سبقت «صندوق ها» از «شاخص»

گروه بورس - هدیه لطفی: بازار سرمایه طی یک ماه اخیر با روند صعودی همراه بوده به‌طوری‌که شاخص کل با صعود از محدوده ۶۴ هزار و ۹۸۰ واحد به رقم ۶۸ هزار و ۴۵۴ واحدی و ثبت بازدهی ۳/ ۵ درصدی در یک ماه روبه‌رو‌ شده که دراین مدت بازدهی صندوق‌های سرمایه‌گذاری فعال در بازار سرمایه به مراتب مطلوب‌تر از شاخص بورس بوده است. در حالی بورس اوراق بهادار تهران طی بازه یک‌ماهه اخیر (از ۲۴ اسفند ماه ۹۳ تا ۲۴ فروردین ماه ۹۴) تحت‌تاثیر اخبار مثبت حاصل از تفاهمات سیاسی توانست تنها بازدهی ۳/ ۵ درصدی را کسب کند که برخی صندوق‌های سرمایه‌گذاری به مدد مدیریت حرفه‌ای و افزایش تنوع در پرتفوی سرمایه‌گذاری موفق شدند طی بازه مزبور از بازدهی بیش از بازدهی شاخص بورس برخوردار شوند، به‌طوری‌که بازدهی این نهادهای مالی حتی تا محدوده بیش از ۲۰ درصد نیز نوسان داشت و این امر موجب سبقت صندوق‌ها از شاخص بورس شد. بر این اساس؛ از میان ۸۸ صندوق سرمایه‌گذاری فعال در سهام، صندوق‌های دماسنج، صنعت و معدن و افق با کسب بازدهی بیش از ۱۵ درصد بیشترین میزان بازدهی را در میان سایر صندوق‌ها کسب کردند و به ترتیب بازدهی ۵/ ۲۰ درصد، ۹/ ۱۸ درصد و ۵/ ۱۶ درصدی را به نمایش گذاشتند. علاوه بر این صندوق‌های آسمان آرمانی، کارگزاری بانک ملت، بازارگردانی حکمت ایرانیان یکم، یکم سهام گستران شرق، سینا، اندیشمندان پارس‌نگر خبره، آگاه، امید توسعه، امین آوید و عقیق به همراه

۱۷ صندوق دیگر از جمله صندوق‌هایی بودند که بازدهی بیشتر از ۱۰ درصد را کسب کرده و در رتبه‌های بالاتر از شاخص ایستادند.

علاوه بر این ۳۵ صندوق دیگر از جمله صندوق‌های مشترک آرمان، کاریزما، بورسیران، پویا، توسعه ملی، امین کارآفرین و فیروزه بازدهی بیشتر از شاخص بورس کسب کرده و در رتبه‌های بعدی قرار گرفتند.

در این راستا شاخص کل بورس نیز با ثبت بازدهی ۳/ ۵ درصدی در دوره مزبور هر‌چند از ۷۰ صندوق سرمایه‌گذاری عقب ماند اما توانست عملکردی بهتر از ۱۹ نهاد دیگر داشته باشد و به‌این ترتیب صندوق‌های توسعه صادرات، نیکی‌گستران، رضوی، گنجینه رفاه، صندوق سرمایه‌گذاری همیان سپهر، رشد سامان و حافظ از جمله صندوق‌هایی بودند که در رتبه‌های پایین‌تر از شاخص کل بورس اما با ماهیت سودآور قرار گرفتند.

افزون بر این در دوره مورد بررسی ۳ صندوق صبا، فارابی و امید لوتوس پارسیان به ترتیب با ثبت بازدهی منفی ۴/ ۱ درصدی، ۳/ ۱ درصدی و ۴/ ۰ درصدی بدترین عملکرد را از خود نشان داده‌اند.

سالی مثبت در انتظار «صندوق‌ها»

در این راستا اکبر حامدی، مدیر معاملات کارگزاری بورسیران و همچنین از موسسان صندوق دماسنج در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» با اشاره به وضعیت اخیر بازار سرمایه و رشد مولفه‌های اصلی بورس گفت: بازار سرمایه نشان می‌دهد که بالطبع با اخبار مثبت هسته‌ای، تفاهمات پیش‌رو و رفع تحریم‌ها می‌توان به آینده مثبت امیدوار بود و به‌طور قطع بورس در سال ۹۴ عملکردی درخشان خواهد داشت.

وی در ادامه با اظهار این مطلب که عملکرد صندوق‌های سرمایه‌گذاری وابستگی زیادی به شاخص بورس پیدا کرده و در زمان صعود یا نزول شاخص بورس واکنش مشابه نشان می‌دهند، گفت: کارنامه مثبت صندوق‌های سرمایه‌گذاری در یک ماه اخیر گواه این مطلب است که همواره صندوق‌ها با تاخیر زمانی همگام با شاخص بورس حرکت کرده، بنابراین می‌توان آینده‌ای مثبت برای این نهادهای مالی متصور شد. حامدی در پاسخ به سوال خبرنگار ما مبنی بر اینکه؛ مهم‌ترین‌ دلیل بازدهی بالا و برتری صندوق دماسنج در دوره یک ماه اخیر و در مقایسه با دیگر صندوق‌ها را چه می‌دانید، گفت: استراتژی مدیران در خرید و فروش سهام مناسب و نگهداری سهم در آتیه مهم‌ترین‌ گزینه این امر است. ما بر اساس سودآوری، پتانسیل سودآوری و نرخ بازده مورد انتظار اقدام به خرید سهام و تشکیل پرتفو می‌کنیم که در این راستا ابتدا از تحلیل بنیادی استفاده کرده و سپس با دید تکنیکال و روانشناسی بازار به انتخاب سهام می‌پردازیم.

وی شائبه داشتن سهام پالایشگاهی را در پرتفوی صندوق دماسنج چه در گذشته و چه حال حاضر رد کرد و گفت: برخی ادعا دارند که بازدهی بالای دماسنج مربوط به داشتن سهام پالایشگاهی بوده اما ما همچنین سهامی نداشتیم و پرتفوی صندوق را سهام پتروشیمی، خودرویی، لیزینگی و سیمانی تشکیل می‌دهد.