50 کد سرمایه‌گذار‌خارجی در بورس
گروه بورس - زهرا رحیمی: روز گذشته حسن قالیباف‌اصل‌، مدیر عامل شرکت بورس اوراق بهادار تهران، در نشستی خبری ضمن ارائه گزارش عملکرد بازار سهام در پنج ماه ابتدایی سال به سوالات اهالی رسانه پاسخ داد.

در این جلسه قالیباف به ارائه آمار نماگرهای ارزیابی بورس در پنج ماه ابتدایی سال پرداخت و در ادامه نیز از برنامه‌های شرکت بورس تا پایان سال جاری خبر داد. در ابتدای این جلسه مدیر عامل شرکت بورس، به بررسی وضعیت ارزش بازار سهام در پنج ماه ابتدایی سال پرداخت و گفت: مجموع ارزش جاری بازار در پنج ماه ابتدایی سال جاری 286 هزار میلیارد تومان بوده که نسبت به ابتدای سال با افزایش 2 درصدی مواجه شده است، ارزش اسمی بازار نیز حدود 100 هزار میلیارد تومان بوده که این متغیر از ابتدای سال تا‌کنون رشد 5‌درصدی داشته است. قالیباف تشریح کرد: حدود 3 هزار میلیارد تومان از 5 هزار میلیارد تومان افزایش ارزش اسمی بازارمربوط به افزایش سرمایه و 2 هزار میلیارد تومان رشد آن نیز از محل عرضه‌های اولیه صورت گرفته است.


مدیر عامل شرکت بورس تهران افزود: از ابتدای سال بازدهی ۵ درصدی در شاخص کل را شاهد بودیم، نسبت قیمت بر در‌آمد سهم با پی بر ‌ای نیز که در ابتدای سال حدود ۴/ ۵ بود اکنون به ۶/ ۵ رسیده است. به گفته قالیباف‌اصل‌ مجموع ارزش معاملات خرد و بلوک در پنج ماه ابتدایی سال جاری حدود ۱۲ هزار میلیارد تومان بوده که این متغیر در همین بازه زمانی در سال گذشته ۳ هزار میلیارد بیشتر بوده است، بنابراین این متغیر افت ۱۷ درصدی را تجربه کرده است.


بر‌اساس گزارش ارائه شده توسط شرکت بورس در پنج ماه ابتدای سال جاری، حدود 40 هزار کد معاملاتی ثبت شده است که نسبت به بازه زمانی مشابه در سال گذشته افت محسوس 44 درصدی را نشان می‌دهد. بر این اساس تعداد معاملات نیز از ابتدای سال تا‌کنون حدود 5 میلیون و 170 هزار مرتبه بوده که نسبت به سال گذشته رشد یک درصدی را نشان می‌دهد. قالیباف‌اصل‌ به میزان فعالیت معامله‌گران حقیقی و حقوقی در پنج ماه ابتدای سال اشاره کرد و گفت: مطابق آمار،معامله‌گران حقیقی از ابتدای سال تا کنون مشارکت 58 درصدی در خرید و 54 درصدی در فروش سهام داشته‌اند به این ترتیب این معامله‌گران نسبت به حقوقی‌ها در معاملات مشارکت بهتری داشته‌اند. قالیباف افزود: در بخش عرضه‌های اولیه از ابتدای سال سه شرکت سیمان خوزستان، مبین و بیمه ما وارد بورس شدند و پتروشیمی جم نیز از فرابورس به بورس منتقل شد. وی از حضور 8 شرکت در مراحل پذیرش به بورس خبر داد و گفت: بسته به شرایط بازار که کشش کافی برای عرضه داشته باشد و هم اینکه سهامدار عمده تمایل به عرضه سهام خود در بازار راکد کنونی را داشته باشد، این عرضه‌های اولیه صورت می‌گیرد. قالیباف‌اصل‌ از نهایی شدن یک دستور‌العمل جدید برای عرضه‌های اولیه خبر داد و گفت: اگر دستورالعمل‌های جدید عرضه اولیه به روش بوک بیلدینگ به مرحله نهایی برسد و مورد تایید سازمان بورس قرار گیرد، تمام عرضه‌ها به این روش انجام خواهد شد،علاوه بر دستورالعمل عرضه‌های اولیــه، دستورالعمل طبقه‌بندی شرکت‌ها نیز در دست بررسی است که بعد از نهایی شدن باید به تصویب سازمان بورس برسد.وی تشریح کرد: در این دستور‌العمل مشکل مطلق بودن معیار‌ها رفع شد و این معیار‌ها نسبی شده‌اند تا امکان طبقه‌بندی شرکت‌ها بر اساس وضعیت تازه فراهم شود.


قالیباف‌اصل‌ از برنامه‌های آموزشی شرکت بورس خبر داد و گفت: ۷۰ هزار ساعت نفر آموزش از ابتدای سال تا‌کنون صورت گرفته است و همچنین مجوز ۱۴۷۰ ایستگاه کاری جدید نیز به کارگزاری‌ها اعطا شده که حدود نیمی از آنها در تهران و بقیه برای شهرستان است.


بازار سهام در انتظار خارجی‌ها

مدیر عامل شرکت بورس تهران در‌باره پتانسیل بورس تهران برای سرمایه‌گذاری خارجی تشریح کرد: 20 گروه مختلف و همچنین 130 نفر سرمایه‌گذار حقیقی از بورس بازدید کرده‌اند که در این میان حدود 50 کد معاملاتی نیز برای سرمایه‌گذاران خارجی فعال شده است، صندوق‌های معتبر سرمایه‌گذاری بین‌المللی از جمله کشور روسیه برای سرمایه‌گذاری مراجعه کرده‌اند و منتظر رفع محدودیت‌ها برای آغاز سرمایه‌گذاری هستند که به نظر می‌رسد در دوره پسا‌توافق و با رفع تدریجی تحریم‌ها و گشایش در نقل و انتقالات پول، شاهد آمار متفاوتی از حضور این سرمایه‌گذاران در بازار سهام کشور باشیم. قالیباف در‌باره برنامه شرکت بورس در سال جاری گفت: پذیرش 8 شرکت در بورس، انتقال 4 نماد از فرابورس به بورس، ورود 3 صندوق قابل معامله و 3 صندوق از سایر صندوق‌ها و پذیرش 5 اوراق بهادار در راس برنامه‌های آتی شرکت بورس است.


قالیباف یکی از برنامه‌های آینده شرکت بورس را برگزاری دومین سمینار حاکمیت شرکتی عنوان کرد و گفت: در حوزه حاکمیت شرکتی با تاکید بر اقتصاد مقاومتی تا پایان سال ۹۴، سمینار دیگری برگزار می‌شود که شاخص‌هایی نیز بر اساس این حاکمیت مشارکتی منتشر خواهد شد.


قالیباف‌اصل‌ افزود: بحث حاکمیت شرکتی برای سرمایه‌گذاران خارجی بسیار مهم است و برای سرمایه‌گذاری‌های خود به این عامل توجه می‌کنند. مدیر‌عامل بورس تهران از برگزاری اجلاس فدراسیون بورس‌ها در اصفهان خبر داد و گفت: آبان‌ماه امسال در اصفهان، بیستمین سالگرد فدراسیون بورس‌های اروپایی برگزار خواهد شد، این اجلاس شامل کمیته کاری این فدراسیون، جلسه هیات رئیسه آن و مجمع عمومی عادی سالانه آنها است که به میزبانی سازمان بورس برگزار خواهد شد. وی در ادامه گفت: همچنین در حوزه قرارداد آتی سهام مجوزهای لازم اخذ شده و قرار است با فرمول جدید به بازسازی شاخص بپردازیم که آن هم در مرحله تایید کمیته فقهی است که در صورت تایید شدن دستورالعمل‌ آن در بورس نهایی و به سازمان ارسال می‌شود که در این راستا طراحی و تهیه نرم‌افزار نیز به مدیریت فناوری سپرده شده است و با فراهم شدن زیرساخت‌ها، قابلیت اجرا پیدا می‌کند.


مدیر عامل بورس تهران در مورد رکود و کمبود نقدینگی در شرایط کنونی گفت: رکود در عرصه اقتصادی، سیاست‌های انقباضی و کمبود نقدینگی از جمله دلایلی است که با وجود توافق، مانع از رشد بورس شده‌اند؛ البته اگر‌چه حجم و ارزش معاملات کاهش یافته اما کمتر با صف‌نشینی مواجه بودیم. ضمن اینکه این رکود تنها در بازار سهام نبوده است و در بازار‌های دیگر هم تسری پیدا کرده است. قالیباف‌اصل‌ در مورد حمایت‌هایی که باید از بورس تهران صورت بگیرد، گفت: بزرگ‌ترین‌ حمایت از بازار سهام شفافیت در فضای کسب‌و‌کار است و این مهم می‌تواند بیشترین حمایت از بورس را داشته باشد.


افزایش سهام شناور در گرو رونق بازار

مدیر‌عامل بورس اوراق بهادار تهران در پاسخ به سوال «دنیای اقتصاد» در مورد رعایت نکردن درصد سهام شناورآزاد شرکت‌ها گفت: حداقل میزان سهام شناور در بورس تهران 10 درصد است، در مورد شرکت‌هایی که بار اول عرضه می‌شوند این قانون رعایت می‌شود اما بعد ازآن سهامداران عمده این شرکت‌ها سهم شناور خود را می‌خرند. در شرایطی که بازار با رکود مواجه است، ملزم کردن شرکت‌ها به رعایت این قانون در درجه دوم اهمیت قرار دارد اما با رونق بازار و فضای کسب‌وکار، بررسی این نسبت با اهمیت که موجب عمق بازار و اعتماد سرمایه‌گذاران خارجی می‌شود، در دستور کار قرار خواهد گرفت.


در این میان، علی صحرایی معاون عملیات بازار شرکت بورس، با اشاره به اینکه سهامداران حقوقی در شرایط فعلی از معاملات بلوکی استقبال می‌کنند، گفت: در شرایط فعلی، بازار بلوک بهترین گزینه برای سهامداران حقوقی در انجام معاملات عمده است.


بازار بلوک بهترین گزینه برای حقوقی‌ها

علی صحرایی با بیان اینکه در روز شنبه و یکشنبه 60 درصد معاملات در بازار بلوک انجام شده است و روز گذشته نیز10 معامله بلوک در این بازار انجام شده است، گفت: در بازار رکودی و معامله در قیمت‌های منفی اگر معاملات عمده در قالب خرد انجام بپذیرد تاثیر منفی در شاخص کل می‌گذارد که می‌تواند مبنای غلطی را برای انجام معامله به خصوص سهامداران خرد رقم بزند. وی افزود: اینکه حقوقی‌ها برای کسب سود در پی انجام معاملات بلوکی در بازار خرد هستند، شائبه درستی نیست زیرا انجام هر معامله بلوک و خرد باید در هیات مدیره به تصویب برسد و بازرس قانونی و حسابرس نیز دارد. صحرایی در ادامه تصریح کرد: چنانچه سهامداری بخواهد در قیمتی خارج از قیمت تابلو اقدام به فروش کند، بازار بلوک این امکان را به سهامدار حقوقی می‌دهد که پس از بازاریابی و پیدا کردن مشتری بدون اثر‌گذاری در جریان کلی بازار و شاخص‌ها اقدام به معامله کند.