خیز گل‌گهر برای تولید بیشتر سنگ‌آهن
شرکت سنگ‌‌آهن گل‌گهر یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان سنگ‌آهن در ایران است. این شرکت معدنی در سال 86 معادل 5میلیون و 931هزار و 853تن کنسانتره سنگ‌‌آهن و 847هزار و 108 تن سنگ‌‌آهن دانه‌بندی هماتیت تولید که به ترتیب نسبت به سال 85، 14 و 23درصد رشد داشته است. این شرکت بزرگ صنعتی و معدنی به مناسبت روز صنعت و معدن گزارش خود را در 5 بخش معدن و فرآوری، فروش محصولات، طرح‌های توسعه و پروژه‌ها، عملکرد مالی شرکت در سال 1386 و اهداف و برنامه‌های سال 87 اعلام کرده است که متن کامل آن در پی می‌آید.

اهم فعالیت‌های شرکت سنگ‌‌آهن گل‌گهر در سال 1386
۱ - معدن و فرآوری
در سال 1386 با راه‌اندازی و اجرای طرح‌های توسعه‌ای و بهینه‌سازی علاوه بر شناسایی ذخیره جدید معدنی سنگ‌آهن و افزایش عمر معدن، امکان افزایش تولید و بهینه‌سازی روند فعلی عملکرد در بخش‌های معدن و فرآوری در جهت کاهش هزینه‌های تولید به وجود آمده است. براساس مطالعات و فعالیت‌های انجام شده در خصوص بهینه‌سازی کاواک استخراجی و شناسایی پتانسیل‌های جدید ذخیره قابل استخراج به میزان 100میلیون تن (از حدود 180 به 280میلیون تن) افزایش یافته است که تضمین‌کننده حداقل ده سال تداوم عمر بهره‌برداری برای کلیه فعالیت‌های تولیدی را در پی خواهد داشت.
با اقدامات انجام شده و بهینه‌سازی روند استخراج و فرآوری، عیار سنگ‌آهن محصول تولیدی که از معیارهای مهم تولید از نقطه‌نظر مشتریان می‌باشد، بهبود قابل ملاحظه‌ای داشته است. در بخش‌های معدن و فرآوری، اقدامات متعددی در خصوص افزایش تولید و کاهش هزینه‌ها به شرح زیر صورت گرفته است:
1-1 طرح‌های مطالعاتی انجام شده
* در بخش معدن کاهش ارسال بار به دپوهای موقت به میزان ۲/۱میلیون تن که مبلغ ۶۷۰۰میلیون ریال کاهش هزینه در بر داشته است.
* کاهش نمونه‌های ارسالی به آزمایشگاه به میزان 70درصد و صرفه‌جویی سالانه بالغ بر 3800میلیون ریال در هزینه‌های تولیدی.
* کاهش ۵۰درصد در میزان مصرف مواد ناریه ضد آب که با شناسایی پارامترهای حاکم بر مدل ریاضی آب‌های زیرزمینی، سالانه ۳۰۰۰میلیون ریال کاهش هزینه در بر داشته است.
* احداث رمپ‌های دسترسی با تغییر الگوهای حفاری و آتشباری علاوه بر کاهش 50درصدی در زمان دسترسی به جبهه کارهای استخراجی پله‌های جدید، سالانه مبلغ 1700میلیون ریال کاهش هزینه تحقق یافته است.
* بررسی گزینه تامین خوراک کارگاه خردایش و دانه‌بندی به مدت ۲ سال
* بررسی امکان استفاده از سیستم سنگ‌شکن داخل معدن IPC
* بررسی یکپارچه‌سازی بهره‌برداری از معادن ناحیه گل‌گهر که انجام آن باعث افزایش ارزش خالص فعلی پروژه‌ها می‌گردد.
* راه‌اندازی واحد خردایش خط جدید سنگ‌شکن در کارگاه دانه‌بندی
* بررسی گزینه‌های مربوط به فرآوری بار برگشتی و مقایسه اولیه فنی و اقتصادی ساخت دستگاه غبارگیر و نوار نقاله به میزان ۵۰۰متر جهت انتقال باطله خشک کارخانه
*بررسی عملکرد شارژ گلوله در آسیاب‌های خشک و مقایسه نتایج کمی و کیفی مرتبط با آن
۱-۲ - طرح‌های مطالعاتی در دست اقدام
* مطالعه انجام آتشباری‌های کنترل شده در خصوص ایجاد دیواره‌های نهایی
* بررسی امکان تغلیظ ته‌ریز سیکلون‌ها در بخش تر کارخانه
* مطالعات پایداری شیب و بهینه‌سازی میزان باطله‌برداری‌های موردنیاز
* تهیه و ساخت قطعات سنگ‌شکن واحد دانه‌بندی و خردایش
* تهیه بانک جامع اطلاعاتی فنی ناحیه معدنی گل‌گهر
* طراحی و نصب جرثقیل و شوت جدید در واحد دانه‌بندی و خردایش
* بهینه‌سازی میزان اختلاط باطله‌ در ماده معدنی استخراجی
۱-۳ - عوامل موثر در افزایش تولید کنسانتره
* افزایش درصد بازیابی خوراک کارخانه
* استقرار و استمرار برنامه تعمیرات و نگهداری تجهیزات خط تولید
* کاهش 9/14درصدی توافقات اجباری خط تولید و تلاش مستمر جهت جلوگیری از توقفات ناخواسته با برنامه‌ریزی صحیح
* کاهش ۴/۱۸درصدی توقفات پیش‌بینی شده با برنامه‌ریزی صحیح
* افزایش مهارت و تجارب شغلی پرسنل مربوطه
* افزایش انگیزه و روحیه کاری کلیه افراد درگیر در فرآیند تولید
1-4 - عوامل موثر در افزایش تولید هماتیت دانه‌بندی
* راه‌اندازی واحد خردایش خط جدید سنگ‌شکن هماتیت دانه‌بندی
* خرید ماشین‌آلات جدید جهت تسریع در تامین خوراک ورودی
* برگزاری دوره‌های آموزشی مختلف برای پرسنل
* افزایش راندمان و کارآیی پرسنل با پرداخت کارانه تولید
* تامین قطعات یدکی موردنیاز در اسرع وقت
* برنامه‌ریزی تعمیرات و نگهداری و تلاش جهت کاهش میزان توقفات ناخواسته
۱-۵ - نتایج بهینه‌سازی روند فرآوری
*میزان مصرف مازوت در تولید هر تن کنسانتره آهن معادل 82/5 لیتر که نسبت به سال 85 (28/6 لیتر) 8درصد کاهش داشته است.
*میزان برق مصرفی در تولید هر تن کنسانتره آهن KWا۵/۲۶ ساعت که نسبت به سال ۸۵
(KW ا1/29ساعت) 9درصد کاهش داشته است.
*ساعات کار ماشین‌آلات خطوط تولید کنسانتره آهن ۷۳۷۷ ساعت که نسبت به سال ۸۵ (۷۱۱۱ ساعت)۴درصد افزایش داشته است.
ساعات توقف کار ماشین‌آلات خطوط تولید کنسانتره 1383 ساعت که نسبت به سال 85 (1649 ساعت) 16درصد کاهش داشته است.
فروش محصولات
2-1 - قیمت‌گذاری محصولات
میزان فروش داخلی و تعیین قیمت‌های فروش توسط سازمان توسعه و نوسازی صنایع معدنی کشور و میزان صادرات و قیمت‌های صادراتی با هماهنگی و اطلاع آن سازمان صورت گرفته است.
2-2 - فروش داخلی
شرکت‌های فولاد مبارکه و فولاد خوزستان از مشتریان عمده داخلی بوده‌اند و شرکت فروش داخلی را بر مبنای تحویل درب معدن انجام داده و خریداران فوق مستقیما نسبت به تحویل گرفتن کالا با معرفی وسیله حمل اقدام نموده‌اند.
3-2 - صادرات و موقعیت شرکت در بازارهای جهانی
به دلیل حضور فعال شرکت سنگ‌آهن گل گهر در بازارهای جهانی و استفاده به موقع از موقعیت‌های حساس ناشی از تغییر شرایط اقتصادی، تحولات غیرقابل پیش‌بینی جهانی افزایش قیمت نفت و تاثیرات مستقیم آن در قیمت‌های حمل دریایی، استفاده از مزیت‌ مسیرهای کوتاه‌تر حمل از ایران نسبت به حمل از برزیل تا بازار چین، این شرکت موفق شد در سال مورد گزارش ۵۵درصد از کل صادرات سنگ‌آهن کشور را به خود اختصاص داده و عمدتا محصولات خود را به کشور چین صادر نماید.
موفقیت‌ها و مزیت‌های فوق‌الذکر و تحویل به موقع محصول به مشتریان خارجی منطبق با تعهدات و الزامات قراردادی فی‌مابین باعث گردید که قیمت‌های صادراتی گل گهر گاهی 20درصد بیشتر از قیمت جهانی و 45درصد بیشتر از قیمت فروش قراردادهای بلندمدت CVRD (که بزرگ‌ترین تولیدکننده سنگ‌آهن جهان می‌باشد) تحقق یابد.پایبندی به تعهدات و قراردادهای منعقده توسط گل گهر، موجب شد که شرکت‌های تولیدکننده فولاد دنیا شناخت بسیار خوبی از گل گهر به دست آورده به طوری که مقالات بسیاری در مطبوعات حرفه‌ای بین‌المللی در مورد شرکت سنگ‌آهن گل گهر به چاپ رسیده است.
صادرات محصول در طول سال مورد گزارش از طریق مزایده و انتشار آگهی‌های اینترنتی برگزار گردید که منجر به عقد تعداد ده فقره قرارداد صادراتی (۳ فقره جهت صادرات سنگ‌آهن هماتیت دانه‌بندی شده و ۷ فقره دیگر جهت صادرات کنسانتره) به روش نقدی و اعتبارات اسنادی گردیده است.
مجموع تناژ صادراتی به شرح جدول ذیل معادل 2506500 تن بوده که معادل مبلغ 36012082 و 136168071 یورو ارز عاید شرکت نموده است.
۳ - طرح‌های توسعه و پروژه‌ها
3-1 - پروژه‌های احداث کارخانه گندله‌سازی
مطالعات و بررسی‌های اولیه و طرح توجیهی این پروژه از اردیبهشت ماه ۷۳ با توجه به پیش‌بینی افزایش گوگرد در سنگ‌آهن و کنسانتره و افزایش پرشتاب تولید فولاد در واحدهای فولادسازی کشور و به تبع آن نیاز روزافزون واحدهای مذکور به گندله‌ آهن و ارزش افزوده آن نسبت به کنسانتره آغاز گردیده است.
3-2-1 - فعالیت‌های انجام شده در پروژه گندله‌سازی
* افتتاح حساب بانکی مشترک فی‌مابین شرکت و مشاور از خرداد ماه ۸۶ یکی از اقدامات بسیار موثر در پیشرفت پروژه در سال مورد گزارش بوده است.
این اقدام باعث شد که علاوه بر کنترل هزینه‌ها، خرید مواد اولیه مورد نیاز پروژه‌ها با سرعت بیشتری انجام شود، و ضمن تسویه صورت وضعیت‌های معوقه پیمانکاران جزء پرداخت‌ها به ایشان به موقع انجام شود. قراردادهای خرید مورد نیاز با جلب اعتماد و اطمینان تامین‌کنندگان فعال گردید. و این در حالی بود که تامین تجهیزات و مواد و مصالح حدود هشت ماه دچار رکود شده بود.
* جلسات مستمر در کارگروه‌های ساخت تهران، اصفهان و سیرجان برگزار گردید و مسائل و مشکلات مربوط به تامین تجهیزات و لوازم پیگیری رفع شد. این پیگیری‌ها منجر به اتمام حجم اصلی و بحرانی تامین تجهیزات گردیده است.
* افزایش ساعات کاری نیروهای نصاب و پیشرفت عملیات نصب در کارخانه از نکات مثبت و موثر بوده که منجر به امیدواری را تمام عملیات نصب طبق برنامه جدید است.
* با بررسی‌های فنی و مطالعه وضعیت و سیستم تعمیر و نگهداری فولاد خوزستان لیست پیشنهادی Spare part شرکت OTO بررسی و اقلام مورد نیاز کارخانه برای تولید مستمر و پایدار ارائه گردید. همچنین با توجه به افزایش مبلغ Spare Part نحوه پرداخت مورد توافق قرار گرفت.
* پیش‌نویس قرارداد تجهیزات پایلوت پلنت در جلسات مشترک با شرکت OTO در آلمان و ایران در تاریخ‌های 12 و 27 نوامبر نهایی گردید و شرکت OTO ضمانتنامه لازم را ارائه نمود. راه‌اندازی این مجموعه به کیفیت و کمیت تولید کمک شایان توجهی خواهد نمود.
* پیگیری امور مربوط به Utility کارخانه شامل پیگیری عقد قرارداد تضمین تامین برق با وزارت نیرو و پیگیری امور مربوط به تامین آب و گاز در مدیریت گندله‌سازی به بهبود وضعیت این بخش کمک نموده است.
* به منظور دوران بهره‌برداری اقدامات لازم درخصوص استخدام نیروهای متخصص و آموزش پیش از استخدام 70 نفر با بهترین گزینش به عمل آمده و در حال حاضر روزهای پایانی آموزش را پشت سر می‌گذارد.
۳-۲ - پروژه بازیابی هماتیت
به‌منظور استفاده بهینه از باطله‌های کارخانه فعلی که از زمان شروع تاکنون حدود 12 میلیون تن، باطله خشک و 8 میلیون تن باطله‌تر تولید شده است. هم‌چنین سولفور زدایی بخشی از کنسانتره تولیدی در آینده، طرح احداث یک خط بازیابی هماتیت از باطله خشک و یک خط بازیابی مگنتیت از باطله‌تر و یک خط سولفور‌زدایی از بخشی از کنسانتره با شرایط ذیل در دستور کار قرار گرفته بود.خط بازیابی هماتیت از باطله خشک به ظرفیت تولید 350 هزار تن کنسانتره در سال
خط بازیابی مگنتیت از باطله‌تر به ظرفیت تولید ۲۲۰ هزار تن کنسانتره در سال
خط بازیابی سولفورزدایی از کنسانتره تولیدی به ظرفیت تولید 460 هزار تن کنسانتره در سال
۳-۳ - پروژه آسیاب پلیکام
به‌منظور بالا بردن راندمان آسیاب‌های خشک طرحی ارائه گردید که شرکت در سال 1382 مراحل آزمایش را انجام داد در این طرح بار برگشتی به آسیاب‌ها که عمدتا شامل مواد سخت می‌باشد از خط تولید جدا شده به‌طوری که از اول اردیبهشت ماه سال 83 اقدامات عملی درخصوص بار برگشتی شروع که باعث کاهش انرژی مصرفی آسیاب‌ها و افزایش ظرفیت تولید گردیده است. جهت مواد برگشتی طرحی در دست اقدام است که با اجرای این طرح سالانه معادل هشتصد هزارتن افزایش تولید خواهیم داشت.
در این رابطه اسناد مناقصه توسط مشاور آسه‌صنعت تهیه و مناقصه بین‌المللی برگزار و شرکت فکور صنعت برنده مناقصه گردید در طول این مدت به علت تغییراتی که در ورودی و خروجی مواد از نظر خصوصیات مواد معدنی و میزان افزایش گوگرد بوجود آمد، اجرای پروژه مورد بررسی بیشتر قرار گرفت.
پس از بررسی‌های انجام شده و همچنین کشف ذخایر جدید و با درنظر گرفتن اصلاحات لازم مقرر گردید ظرفیت پروژه از یک میلیون تن به دو میلیون تن افزایش یافته و اقدامات لازم جهت اجرای پروژه صورت پذیرد.
۳-۴ - پروژه پیاده‌سازی سیستم جامع مکانیزه (ERP)
هدف از پیاده‌سازی این سیستم استفاده از فرآیندها و تجربیات موفق جهانی و پیاده‌سازی آن به صورت مکانیزه بوده است که در این راستا، ERP اوراکل به‌عنوان یک سیستم موفق جهانی و پرطرفدار در بازار منطقه جهت پیاده‌سازی در شرکت انتخاب و اجرای آن از سال 1384 آغاز گردید. از اردیبهشت ماه سال 1386 این طرح به صورت آزمایشی درکنار سیستم‌های جزیره‌ای قبلی راه‌اندازی گردید هم‌اکنون با شروع سال 1387 اجرای واقعی و عملیاتی آن آغاز شده است.
از دستاوردها و مزایای اجرای سیستم ERP می‌توان از: کاهش بهای تمام شده محصول، کاهش هزینه‌های نیروی کار، کاهش هزینه‌های تعمیرات و نگهداری، کاهش زمان فعالیت‌ها، شفاف‌سازی اطلاعات، دسترسی به موقع و سریع به اطلاعات جهت تصمیم‌گیری‌های سریع و مناسب، ارتقای کنترل‌های حسابداری و ... را نام برد.
4 - عملکرد مالی شرکت در سال 1386
افزایش در دارایی‌های جاری ۵۸ درصد
افزایش در دارایی‌های غیرجاری 30درصد
کاهش در بدهی‌های جاری ۳۰درصد
کاهش در بدهی‌های غیرجاری 7درصد
افزایش درحقوق صاحبان سهام و ارزش ویژه معادل ۵/۵ برابر سال قبل
کاهش در نسبت بهای تمام شده به فروش 4درصد
افزایش در نسبت سود ناخالص به فروش ۱۴درصد
افزایش در سود عملیاتی به فروش 25درصد
افزایش در نسبت سود خالص ۳۰درصد
(نسبت سود خالص به فروش در سال 86 معادل 68درصد و در سال 85 معادل 38درصد بوده است)
افزایش در EPS ۴۴درصد
5 - اهداف و برنامه‌های شرکت در سال 1378
شرکت مصمم است در راه خدمت به جامعه و توسعه و پیشرفت روزافزون، ضمن حفظ و ارتقای ارزش‌های بنیادی شرکت، به استراتژی‌های هدف‌گذاری شده به‌شرح زیر دست یابد:
توسعه و بهینه‌سازی منابع انسانی و ایجاد اشتغال
حضور و تسلط بر بازارهای داخلی و صادراتی
تسریع در زمان نصب و راه‌اندازی پروژه‌های طرح توسعه
پیگیری و اخذ مجوزهای منابع جدید معدنی جهت استفاده بهینه از سرمایه‌گذاری‌های موجود و آتی و طولانی‌تر‌ شدن عمر شرکت
رشد و توسعه به‌منظور افزایش تولید کنسانتره
احداث کارخانه فولادسازی
کاهش قیمت تمام شده محصول
افزایش سودآوری و حقوق صاحبان سهام
پیاده‌سازی راهبردها، اصلاح فرآیندها و ساختار سازمانی