سرمایه‌گذاری در طرح‌های پایین دستی صنعت مس، زیر چتر حمایتی دولت قرار می‌گیرد.

این نوید را دکتر محمود احمدی‌نژاد رییس جمهور چندی پیش در جریان گشایش ۱۴ طرح صنعتی، معدنی و عمرانی شرکت ملی صنایع مس ایران در مجتمع مس سرچشمه کرمان داد.
برای اجرای 14 طرح شرکت ملی صنایع مس ایران 300 میلیارد تومان در سرچشمه و 65 میلیارد تومان نیز در کارخانه لیچینگ میدوک سرمایه‌گذاری شده است.
این طرح‌ها شامل طرح معدن مس - مولیبدن نوچون، احداث سد هسته آسفالتی رودخانه شور، کارخانه لیچینگ همزنی غبار فرآیند ذوب، احداث انبار جدید کنسانتره مجتمع مس سرچشمه، پروژه احداث کارخانه اکسیژن جدید، پروژه خطوط انتقال باطله ، آب تمیز و آب برگشتی، اتوماسیون صنعتی مجتمع مس سرچشمه و توسعه کارخانه فیلتراسیون کنسانتره مس بود.
همچنین طرح‌های دیگری مانند احداث یک مجموعه کوره پالایش حرارتی آند، ایستگاه پمپاژ آب برگشتی از تیکنرها و آب رودخانه شور، احداث تیکنرهای با ته ریز خمیری مجتمع مس سرچشمه، کارخانه تغلیظ 500 تنی، احداث تیکنر باطله شماره 5 و مجموعه فلوکولنت مربوطه و واگذاری 60 واحد مسکونی روستایی همزمان با سفر رییس جمهور به مجتمع مس سرچشمه به بهره برداری رسید.
دکتر احمدی‌نژاد در جمع مدیران، کارکنان و متخصصان شرکت ملی صنایع مس ایران با بیان اینکه نباید تنها به تولید مس کاتدی و صادرات آن بسنده کرد گفت: دولت برای ایجاد ارزش افزوده بیشتر و اشتغالزایی مولد از سرمایه‌گذاری در صنایع پایین دستی صنعت مس حمایت می‌کند.
رییس قوه مجریه بر تسریع در اجرای طرح های توسعه ای شرکت ملی صنایع مس ایران تاکید کرد و گفت: امروز ایران در زمینه استخراج مواد معدنی مس و تولید مس کاتدی در جایگاه خوبی قرار دارد اما باید هرچه سریعتر تمامی ظرفیت‌های این صنعت با همت متخصصان داخلی فعال شود.



تکمیل پازل توسعه صنایع مس با اجرای ۴۰ طرح بزرگ
در این باره دکتر اردشیر سعدمحمدی مدیرعامل شرکت ملی صنایع ایران گفت: به‌منظور توسعه صنعت مس کشور، برنامه‌ریزی قابل توجهی توسط شرکت‌ ملی مس صورت گرفته که در این راستا 40 طرح صنعتی با سرمایه‌گذاری 8 هزار میلیارد تومان در سراسر کشور اجرا می‌ شود.
وی افزود: هر کدام از این طرحها به منزله قطعه‌ای از پازل توسعه صنعت مس در ایران محسوب می‌شود که هم اکنون توسط متخصصان ایرانی در حال اجرا هستند. لازمه تأمین خوراک این کارخانه‌های در حال احداث، سنگ مس است که باید از معادن مس کشور تأمین شود. در حال حاضر معدن مس سرچشمه بزرگترین معدن مس کشور و پانزدهمین معدن مس دنیا محسوب می‌شود که با ذخیره یک میلیارد تنی در حال بهره‌برداری است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران با تاکید بر لزوم گسترش فعالیت‌های اکتشافی گفت: برای شناسایی ذخایر بیشتر باید عملیات اکتشافی بر روی محدوده‌های مسی موجود در کشور صورت گیرد. در این راستا امسال 150 هزار متر حفاری اکتشافی در زونهای مس انجام خواهد شد که در مقایسه با کل عملیات اکتشافی کشور در تمام محدوده‌های معدنی یعنی 230 هزار تن، رقم قابل توجهی است. به این ترتیب شرکت ملی مس در زمینه اکتشاف مواد معدنی کشور اولین حرف را می‌زند و بیشترین سرمایه‌گذاری در کشور بعد از صنعت نفت، توسط این شرکت در حال انجام است.


عضویت ایران در ICSG
وی در ادامه از عضویت ایران در گروه مطالعات بین المللی مس (ICSG) خبر داد.
سعدمحمدی با بیان اینکه داشتن کرسی در این نهاد بین‌المللی قدرت چانه زنی و اقتدار کشورمان در عرصه دیپلماسی صنعتی را افزایش داد افزود: لایحه‌ پیشنهادی وزارت صنعت، معدن و تجارت مبنی بر عضویت ایران در گروه مطالعات بین‌المللی مس پس از تصویب در دولت و مجلس شورای اسلامی به تایید شورای نگهبان رسیده و در 30 آبان، به وزارت صنعت،معدن و تجارت ابلاغ شده است که بر اساس آن، مجوز حضور در مجمع تحقیقاتی و بین‌المللی آی. سی. اس.جی صادر شد.
وی گفت: خوشبختانه ایران در این مجمع صاحب کرسی شده و می‌تواند در ارتباط با مباحث اقتصادی، صادرات، تکنولوژی و به کارگیری فناوری‌ها در این مقر که سالانه بیش از سه جلسه برگزار می‌کند، حضور یافته و از این موقعیت برای ارتقای جایگاه صنعتی و دانش جهانی خود استفاده کند.

مزیت‌های سرمایه‌گذاری در صنعت مس
وی در تشریح مزیت‌های سرمایه گذاری در صنعت مس اظهار کرد: سرانه مصرف مس در دنیا در حال حاضر حدود 3 کیلوگرم به ازای هر نفر است، اما میزان تولید این فلز استراتژیک معادل 19 میلیون و 800 هزار تن است.
وی از افزایش سرانه مصرف مس به ۶ کیلوگرم خبر داد و گفت: این فلز تاکنون جایگزینی در دنیا نداشته است و از این پس نیز به دلیل خواص فیزیکی و شیمیایی خود نخواهد داشت؛ ضمن اینکه این عنصر در صنایع هواپیماسازی، خودرروسازی، نانو و های‌الکترونیک، لوله‌های مسی و کابل، مصارف بسیار زیادی دارد.
سعدمحمدی با بیان اینکه مطالعات نشان دهنده روند صعودی افزایش تقاضای جهانی مس است اظهار کرد: مس بعد از طلا یکی از فلزات پرارزش و گرانبها در صنعت به شمار می‌آید و یکی از شاخصه‌های توسعه صنعتی در کشورها نیز، میزان مصرف مس است، به همین دلیل بسیاری از کشورها در جهت افزایش شرایط تولید خود، برنامه‌ریزی کرده‌اند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران افزود: ما نیز به عنوان یکی از کشورهای دارای ذخایر غنی مس، اجرای برنامه افزایش ظرفیت تولید از ۲۰۰ هزارتن به ۷۰۰ هزارتن را دردستور کار داریم.



حرکت در مسیر سبز توسعه
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران همچنین گفت: متخصصان این شرکت در راستای مدیریت پسماندهای صنعتی برای نخستین بار در تاریخ صنعت مس کشور، موفق به تولید مس کاتدی از غبار کوره های ذوب شدند.
دکتر اردشیرسعدمحمدی با اعلام این خبر افزود: سالها غبار ناشی از کوره های ذوب مس در محیط پخش می شد که علاوه بر ایجاد آلایندگی، هدر رفت سرمایه ها را نیز همراه داشت.
سعدمحمدی پسماندهای صنعتی را به عنوان یک منبع سودآور دانست و اظهار کرد: شرکت ملی صنایع مس ایران طرح های متعددی در زمینه ارتقای استانداردهای زیست محیطی و مدیریت پسماند در دست اجرا دارد که تولید مس کاتدی از غبار یکی از این پروژه هاست.
وی گفت: جمع آوری و امحای روغن های آسکارل، تولید مس کاتدی از خاک های اکسیدی کم عیار، ساخت انبارهای جدید کنسانتره بر اساس آخرین فناوری روز و ایجاد سد باطله برای بازیابی مواد از جمله اقدامات شرکت مس در پیمودن مسیر سبز توسعه است.
سعدمحمدی ارتقای رفاه اجتماعی، رشد اقتصادی و ارتقای استانداردهای زیست محیطی را سه رکن توسعه پایدار برشمرد و افزود: شرکت ملی صنایع مس ایران در این راستا و با هدف ایجاد صنعت سبز، یکهزارو ۲۰۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری کرده است.
وی گفت: در سالهای گذشته برخی از کوره های ذوب مس بدلیل استفاده از فناوری قدیمی، مشکلاتی را برای محیط زیست ایجاد کرده بودند که شرکت ملی صنایع مس ایران در اجرای برنامه های توسعه ای خود، با تغییر تکنولوژی، استفاده از آخرین دستاوردهای علمی را در دست اجرا دارد.
وی افزود: علاوه بر نوسازی کوره های قدیمی، برنامه ریزی شده تا در مجتمع های مس، کارخانه های تولید اسید نیز ایجاد شود تا گوگرد حاصل از فعالیت کوره ها را تبدیل به مواد اولیه مورد استفاده در صنایع کود کشاورزی کند.

دستاوردهای صنعت مس
سعدمحمدی در ادامه به تشریح دستاوردهای شرکت ملی صنایع مس ایران پرداخت و گفت: سال گذشته یک میلیارد و 315 میلیون دلار صادرات مس از کشور صورت گرفت و در این سال 5 معدن جدید مس بازگشایی شد.
وی افزود: گسترش فعالیت‌های اکتشافی و بازگشایی معادن جدید باعث شد تا ایران از نظر ذخایر مس دنیا با میزان ۱۴ میلیون تن مس خالص در سال ۸۸ در رده ۱۳ و در سال ۸۹ با ۱۸ میلیون تن مس خالص در رتبه ۹ جهان قرار گیرد.پیش بینی می‌شود امسال با شناسایی ۲۱ میلیون تن ذخایر مس خالص در کشور، صنعت مس ایران در رده هفتم جهان قرار گیرد.
سعد‌محمدی با اشاره به فعالیت معادن مس کشور اظهار کرد: تجهیزات لازم برای افزایش توان تولید مس خریداری شده و در این راستا سال گذشته ۳۰ دستگاه تراک ۱۳۶ تن به کشور وارد شد و امسال نیز ۲ دستگاه تراک ۲۴۰ تن برای اولین بار به کشور وارد خواهد شد.

بهره برداری از چندین کارخانه
وی با بیان اینکه در حال حاضر تولید کنسانتره مس کشور ۹۰۰ هزار تن است، گفت: با اجرای ۱۷ طرح، این ظرفیت تا سال ۹۴ به ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تن خواهد رسید.
به گفته وی تا شهریور سال ۹۱ دو کارخانه کنسانتره مس در آذربایجان و کرمان افتتاح خواهد شد و در بخش ذوب نیز ۳ طرح تعریف شده که نوسازی تکنولوژی تولید، دستیابی به تولید ۳۰۰ هزار تن مس ذوب شده در سرچشمه و ۲۰۰ هزار تن مس ذوب شده در خاتون آباد از جمله اهداف این طرح‌ها است.
سعد‌محمدی ادامه داد: در آذربایجان شرقی نیز دستیابی به ظرفیت ۲۰۰ هزار تن ذوب مس در دست اجرا است.
وی همچنین با اشاره به اجرای ۳ طرح پالایشگاهی در صنعت مس کشور گفت: یک پالایشگاه ۲۰۰ هزار تنی در آذربایجان شرقی، یک واحد ۲۰۰ هزار تنی در خاتون‌آباد و افزایش ظرفیت پالایشگاه مس سرچشمه از ۲۰۰ به ۳۰۰ هزار تن نیز در حال اجرا است.



خدمات اجتماعی صنعت مس به مردم مناطق محروم
سعدمحمدی با اشاره به قرار گرفتن معادن در نقاط محروم گفت: چشم امید روستائیان اطراف به درامد حاصل از این معادن دوخته شده تا بتوانند در حد توان خود از درآمد اقتصادی این معادن برخوردار شوند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران از واگذاری ۶۰ دستگاه واحد مسکونی روستائیان اطراف معدن مس سرچشمه خبر داد و گفت: این واحدها همزمان با حضور رییس جمهور در مجتمع مس سرچشمه بصورت رایگان در اختیار افراد فاقد بضاعت مالی قرار گرفت.
وی با بیان اینکه ایجاد اشتغال در صنعت مس به طور جدی مدنظر است، گفت: در هر بخش از فعالیت‌های معدنی حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ نفر مشغول به کار می‌شوند، البته صنعت مس یک صنعت کاملاً سودآور و اقتصادی است که می‌تواند در آینده سرمایه‌گذاریهای جدیدی را به همراه داشته باشد.