کاهش قابل توجه ضایعات فولاد با اجرای طرح فرآوری سرباره ها
مسئولیت‌های اجتماعی را در سه حوزه اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی دنبال می‌کنیم و به موفقیت‌های بزرگی دست پیدا کرده‌ایم

فولاد مبارکه یکی از تولیدکنندگان بزرگ محسوب می‌شود که در ساختار اقتصادی کشور نقش موثر و ویژه‌ای دارد.
مهندس سعید اعرابی رئیس واحد مسوولیت‌های اجتماعی فولاد مبارکه در رابطه با دستاوردهای زیست محیطی و مدیریت پسماندهای این مجتمع بزرگ گفت: فولاد مبارکه با توجه به جایگاه اقتصادی و تولیدات گسترده‌اش طبیعتاً پسماندهای متفاوتی تولید می‌کند که مدیریت آنها علاوه بر بهبود شرایط زیست محیطی توجیه اقتصادی نیز دارد.
وی افزود: در این مجتمع با همکاری موسسات تحقیقاتی ۱۶ پژوهش در زمینه مدیریت اقتصادی پسماندها انجام شده است که این مدیریت اقتصادی از پروسه شروع تولید در فولاد مبارکه یعنی بخش آهن‌‌رسانی تا حمل محصولات را در بر می‌گیرد.
اعرابی گفت: اکنون با استفاده از تجربیات شرکت‌های بزرگ فولادسازی جهان به ویژه کانادا و آمریکا و انتخاب دو شرکت مشاور در زمینه فرآوری سرباره‌های سرد و گرم با موفقیت در این مجتمع انجام می‌شود که منجر به تولید 14 محصول جدید شده است.
وی با اشاره به این دستاورد که یکی از پروژه‌های بزرگ زیست محیطی فولاد مبارکه در زمینه جلوگیری از استفاده بی‌رویه منابع اولیه و استفاده بهینه از ضایعات صنایع محسوب می‌شود گفت: بین ۱۵ تا ۲۰ درصد از تولید صنایع فولاد منجر به ضایعات سرباره‌ای می‌شود که با این پروژه ما توانسته‌ایم این ضایعات را دوباره به چرخه بازگردانیم رئیس واحد مسوولیت‌های اجتماعی فولاد مبارکه گفت: این مجمتع ۶ سال است که به عنوان شرکت برتر در حوزه تعالی سازمان مطرح است و ما از آنجا که حفظ منابع و منافع جامعه را بر سودآوری مقدم می‌دانیم یکی از معیارهای اصلی خود را در اهداف و استراتژی‌ها، مسوولیت‌های اجتماعی قرار داده‌ایم.
وی گفت: در این زمینه ما مسئولیت‌های اجتماعی را در سه حوزه اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی دنبال می‌کنیم و در این زمینه با تعامل خوبی که با سازمان حفاظت محیط زیست کشور و استان اصفهان داریم به موفقیت‌های بزرگی دست پیدا کرده‌ایم.
مهندس اعرابی با اشاره به بحران کم آبی و کاهش بارندگی منطقه اصفهان در چندسال گذشته افزود: فولاد مبارکه تمهیدات زیادی را برای استفاده بهینه از آب اندیشیده و به همین منظور پروژه‌هایی را برای استفاده مجدد و بهینه از پساب‌های صنعتی در دستور کار قرار داده است.


وی اظهار داشت: ما در پنج سال گذشته سعی کرده‌ایم برداشت از آب زاینده رود را به حداقل برسانیم و حداقل 50 درصد کمتر از سهمیه آبمان برداشت کرده‌ایم.
اعرابی با اشاره به ایجاد ۱۶۰۰ هکتار فضای سبز در منطقه گفت: آبیاری این فضای سبز با استفاده مجدد از طریق پساب‌های صنعتی و از طریق آبیاری قطره‌ای انجام می‌پذیرد.
وی گفت: فولاد مبارکه از سال 76 موفق به کسب استاندارد مدیریت محیط زیست ایزو 14000 شده است که هر ساله با ممیزی و ارزیابی صورت گرفته به عنوان شرکت برتر در حوزه‌های مختلف شناخته شده است.
رئیس واحد مسوولیت‌های اجتماعی فولاد مبارکه ضمن اشاره به نصب تجهیزات مختلف در خصوص کنترل گرد و غبار و سایر آلاینده‌ها که تحت نظارت سازمان حفاظت محیط‌زیست در این مجتمع انجام پذیرفته است اظهار داشت: در سال گشته مجتمع فولاد مبارکه موفق به کسب تندیس سیمین جایزه بهره‌وری و تعالی سازمانی شد که امیدواریم با بهبودهایی که در حوزه‌های مختلف داشته‌ایم امسال موفق به کسب تندیس زرین بشویم.
دکتر محمدرضا نیلفروشان مدیرعامل و رئیس هیات مدیره شرکت واسرام آپادانا مجری بازیافت سرباره‌های گرم فولاد مبارکه نیز با اشاره به تولیدات این شرکت گفت: با بازیافت سرباره‌های گرم و تبدیل آن به گرانول‌هایی با اندازه ذرات 300 میکرون تا 5/2 میلی‌متر، سالانه در حدود یک میلیون تن سرباره فولاد مبارکه به محصولات مفید و کاربردی تبدیل می‌شود که موجب صرفه‌جویی 3 میلیارد تومان هزینه‌ها می‌گردد.
وی کاربرد این محصولات جدید را در صنایع سیمان برای تولید سیمان‌های خاص تیپ ۲ و ۵ و استفاده در سازه‌های دریایی، فاضلابی، سدسازی، چاه‌های نفت و کارخانه‌های سندپلاست و اکسیدزدایی سطوح اسکلت‌های فلزی اعلام کرد.
همچنین مهندس مجید هنرمند مدیرعامل شرکت ریوا تحقیق، مجری طرح فرآوری سرباره‌های سرد فولاد مبارکه و ذوب آهن اصفهان با اشاره به تولید 12 محصول جدید از این سرباره‌ها گفت: از سال 82 نسبت به مطالعه در زمینه این دانش فنی اقدام شد و موفقیت‌ها به قدری بود که تا کنون در 3 زمینه موفق به ثبت اختراع شده‌ایم. وی افزود: این تولیدات در صنایع راه‌سازی و آسفالت، صنعت ریلی، صنایع ساختمانی، بتن‌های مقاوم به سایش و مقاوم به محیط‌های شیمیایی، صنایع کشاورزی به عنوان کود کامل زراعی غنی از آهن، کلسیم و ریز مغذی‌ها و همچنین به عنوان مواد اولیه کوره بلند آهن‌سازی استفاده می‌شود.
وی گفت: این پروژه به طور کلی یک پروژه زیست‌محیطی در صنعت فولاد و صنعت راه‌سازی محسوب می‌شود. زیرا در درجه اول یک دپوی بزرگ ضایعات را فرآوری نموده و در درجه دوم از تخریب منابع طبیعی جهت تامین مصالح پروژه‌های فوق جلوگیری می‌کند.
در مراسم اختتامیه از دکتر سمیعی‌نژاد مدیر عامل فولاد مبارکه اصفهان به عنوان مدیر موفق حوزه مدیریت پسماند تجلیل به عمل آمد.