین، لبنیات، ماهی و سبزیجات، تا حدودی آگاهی داریم و از مزایای بی‌شمار آنها برای بدن مطلعیم، اما گاهی از خواص تغذیه‌ای برخی از موادغذایی جزء که گاهی اثرات معجزه آسایی برای بدن دارند غافل هستیم و شاید ماه‌ها و سال‌ها اصلا در رژیم غذایی ما دیده نمی‌شوند، یکی از این مواد غذایی، انجیر است. انجیر میوه‌ای مقوی و شیرین است که در قرآن به آن قسم خورده شده است.

درخت انجیر بومی آسیای غربی و کشورهای مدیترانه است و از آنجا به عربستان، سوریه و فلسطین اشغالی برده شده است.انجیر درختی است با برگ‌های زرد و پنجه‌ای و به رنگ سبز خاکستری که بلندی آن تا شش متر می‌رسد و به دلیل عدم مقاومت در مقابل سرمای شدید، در مناطق معتدل و گرمسیر کشت می‌شود.درخت انجیر معمولا از سال چهارم شروع به میوه دادن می‌کند و تا سن بیست سالگی میوه می‌دهد.
ارزش غذایی
انجیر قندزیادی دارد به طوری که ۵۰درصد انجیر خشک را قند تشکیل می‌دهد. همچنین منبع خوبی از پتاسیم، منیزیم، کلسیم، فسفر و ویتامین‌های A,B,C است. علاوه بر آن، انجیر منبع غنی فیبرغذایی است. لیگنین که یک نوع فیبر غذایی غیرمحلول است، به مقدار زیادی در انجیر وجود دارد که این ماده نقش عمده‌ای در جلوگیری و رفع یبوست دارد.
از انجیر می‌توان در رژیم‌های غذایی خاص مثل رژیم‌ کم‌چربی، کم‌سدیم، پرفیبر، کاهش وزن، دیابت و حتی رژیم غذایی مدیترانه‌ای استفاده کرد.
جالب است بدانید انجیر سدیم و چربی ندارد و مانند سایر میوه‌ها بدون کلسترول است.
30 تا 40 گرم انجیر تازه یا یک چهارم لیوان از خرد شده‌ آن، معادل یک واحد میوه است.
گذشته از آن، انجیر، فیبر غذایی بالایی دارد و هر واحد آن ۲۰درصد نیاز روزانه را تامین می‌کند که بیش از هر نوع میوه تازه یا خشک است.
انجیر بیش از سایر میوه‌ها املاح دارد. 40گرم انجیر تازه دارای 244 میلی‌گرم پتاسیم (7درصد نیاز روزانه)، 53 میلی‌گرم کلسیم (6درصد نیاز روزانه) و 2/1 میلی‌گرم آهن (6درصد نیاز روزانه) است.
خواص درمانی
گذشته از تمام مزایایی که برای این میوه گفته شد، انجیر خواص درمانی بی‌شماری نیز دارد که به برخی از مهم‌ترین آنها اشاره می‌شود.
انجیر تعرق بدن را زیاد می‌کند و ادرارآور است. اگر ترشح ادار کم باشد، خوردن انجیر باعث ازدیاد آن می‌شود. اگر شما از آن دسته افراد هستید که به طور ذاتی لاغر هستید و به قول معروف استعداد چاق شدن ندارید، بدانید انجیر میوه‌ای چاق کننده‌ است و برای آنهایی که می‌خواهند وزن اضافه کنند بسیار مفید است. بدین منظور می‌توان آن را با شیر مخلوط کرد و در بین غذاها خورد.
این ماده غذایی چه به صورت خشک و چه به صورت تازه یبوست را برطرف می‌کند و یکی از بهترین میوه‌ها برای تمیز کردن روده بزرگ است. به طوری که در قدیم برای از بین بردن یبوست از شربت انجیر استفاده می‌کردند.
جوشانده انجیر خشک نیز درمان‌کننده التهاب مجاری دستگاه تنفسی، کلیه، ذات‌الریه، سرخک، مخملک و آبله است.
جوشانده غلیظ انجیرخشک برای رفع سرما‌خوردگی بسیار مفید است و غرغره‌کردن آن گلودرد را برطرف می‌کند.
علاوه بر آن انجیر دستگاه هاضمه را تقویت می‌کند و برای درمان سوءهاضمه مفید است. تجربه نشان داده است، انجیر برای آنهایی نیز که قند خون‌شان پایین می‌آید و یک دفعه احساس ضعف می‌کنند مناسب است، زیرا قند آن به سرعت در روده کوچک جذب می‌شود.
گذشته از خواصی که ذکر شد، انجیر تقویت‌کننده کبد و ضدسرطان است. جالب است بدانید هضم انجیر آسان است و مصرف آن برای بچه‌ها و اشخاصی که از بستر بیماری‌ برخاسته‌اند و دوره نقاهت را می‌گذرانند، بسیار مفید است. علاوه بر آن، سرشار بودن انجیر از پتاسیم، تامین کننده سلامتی کودکان ضعیف و کم‌خون و بی‌اشتها است.
مضرات
خوب است بدانید، هرچند انجیر خواص معجزه‌آسای بی‌شماری دارد اما در مواردی نیز خوردن آن منع شده است.
- انجیر برای کبدهای ضعیف مناسب نیست و آنهایی که کبد ضعیف دارند، باید انجیر را با گردو بخورند.همچنین زیاده‌روی در مصرف این ماده غذایی باعث نفخ شکم و اسهال می‌شود و برای چشم نیز مضر است.
- انجیر برای مبتلایان به بیماری قند و اختلال معده و روده مضر است.
خرید و نگهداری
موقع خرید انجیر دقت کنید که تازه و پوست آن صاف باشد. اگر بوی ترشیدگی می‌داد، آن را نخرید، زیرا این بو نشان می‌دهد که قند موجود در انجیر تخمیر و میوه خراب شده است.
انجیر تازه را حتما باید در یخچال نگهداری کنید، ولی انجیر خشک را می‌توانید در یخچال یا در هوای اتاق نگهداری کنید. البته باید در یک ظرف یا بسته‌بندی بدون هوا و رطوبت باشد که در این‌صورت برای چندین‌ماه می‌توان آن را نگه داشت.