مهرنوش سلوکی: در هفته‌ای که گذشت بورس تهران با افت نیم درصدی همراه بود، این ریزش در حالی در پنج روز کاری به وقوع پیوست که نماگر شاخص کل همچنان در سطح ۶۶ هزار واحد باقی ماند و با نوسانات کوتاه، هفته‌ای تقریبا بی‌رمق را برای بازار سهام رقم زد. عمده نزول رقم شاخص در هفته اخیر در روز یکشنبه با ۳۰۰واحد افت صورت پذیرفت، در این روز که فشار فروش معامله‌گران به ویژه حقوقی‌ها (عرضه‌های سنگین) باعث افت شاخص شد، رشد حجم و ارزش بازار، بار دیگر نشان داد که اشتیاق برای سرمایه‌گذاری در بین دو گروه فعال بازار همچنان وجود دارد.

بر این اساس، طی معاملات انجام شده در هفته اخیر (شنبه تا سه شنبه) تغییر مالکیتی به ارزش ۲۳۹ میلیارد ریال از سوی سهامداران حقیقی به حقوقی صورت گرفت. در این شرایط، حضور بیشتر سهامداران حقیقی نسبت به حقوقی نشان می‌دهد که حقوقی‌ها در هفته اخیر عمده خریداران بازار را تشکیل داده و حقیقی‌ها بیشتر به‌عنوان عرضه‌کننده در بازار حضور داشته‌اند. این در حالی است که گزارش‌های قبلی «دنیای اقتصاد»، نیز نشان از این دارد که بعد از حصول توافق جامع هسته‌ای نیز تنها ۸۰ میلیارد‌ تومان از نقد‌ینگی حقیقی‌ها از بازار خارج شد‌ه است و بخش عمد‌ه نقد‌ینگی این معامله‌گران د‌ر بازار باقی ماند‌ه است. این موضوع نشان می‌د‌هد‌ که برخلاف رویه پیشین معامله‌گران حقیقی که بیشتر با هد‌ف سود‌‌های کوتاه مد‌ت صورت می‌گرفت، امید‌واری حقیقی‌ها به شرایط کنونی بیش از پیش است و به همین د‌لیل عمد‌ه آنها ترجیح د‌اد‌ه‌اند‌ د‌ر بازار باقی بمانند‌. در نماد «وبصادر»؛ تغییر مالکیتی در حدود۷۴ میلیون سهم از سوی سهامداران حقیقی به حقوقی صورت گرفت. بررسی روند معاملات این نماد نشان می‌دهد بازیگران حقوقی بیشتر به‌عنوان خریدار و حقیقی‌ها عرضه‌کننده‌های برتر بازار بودند.

همچنین خرید حدود ۲۴ میلیون سهم این نماد در سه روز کاری پایانی هفته، توسط صندوق سرمایه‌گذاری سپهرصاد نیز قابل توجه است. نماد «خکاوه»، که به‌عنوان هفتمین سهم پرمعامله در هفته شناخته شده است، ۱۰میلیارد سهم تغییر مالکیت از سوی سهامداران حقیقی به حقوقی داشته است. بررسی معاملات این نماد نشان دادکه در تمامی روز‌ها بازیگران حقیقی بیش از ۹۰ درصد سمت عرضه را در اختیار داشته‌اند. همچنین در چهار روز کاری هفته بیش از ۶هزار و ۳۵۴ سهم این نماد توسط بانک قوامین خریداری شد. نماد «بترانس» که جایگاه سوم را دربین بیشترین ارزش معاملات هفته اخیر به خود اختصاص داده، تغییر مالکیتی در حدود هفت میلیون و ۷۶ هزار سهم از سوی معامله‌گران حقوقی به حقیقی داشته است. عمده این تغییر مالکیت در روز‌های شنبه و یکشنبه در حالی صورت گرفت که این نماد در یک ماه گذشته نیز جایگاه پنجم بیشترین ارزش معاملات را در اختیار دارد.

نکته قابل توجه درخصوص این نماد این است که در چهار روز کاری حدود ۲ میلیون و ۱۵۶ هزار سهم ایران ترانسفو توسط شرکت سرمایه‌گذاری گروه توسعه ملی به فروش رسیده است. از سوی دیگر نماد «خریخت» در هفته گذشته، تغییر مالکیت بیش از ۴ میلیون و ۳۰۰هزار سهم از سوی معامله‌گران حقوقی به حقیقی را شاهد بوده است. بررسی دقیق‌تر نشان می‌دهد که بیش از یک چهارم این تغییر مالکیت در روز دوشنبه‌صورت گرفته است.در این نماد و طی چهار روز کاری بیش از ۳ میلیون و ۹۲۷ هزار سهم این شرکت توسط شرکت گروه بهمن واگذار شده است. «فاراک» نیز در هفته گذشته تغییر مالکیتی حدود یک میلیون و نیم سهم از گروه‌های حقیقی به حقوقی داشته است. ماشین‌سازی اراک که در اکثر روز‌های هفته گذشته ۱۰۰ درصد مطلق فروش آن توسط بازیگران حقیقی بوده است؛ در چهار روز کاری اخیر حدود ۱۴۰ هزار سهم خود را به شرکت سرمایه‌گذاری سامان فرهنگیان فروخته است.